4.5.08

Έλα απόψε στου Θωμά…

Κυριακή του Θωμά. Του άπιστου Θωμά.
Μια - εκ προοιμίου - παράξενη μέρα, όπως έγραφα και πέρυσι. Όπως είναι γνωστό, ο Απόστολος Θωμάς απουσίαζε όταν ο Χριστός, μετά την Ανάστασή του, επισκέφθηκε τους μαθητές του στο υπερώο όπου ήταν συναγμένοι. Όταν πληροφορήθηκε τα σχετικά με την επίσκεψη του Χριστού, ζήτησε να τον δει και να ψηλαφίσει τις πληγές του Σταυρού στα χέρια και τα πλευρά του. Όταν, τελικά, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση αυτή μετά από οκτώ ημέρες, ο Θωμάς τον ομολόγησε Κύριο και Θεό του.
Από τη μία, λοιπόν, ήταν η απιστία του Θωμά κι από την άλλη το «Ω, καλή απιστία του Θωμά, βεβαίαν πίστιν εγέννησεν». Κι ας μην ξεχνάμε κι αυτό που είπε και ο Ιησούς: «Μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες», βγάζοντας "λάδι" τον Θωμά.

Ο άπιστος Θωμάς ανέκαθεν ασκούσε μια γοητεία πάνω μου. Δύσπιστος... Υποψιασμένος... Έτοιμος να ψάξει τον τύπο των ήλων κι ας τον κακοχαρακτηρίσουν. Άπιστος... Δύσπιστος ... Ολίγον μπουχτισμένος από hi teck θαύματα και, κυρίως, πρόθυμος να πεισθεί μόνο με αποδείξεις, αυτές που είναι καλά διασταυρωμένες.

Σήμερα είπα να ασχοληθώ με την απιστία. Όχι του Θωμά. Την άλλη, στα ερωτικά. Το κορμί σου προδοσία, που λέει κι ο Κότσιρας.
Στα ζωικά είδη η συντροφική αφοσίωση είναι εξαιρετικά σπάνια, το λέει συνέχεια κάθε ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ, το εμπεδώσαμε. H φύση έχει προγραμματίσει τα είδη της να είναι άπιστα, για τον απλούστατο λόγο ότι η μονογαμία θα δυσκόλευε πάρα πολύ την ανταλλαγή γενετικού υλικού και, κατά συνέπεια, την επιβίωσή τους. H μονογαμία και η συζυγική πίστη ήρθαν πολύ αργότερα, με τον πολιτισμό και τη Xριστιανική Hθική (που θυμίζει τρελά τη Χούντα και ξερνάω) - κι αυτό βέβαια όχι παντού.
Στους Tροπικούς, ακόμα και σήμερα, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου μονογαμικές κοινωνίες. Ωστόσο και στις σύγχρονες κοινωνίες η απιστία είναι κάτι το συνηθισμένο κι αυτό διαπιστώνεται από πολλές έρευνες. Tι συμβαίνει, λοιπόν; Mήπως η απιστία έχει βιολογικά αίτια; Mήπως φταίει η χημεία; «Nαι», απαντάνε ορισμένοι ερευνητές. Στον εγκέφαλο του ερωτευμένου εκκρίνονται αμφεταμίνες, όπως η φαινυλαιθυλαμίνη, που ευθύνονται για την κατάστασή του. Δυστυχώς, το χημικό ελιξίριο του έρωτα δεν κρατάει πολύ, συνήθως από 2 έως 4 χρόνια. Για την ανθρωπολόγο Φίσερ αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά αποτελεί ένα μηχανισμό που ανέπτυξε η εξέλιξη προκειμένου να κρατάει μαζί ένα ζευγάρι, τουλάχιστον τον χρόνο που απαιτείται για να αναπτυχθεί αρκετά ο απόγονός τους.

Mετά υποχωρεί η επήρεια των ερωτικών ουσιών και αντί για αμφεταμίνες στο αίμα κυκλοφορούν ενδορφίνες. Στη θέση του πάθους αναπτύσσονται τώρα συναισθήματα συμπόνιας, φροντίδας και αγάπης. Aν αυτά δεν είναι ικανά να σε κρατήσουν, τότε ξεκινάς χωρίς ενοχές την αναζήτηση νέου συντρόφου. Kαι όταν συλληφθείς για τις απιστίες σου, θα ξέρεις - πια - και τη δικαιολογία: «Δεν φταίω εγώ, αγάπη μου, η φαινυλαιθυλαμίνη μου μ’ εξουσιάζει».

Πέραν της πλάκας, τώρα έρχονται οι ερωτήσεις.
Ποιος θα κοστολογήσει σοβαρότερη την απιστία από τη συντροφικότητα; Ποιος θα δώσει τον ορισμό της οικογένειας του 21ου αιώνα; Mπορεί να είναι άλλος εκτός από αυτόν που λέει ότι οικογένεια είναι άνθρωποι που αγαπιούνται και δεν κάνουν «στραβές» ο ένας στον άλλο; Από την άλλη, όμως, τι σημαίνει η «αλήθεια και μόνον η αλήθεια» στον έρωτα; Πόσες φορές η αγάπη δεν επιβάλλει μικρά ψέματα για να μην πληγωθεί ο άλλος; Ποιος είναι αυτός που θα απαιτήσει από τον οποιονδήποτε να λέει την «αλήθεια» για τις ερωτικές του δραστηριότητες, εξαιρώντας τους παντρεμένους και μιλώντας για μια απλή σχέση; Tι μπορεί να σημαίνει διαφάνεια στο σεξ; Η απιστία είναι, τελικά, σαρκική ή εγκεφαλική;

Κυριακή του Θωμά. Του άπιστου Θωμά.
Γιατί τον άπιστο πολλοί εμίσησαν, την απιστία, όμως πόσοι; Μήπως ήταν πολύ λιγότεροι; Γράφω σήμερα γιατί του το χρώσταγα του Θωμάκου. Μια καλή κουβέντα, μια συγγνώμη γιατί το θρησκευτικό «πρέπει» τον έβαλε στα «μαύρα πρόβατα». Και, εν τέλει, ίσως μας έφτιαξε και μια γιορτή.
Έτσι, για να λέμε και σήμερα «χρόνια πολλά» και η «κανονική ζωή» να ξεκινά από αύριο.

Υ.Γ.: Ο Απόστολος Θωμάς, είχε μαρτυρικό τέλος. Καταρχάς ρίχτηκε στη φυλακή. Ύστερα παραδόθηκε σε πέντε στρατιώτες, οι οποίοι τον ανέβασαν πάνω σε ένα βουνό και τον θανάτωσαν, αφού κατατρύπησαν το σώμα του με λόγχες. «Ο Θωμάς, ο οποίος ζητούσε να βάλη το χέρι του στην πλευρά Σου, για σένα νύττεται (του ρήματος νύττω - νύσσω: κεντώ, τρυπώ, πλήττω) την πλευράν του».
Μήπως την πλήρωσε, σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που βασανίστηκε ο Χριστός, για αυτό που είχε πει, το «εάν μη ίδω... ου μη πιστεύσω»;
Είναι τιμωρός ο Θεός; Το σταματάω εδώ με τις ερωτήσεις. Άλλωστε, μόλις τέλειωσε και το Living in sin των Bon Jovi

So baby, can you tell me just where we fit in
I call it love they call it living in sin
Is it you and me or just this world we live in
I say we're living on love they say we're living in sin

10 σχόλια:

rodoula-kelly είπε...

A πολύ μου άρεσε τούτο το κείμενο.
Ο όρος απιστία είναι κάτι που δεν μου πάει, κάθε άνθρωπος ερωτευμένος,παντρεμένος,δεσμευμένος η μη ,έχει δικαίωμα να διαθέτει το σαρκίο του κατά βούληση.Από κει και πέρα οποιος νομίζει ότι μπορεί να υπογράψει συμβόλαιο για το πως θα θέλει να "διατίθεται"σε Χ χρόνια ας το κάνει.
Ο ΘΕΟΣ ΠΑΝΤΩΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΩΡΟΣ.
Αυτά τα έχει εφεύρει ο κλήρος για ευνόητους λόγους.
Τα φιλιά μου ΣΠΥΡΟ.

Ευγενία είπε...

Χριστός ανέστη , υγεία πάνω από όλα ...κ στο θέμα μας τώρα :Ρ

τελικά το τι είναι σωστό-ηθικό κτλ μόνο ο εαυτός μας το ξέρει , τι τον "χαλάει" , τι δέχεται , τι τον κάνει να αισθάνεται ένοχος.
η πολυπλοκότητα μιας προσωπικότητας και ότι συντελεί στην διαμόρφωσή της , είναι αυτά που ορίζουν.

θα συμφωνήσω πως ο Θεός δεν είναι τιμωρός, άλλωστε συγχωρεί.

η πρόσβαση σε τόσες πληροφορίες σήμερα , μας κάνει να αναρωτιόμαστε όλο κ πιο έντονα για όλα όσα μας περιβάλλουν. Όσο πιο πολλά τα ερεθίσματα πνευματικά κ σωματικά τόσες κ οι επιλογές!

auburn Kate είπε...

Εγω λεω σε όλους τους άπιστους Θωμαδες και στους μανιακούς της συντροφικής πίστης να (ξανα)δούν το Eyes wide shut, για να θυμηθουν τι σημαινει η ρήση η σκέψη είναι ελεύθερη αφενος, και οτι οποιος ψαχνει, βρίσκει συχνα και πράγματα που δεν θελει... Και επειδή ξερω οτι εισαι άπιστος Θωμας αηδονακι μου με περικεφαλαία αρχιαελληνική :)))) λαβε και την "ειδηση" τηε μερας ή μαλλον διαπίστωση: αν ψάχνεις εισιτήρια για μεσα μαζικης μςταφοράς με την παλιά τιμή εχασες, διότι ολοι οι υπάιθριοι τουλαχιστον, πωλητες εχουν προμηθευτει τα καινούργια "ογδοντάρια". Μ' αρεσε η πονοψυχιά του ΟΑΣΑ που φροντισε να πληροφορησει μέσω του 185 οτι τα παλιά εισιτηρια θα ισχύουν μεχρι 31Αυγούστου. Γιατι να μην ισχύουν; Αμα βρεις εσυ παλια εισιτήρια θα σου αγορασω λεωφορείο Σπυρουλη μου. Μακιααααα. (Οσο για τη μικροβιοφοβία της JLo που ελεγες την Παρασκευή, γιατι δεν της προτεινουν να παρει νταντά τον Michael Jackson ε; Αυτος έχει μάστερ στ μικροβιοφοβία... ) Μουτςςςς.

ritsmas είπε...

Σεραφείμ ο εορτάζων ?
ριτς

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Τώρα τις απομνημόνευσα τις ουσίες και θα τις λέω ως δικαιλογία. Δε ξέρω αν θα πίασει. Θα ενημερώσω.

σπόρος είπε...

Στον έρωτα, όπως και στην αγάπη, δεν χρειάζεται να "πεις" την αλήθεια, φαίνεται... Από την άλλη, αυτός που ενοχλείται με τα οποιαδήποτε "μικρά ψέματα", δικαιολογίες, αφορμές ψάχνει. Προφανώς και δυστυχώς, από μόνιμη ανασφάλεια...

POETIC SIN είπε...

Sin είδα και μπήκα:)
Είχα και πολύ καιρό να σε ακούσω. Μόλις έβαλα το MP3…
Ποια δίαιτα είπες; Ξέρεις τι έχω δίπλα μου; Μία σοκολάτα! Αυτές κι αν είναι αμαρτίες!
Καλή συνέχεια.

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@rodoula-kelly: πολλά έχει εφεύρει ο κλήρος. Δυστυχώς…

@Ευγενία: και νομίζω ότι καλά κάνουμε κι αναρωτιόμαστε

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@auburn Kate: θα βάλω το πρώην ζεύγος Κρουζ στο dvd

@ritsmas: εορτάζoντας στο επίθετο?

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ: αναμένω ενημέρωση!....

@σπόρος: προφάσεις εν αμαρτίαις

@POETIC SIN: χτες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της δίαιτας. Άρα, από Δευτέρα τώρα!