29.3.08

Citius, Altius, Fortius

Ήταν 31 Μαρτίου 1980, όταν ο Jesse Owens έφευγε από αυτή τη ζωή.
Όλοι μας κάποια στιγμή ακούσαμε τους γνώστες του παγκόσμιου στίβου να μιλούν με τον γνωστό λυρισμό τους για τον μεγαλύτερο αθλητή της ιστορίας, ο οποίος όχι μόνο ταπείνωσε τον ίδιο τον Χίτλερ στους «ναζιστικούς» Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και τα κατορθώματα του οποίου θέλησαν όλοι οι μεταγενέστεροι να ξεπεράσουν. Και πραγματικά την καριέρα του νέγρου υπεραθλητή από την Αλαμπάμα (γιος τεχνίτη, γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1913) εξακολουθούν να στολίζουν τρία διαμάντια, δείγμα της τεράστιας αξίας του, που προκαλούν ακόμη και σήμερα το δέος και τον σεβασμό.

Κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του 1936, πέτυχε έξι παγκόσμια ρεκόρ σε μία ημέρα και είχε στην κατοχή του το ανθεκτικότερο παγκόσμιο ρεκόρ στην ιστορία του στίβου, για 25 χρόνια και 79 ημέρες (άλμα εις μήκος). Στο Αν Αρμπορ, στις 25 Μαΐου 1935, σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, ο 22χρονος τότε αθλητής έμελλε να γράψει ιστορία καθώς μέσα σε διάστημα μιας μόνο ώρας (από τις 15.15 ως τις 16.00) κατέρριψε πέντε παγκόσμια ρεκόρ (μήκος, 220 γιάρδες, 200 μέτρα ­ δύο φορές ­ και 220 γιάρδες εμπόδια) και ισοφάρισε για τέταρτη φορά τον δικό του καλύτερο χρόνο στις 100 γιάρδες. Επίσης το άλμα του εις μήκος (8,13 μ.) ήταν το πρώτο άλμα από αθλητή πάνω από τα οκτώ μέτρα και δεν ξεπεράστηκε παρά το 1960 από τον Ραλφ Βόστον (8,21 μ.).

Αλλά η μοίρα αποφάσισε ότι το άστρο του Jesse θα έλαμπε για πάντα εξαιτίας των επιδόσεων που θα έκανε μία χρονιά αργότερα, το 1936, στο Βερολίνο, κάτω από τα μούτρα του υπερήφανου και αριόπληκτου Αδόλφου Χίτλερ, κερδίζοντας τέσσερα χρυσά μετάλλια στα 100 μ. (10,3"), στα 200 μ. (20,7"), στο μήκος (8,06 μ.) και στη σκυταλοδρομία 4Χ100 μ. σπάζοντας και το παγκόσμιο ρεκόρ με 39,8".
Αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι ναι μεν μπορεί ο
Owens να έγινε διάσημος στην Αμερική επειδή ταπείνωσε τον Χίτλερ στη χώρα του αλλά, όπως παρατήρησε και ο ίδιος αργότερα, «δεν με κάλεσαν ούτε στη χώρα μου για να δώσω τα χέρια με τον πρόεδρό μας».
Αμέσως μετά την Ολυμπιάδα ο
Jesse, σε ηλικία 23 χρόνων, για να συντηρήσει την οικογένειά του, εγκατέλειψε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Απουσίαζαν, βλέπετε, και οι σημερινοί δεκάδες χορηγοί. Έκτοτε αφιερώθηκε στη διάδοση του ολυμπιακού κινήματος ως το τέλος της ζωής του, στις 31 Μαρτίου 1980, σε ηλικία 67 ετών, χωρίς να προλάβει να δει τα κατορθώματα του «διαδόχου» του Καρλ Λιούις στην Ολυμπιάδα του Λος Άντζελες, τέσσερα χρόνια αργότερα.

Με την αυγή του 20ού αιώνα, το πνεύμα του αθλητισμού είχε αρχίσει ήδη να παίρνει τη μορφή που είχε διαλέξει λίγα χρόνια πριν ο Πιερ ντε Κουμπερτέν. Με την πάροδο των χρόνων όμως, αυτή η μορφή άρχισε να αλλοιώνεται, το πνεύμα «το αληθινό» χάθηκε, οι άνθρωποι έγιναν πιο εγωκεντρικοί κι ο αθλητισμός στράφηκε σε άλλες αξίες, γεμίζοντας «πληγές». Τα χρήματα έφεραν το ντόπινγκ, τη βία, την αλαζονεία πολλές φορές. Ακόμα κι η πολιτική τραυμάτισε αρκετές φορές το αθλητικό κίνημα.

Η ιστορία των σπορ είναι γεμάτη από μικρές ή μεγάλες, γνωστές ή άγνωστες προσωπικές ιστορίες που αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τη δύναμη του ανθρώπινου χαρακτήρα. Στο μυαλό μου γυρίζουν άπειρες φιγούρες, απίστευτοι χαρακτήρες και προσωπικότητες που έγραψαν τη δική τους ιστορία εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, σε όλα τα αθλήματα.
Ποιος είναι ο αγαπημένος σας αθλητής;

23.3.08

Σάββατο βράδυ, ξημερώματα Κυριακής, στην Αθήνα

Σε μια πόλη που έχει (ψιλο)αδειάσει λόγω 25ης Μαρτίου. Βόλτα με τον Δημήτρη Γρ. στα παλιά τα στέκια. Μαύρα κορμιά προσφέρουν σεξ μισοτιμής με σπαστά ελληνικά. Στην κυριολεξία, τη σήμερον ημέρα, γαμιέσαι για να επιβιώσεις. Νέον φώτα σε ταμπέλες για να λάμπουν τα μάτια και να θυμίζουν ότι το βράδυ, το σκοτάδι, κρύβει αυτά που δεν θέλουμε να δούμε και μένει η ομορφιά μόνη της.

Κάποιοι προσεύχονται για να μπορέσουν να κλέψουν λίγη απ’ αυτή την ομορφιά. Κάποιοι άλλοι, λιωμένοι στην πρέζα, προσεύχονται για να ζήσουν. Σου ζητάνε ψιλά από ευρώ, δευτερόλεπτα ζωής ζητάνε στην ουσία, παράταση για να ζήσουν λίγο παραπάνω τρέμοντας. Κι εσύ, αν θες, μπορείς να τους κάνεις ό,τι θες...
Παρέες ανθρώπων βγαίνουν για να διασκεδάσουν, στην ουσία για να διασκευάσουν τη ζωή τους την καθημερινή και μπλέκονται μπουλούκια μποτιλιαρισμένα στη λεωφόρο της ξενοιασιάς.
Ύστερα
Mercedes στα Β.Π. όπου η Sigma Events κάνει πάρτυ και παίζει η Ισαβέλλα μας. Πάρτα κι έτσι, πάρτα κι αλλιώς. O ήχος γκαζώνει, beat σε υπερπλήρωση, φευγάτα samples, «ωχ, New Order-True Faith-γεια σου-εκτέλεση» που βαράει, turbo 280 αλόγων. Φλασάτα zoom σε λαμπερές φατσούλες ακολουθούν, οθόνες κινητών αστράφτουν, «κοίτα τι μου έγραψε», γέλια, όταν τέτοια ώρα κάποιος-κάποια σε ψάχνει, είσαι ζωντανός, αυτό είναι το beat στις δικές μας ιστορίες.
Στη δική μας,
beat(en) generation, στα δικά μας αγγίγματα (ξένων) αγκώνων στον συνωστισμό της μεγάλης ανοιξιάτικης νύχτας.
Αρχίζει και ξημερώνει. Πρέπει να γυρίσουμε, Κυριακάτικα έχουμε να κλείσουμε τεύχος Απριλίου, πονοκέφαλος, πού είναι τα κλειδιά μου;

Tο παρόν δεν μου αρκεί. Επιστροφή στο μέλλον. Διακτινιστήκατε, κύριε Σπύρο. In The City Of Blinding Lights.

Όπου το soundtrack της επιβίωσης, σήμερα, αλέθει την καθημερινότητα με τα deadlines και τα meetings, στους δρόμους της πόλης, κάθε βράδυ.
Στην πόλη που ποτέ δεν κοιμάται…
Καληνύχτα. Ή καλημέρα. Ό,τι θες.

17.3.08

Ό,τι για πάντα με ανατριχιάζει…

…ό,τι για πάντα μου μουδιάζει το μυαλό…

Ό,τι χωνεύει ανάσες μες στη μουσική του sex

Ένα γυμνό κορμί στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου…

Δυο γυμνά κορμιά στο κρεβάτι…

Η ανατολή του ήλιου και να είμαι μόνος μου. Η δύση του και να τη μοιράζομαι με ένα ζευγάρι (πράσινα) μάτια…

Ένας στίχος του Ελύτη, μια πρόταση του Μάνου Ελευθερίου. Μια ανάσα της Emy. You know: I’ m not good…

Μια γρήγορη βόλτα με κάτι γερμανικό. Γαλάτσι, Αττική Οδός, Λιμανάκια, Συγγρού και πίσω. Ένα πέρασμα από τη στροφή του ΚΑΤ που πάντα μπαίνω με πολλά…

To άνοιγμα του μικροφώνου και να βγαίνω στον αέρα της πόλης, που έχει ανάψει ήδη τα φώτα της…

Μια φωτογραφία που τράβηξα και την έχω μόνο εγώ.

Να παίρνω την εφημερίδα ή το περιοδικό και να βλέπω τυπωμένα τα θέματά μου. τα μεγαλύτερα θέματα της ζωής μου, όμως, ίσως και να μην τυπωθούν ποτέ…

Το κουδούνισμα ενός τηλεφωνήματος που περιμένω…

Είμαι ετερόκλητος άνθρωπος και αυτόκλητος μάρτυρας σε όσα γίνονται και θα γίνουν μαζί με μένα, είτε το επιδιώξω, είτε όχι. Αυτό με ανατριχιάζει και με μουδιάζει, ταυτόχρονα. Με ανατριχιάζουν και μουδιάζουν το μυαλό μου οι λέξεις που μπορώ να τις ταιριάζω εκεί που πρέπει. Να είναι ομόηχες και να σημαίνουν αντίθετα πράγματα.

Τι σε ανατριχιάζει; Τι σου μουδιάζει για πάντα το μυαλό;

13.3.08

STEAK & BJ Day

Η Παγκόσμια Ημέρα Μπριζόλας και Πεολειχίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου. Ξεκίνησε το 2002, με πρωτοβουλία του ραδιοφωνικού παραγωγού Τομ Μπέρτσι του σταθμού 103.7FNX, που εδρεύει στο Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ και γνωρίζει διάδοση μέσω Ιντερνετ.

Για τις μπριζόλες δεν έχω να πω πολλά. Ίσως, όμως, όλοι μας να έχουμε να πούμε πολλά για τα λογής τσιμπούκια που μας υποχρεώνουν οι κυβερνήσεις που περνούν από αυτόν τον τόπο. Γιατί οι κυβερνητικοί, ξέρουν από καλές πίπες. Να δίνουν, όμως, σε μας και όχι να παίρνουν.

Γιατί η καλή πίπα εμπεδώνει – γονατιστά – τη θέση ιεραρχίας στην κατά τ’ άλλα ορθόδοξη κοινωνία μας...

Σωστά;

5.3.08

Αλυσιδωτές αντιδράσεις

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, αλλάζει ο καιρός τις επόμενες ημέρες με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις καταιγίδες - οι οποίες θα κορυφωθούν την Παρασκευή - και τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα σημειωθούν έντονες καταιγίδες - κυρίως στα δυτικά - και χιόνια στα ορεινά.

Επειδή, λοιπόν, με τον καιρό – που τον έχουμε κάνει σαν τα μούτρα μας – ποτέ δεν ξέρεις, ως δημοσιογράφος του ειδικού Τύπου οφείλω να σας ενημερώσω (πάντα ήθελα να το γράψω αυτό), ότι ο εικονιζόμενος τρόπος για να βάλεις αλυσίδες στο αυτοκίνητό σου, δεν είναι ο ενδεικνυόμενος…

Άντε, καλά Αποκριούγενννα!...


1.3.08

5 χρόνια μετά…

3 Μαρτίου 2003: Ξεκινά, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Αυτή η δίκη έληξε έπειτα από εννέα μήνες και 14 ημέρες (162 συνεδριάσεις), στις 17 Δεκεμβρίου, με την επιβολή από το δικαστήριο των ποινών. Το ενδιαφέρον για τη δίκη ήταν ως αναμενόταν εξ αρχής έντονο. Πρόκειται για τη δίκη 19 ανθρώπων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη», μια τρομοκρατική οργάνωση «φάντασμα» που πρωταγωνίστησε, με τον τρόπο της στην πολιτική ζωή του τόπου από τον Δεκέμβριο του 1975 μέχρι και τον Ιούνιο του 2002.

27 χρόνια δράσης δεν είναι λίγα, ειδικά όταν λάβει κανείς υπόψη του ότι η δράση αυτή περιλάμβανε δολοφονίες («εκτελέσεις» κατά την ίδια την οργάνωση), βομβιστικές ενέργειες, επιθέσεις με ρουκέτες, τραυματισμούς και προκηρύξεις. Θύματα ήταν και Έλληνες και ξένοι.

Τώρα, 5 χρόνια μετά, δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα:

Μπορεί να υπάρξουν οργανώσεις... δεύτερης φάσης, οι οποίες να παραλάβουν τη σκυτάλη της αιματηρής δράσης όπως συνέβη στην Ιταλία με τις «νέες Ερυθρές Ταξιαρχίες»;

Επιπλέον, υπάρχει μια... δεξαμενή του εξτρεμιστικού χώρου που μπορεί να επανατροφοδοτεί το «αντάρτικο πόλης» με νέα μέλη, αφήνοντας στην Αστυνομία την αισιοδοξία για «πάταξη της τρομοκρατίας»;

Μπορεί σε λίγους μήνες να έχουμε επανέλθει στην οδυνηρή «ρουτίνα» της ειδησεογραφίας για εκρήξεις βομβών και για άλλου είδους επιθέσεις από τις ελληνικές ένοπλες οργανώσεις;

Ήρθε η ώρα των «χρυσών εφεδρειών» των μεγάλων τρομοκρατικών οργανώσεων;
Αν έχετε κάποιες απαντήσεις, μπορείτε να τις πείτε. Το σίγουρο είναι ότι ο επίλογος για την εγχώρια τρομοκρατία δεν έχω την αίσθηση ότι γράφτηκε με το τέλος της δίκης της 17N. H απόφαση των δικαστών, ιστορική εκ των πραγμάτων, δεν κλείνει τον κύκλο της ένοπλης βίας που άνοιξε μετά τη μεταπολίτευση και σημάδεψε για χρόνια τη χώρα και τη διεθνή παρουσία της. Οι πολιτικές δολοφονίες δεν επισύρουν επιεικέστερη ποινή από τις κοινές ούτε απαιτούν ελαφρότερη σωφρονιστική μεταχείριση. Η αναγωγή μιας εγκληματικής πράξης σε μιαν «ιδεολογία» δεν την καθιστά ούτε συγγνωστή ούτε κατανοητή ούτε λιγότερο ειδεχθή.

Υ.Γ.: τρομοκράτης: (ο) ουσ. Θηλ. -ισσα, μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης που χρησιμοποιεί βία, ιδ. για πολιτικούς σκοπούς. (Λεξικό Tεγόπουλου-Φυτράκη)

Σύμφωνα με τον νόμο (774/1978 περί καταστολής της τρομοκρατίας και προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος) τρομοκράτης θεωρείται όποιος καταρτίζει μια τρομοκρατική ομάδα ή συμμετέχει σ’ αυτήν, με σκοπό να τελεσθούν οι παρακάτω πράξεις: 1. ανθρωποκτονία, 2. επικίνδυνη ή βαριά σωματική βλάβη, με χρησιμοποίηση όπλου ή εκρηκτικών υλών, 3. αρπαγή ή παράνομη κατακράτηση προσώπου, ή κατάληψη ενός συγκοινωνιακού μέσου με επιβάτες, με σκοπό να εξαναγκαστεί η Aρχή να πράξει ή να παραλείψει ή να ανεχθεί μια ενέργεια, 4. παράβαση του νόμου «περί προλήψεως και καταστολής πράξεων κατά της ασφάλειας της αεροπλοΐας» και 5. έγκλημα για το οποίο θα χρησιμοποιηθούν βόμβες ή χειροβομβίδες ή ρουκέτες ή πυροβόλα όπλα ή άλλες εκρηκτικές ύλες ή παγιδευμένες επιστολές ή δέματα, εφόσον η χρησιμοποίηση αυτή βάζει σε κίνδυνο άλλα πρόσωπα.