20.7.07

Ήταν 20 Ιουλίου…

…σαν σήμερα, δηλαδή. Δυο από τα μεγαλύτερα γεγονότα που συνέβησαν σε δυο διαφορετικές χρονολογίες: Η προσσελήνωση και η εισβολή.
Με άλλα λόγια - και στις δύο περιπτώσεις - Αμερικάνοι αναμείχθηκαν…

Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι…

Στις 20 Ιουλίου του 1969 η ανθρωπότητα παρακολουθούσε από τηλεοπτικούς δέκτες, μέσω NASA, με φόβο και θαυμασμό ταυτόχρονα, την πρώτη επιτυχή προσπάθεια προσσεληνώσεως δύο αστροναυτών με το διαστημόπλοιο «Απόλλων 11». Ήταν οι Αμερικανοί Νιλ Άρμστρονγκ και Έντουιν Όλντριν. Οι δύο αστροναύτες οδήγησαν το θαλαμίσκο του «Απόλλωνος 11» στη Θάλασσα της Γαλήνης στις 4.17 μ.μ., ανατολική ώρα. Όταν ύστερα από έξι ημέρες ταξιδιού βγήκαν και περπάτησαν στη σεληνιακή επιφάνεια, ο Άρμστρονγκ είπε, προς τους εκατομμύρια ανθρώπους που παρακολουθούσαν στη Γη τον πρώτο άνθρωπο, ο οποίος πατούσε στο Φεγγάρι:
«Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, τεράστιο άλμα όμως για την ανθρωπότητα».
Σε λίγα λεπτά συνάντησε τον Όλντριν και τοποθέτησαν μαζί μία τηλεοπτική κάμερα, αρκετά μακριά απ’ το θαλαμίσκο, και μία αμερικανική σημαία. Δίπλα της τοποθέτησαν μηνύματα κυβερνήσεων και ηγετών που είχε συγκεντρώσει η NASA από διάφορες χώρες του πλανήτη μας. Ανάμεσα σε αυτά και της Ελλάδας.
Το δικό μας μήνυμα έλεγε: «Οι δυσκολίες που έσπασαν τα φτερά του Ίκαρου, ξεπεράστηκαν με την επιμονή για αναζήτηση του ανθρώπου να ανακαλύψει την αλήθεια, του ιδίου ανθρώπου που βλέπει σήμερα από το Φεγγάρι τη Γη, για τον οποίο η ειρήνη και η ευτυχής διαβίωση οφείλουν από τούδε και εις το εξής να παραμένουν κύριοι σκοποί».
Xρειάστηκαν δέκα χρόνια εξαντλητικής δουλειάς για να πατήσει ο άνθρωπος στο φεγγάρι. H ιστορική φωτογραφία με τον Nιλ Άρμστρονγκ της ομάδας «Apollo II» να πατάει στη Σελήνη, έκανε το γύρο του κόσμου.

Όμως, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι το «Apollo» ήταν το πιο πολυέξοδο και άχρηστο πρόγραμμα για την εξερεύνηση του Διαστήματος αλλά το πιο αποτελεσματικό όπλο του Ψυχρού πολέμου για τη Γη. Όπως πολλοί πιστεύουν ότι όλο αυτό έγινε σε κάποιο αμερικάνικο studio. Ότι ήταν στημένο από την αρχή μέχρι το τέλος.
Και οι Ρώσοι ήθελαν να κάνουν το ίδιο, να ανέβουν εκεί πάνω. Και, μάλιστα, να βάψουν τη Σελήνη κόκκινη. Αλλά φοβήθηκαν ότι θα ανέβουν ξανά οι Αμερικάνοι και θα έγραφαν, με λευκά γράμματα, COCA COLA…

Κύπρος, 33 χρόνια πριν

Στις 20 Ιουλίου 1974, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, διατάζει τις τουρκικές δυνάμεις να εισβάλουν στην Κύπρο. Οι τουρκικές δυνάμεις αποβιβάζονται στην Κερύνεια, ενώ τα τουρκικά πλοία βομβαρδίζουν τις βόρειες ακτές του νησιού και τουρκικά σμήνη βομβαρδίζουν τη Λευκωσία, χωρίς να συναντήσουν ουσιαστική αντίσταση από τους πραξικοπηματίες.
Μέχρι να κινητοποιηθεί η Εθνική Φρουρά, δολοφονήθηκαν απλοί πολίτες, έγιναν βιασμοί γυναικών και εκτελέστηκαν αιχμάλωτοι στρατιώτες. H ΕΛΔΥΚ, σε μια απεγνωσμένη εξόρμηση, κατάφερε να απωθήσει προσωρινά τις τουρκικές δυνάμεις κατά τόπους.
Πανικόβλητη η χούντα της Αθήνας αντέδρασε με στρατιωτική επιστράτευση. Αλλά αυτή ήταν και η τελευταία της «επίσημη» πράξη. H επιστράτευση αποκάλυψε την ανοργανωσιά του κράτους και του στρατού, την ανύπαρκτη πειθαρχία και ιεραρχία. Οι πολίτες που ντύθηκαν στο χακί, εκτός από το πατριωτικό αίσθημα, κουβάλησαν στους στρατώνες μια κρυφή οργή και αηδία. Την πρώτη ύλη για μια πιθανή εξέγερση και για ανατροπή.
Το βράδυ της 20ής Ιουλίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε την κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση του «ξένου στρατιωτικού δυναμικού». Φυσικά η Άγκυρα αγνόησε το ψήφισμα του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα τα οποία εμφάνισαν οι δημοσιογράφοι M. Ιγνατίου και K. Βενιζέλος στο βιβλίο τους «Τα μυστικά αρχεία του Κίσιντζερ - H απόφαση για τη διχοτόμηση» (εκδόσεις Λιβάνη), μία ημέρα πριν από τον δεύτερο «Αττίλα» ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ X. Κίσινγκερ είχε παραδώσει στον νομικό σύμβουλο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ X. Ζόνενφελντ έναν χάρτη που είχε προετοιμάσει η Υπηρεσία Πληροφοριών κατ' εντολήν του και ο οποίος απεικόνιζε τις περιοχές που είχε καταλάβει η Τουρκία κατά την πρώτη φάση της εισβολής αλλά και τις περιοχές τις οποίες... θα καταλάμβανε στη δεύτερη φάση, που ξεκινούσε λίγες ώρες αργότερα. Ο «Αττίλας» θα επαναεισβάλει τον Αύγουστο στην Κύπρο, ολοκληρώνοντας την ωμή στρατιωτική επέμβαση, και θα καταλάβει τελικώς το 38% του εδάφους της.

Στις 24 Ιουλίου 1974, στις 2.05 το πρωί, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από έκκληση των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και με τη συμπαράσταση της συντριπτικής πλειονότητας του λαού. Στις 30 Ιουλίου 1974 στη Γενεύη επήλθε συμφωνία για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο αλλά και την αναγνώριση ύπαρξης δύο χωριστών διοικήσεων. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν. Και συνεχίζονται.

Αντί επιλόγου


Την κατάκτηση της Σελήνης δεν την έζησα, δεν είχα γεννηθεί. Όμως, παιδάκι ήμουν, νήπιο, όταν άκουσα, για πρώτη φορά το όνομα «Κύπρος». Και δεν θα ξεχάσω ποτέ την πέτρινη όψη του πατέρα μου, που έφερε το κακό μαντάτο σπίτι - ότι «μπορεί να γίνει πόλεμος, τουρκικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν την Κύπρο». Και λίγες ώρες αργότερα ντυνόταν για να φύγει, είχε κληθεί στην επιστράτευση και εγώ, κλαίγοντας με λυγμούς, του έλεγα να με πάρει μαζί του…
Εκείνη την ημέρα το τρανζίστορ έλεγε ότι «από της πρωίας σήμερον τουρκικά αποβατικά σκάφη αποβιβάζουν στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή της Κυρήνειας. Οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς αμύνονται του πατρίου».
Κι ύστερα μεγάλωσα, αλλά το Κυπριακό πάντα εκεί, δίπλα, ακούσια καθημερινή «συντροφιά». Με την ελπίδα, ότι αυτή η πρόταση λύσης, εκείνη η πρωτοβουλία του ΟΗΕ, η άλλη παρέμβαση αμερικανικού παράγοντα, των Βρετανών, της ΕΟΚ, θα λύσει επιτέλους το πολιτικό πρόβλημα. Κι από κοντά οι συγγενείς των αγνοουμένων να περιφέρουν τον πόνο τους και να εμπαίζονται από όλους - πολιτικούς και διπλωμάτες - που ξέρουν τι έχει συμβεί, αλλά τους αφήνουν στο πηχτό σκοτάδι της πολιτικής σκοπιμότητας.
Εσύ, αν θες να χάσεις την Κύπρο, παραδέξου πως βαρέθηκες να σε ζαλίζει όλα αυτά τα χρόνια...
Γι’ αυτό είναι σοφή η ατάκα.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ…

35 σχόλια:

fevis είπε...

Νομίζω πως deep, deep inside, κανείς δεν ξεχνά...

Niemandsrose είπε...

ωραίο κείμενο...γιατί με έκανε με τον τρόπο του να θέλω να μάθω κι άλλα γι'αυτά τα γεγονότα. δεν είχα γεννηθεί ούτε στο ένα ούτε στο άλλο για να έχω μνήμες. ας μάθω λίγη Ιστορία ακόμα. Ισως τότε να έχω κάτι να μη ξεχνώ...

diva είπε...

Κι είναι οξύμωρο πως όσο αμφίβολο είναι εκείνο το big step for mankind, τόσο κραυγαλέα υπαρκτός ο πόνος μέχρι σήμερα - και δυστυχώς..για πάντα- στα μάτια όσων έχασαν τους δικούς τους στο Νησί κι ακόμα ψάχνουν..
Άλλο ένα δυνατό post Σπύρο. Εύγε.
Καλημέρα

Я верю в Сталина είπε...

Τί μου θύμησες τώρα... Κι εμένα τον πατέρα μου να φεύγει με την επιστράτευση (!)

(αυτό κι αν είναι κωμικοτραγικό θέμα για ποστ...)


Ποιός ξεχνάει; Μόνο όσοι έχουν λαμβάνειν, "ξεχνάνε"

Αλεξάνδρα είπε...

Μπράβο σου Σπύρο...
Τι όμορφα που ξετύλιξες κλωστές από το κουβάρι της Ιστορίας.

Για την Κύπρο φυσικά Δεν Ξεχνώ (το σλόγκαν με την Κύπρο ματωμένη την είχε εμπνευστεί ο Νίκος Δήμου, τότε που ήταν Διαφημιστής) και πως να ξεχάσω την πρώτη αδρεναλίνη σε τέτοιες ποσότητες; τον φόβο επίσης; και το κλάμα που επακολούθησε;

Οσο για τους Αμερικάνους στον Αρη, ακόμα θυμάμαι την λάμψη στα μάτια της μητέρας μου, όταν μου μιλούσε γι αυτό. Πάντα αισιόδοξη θεωρούσε θαυμαστά τα βήματα του ανθρώπου. Οτι και να συμβεί στη Γη μας θα έχουμε και άλλον πλανήτη να κατοικίσουμε... Αχ μάμα...

Βέβαια μ΄αυτά και μ'αυτά μας θύμησες και την ηλικία μας που δεν θέλουμε να θυμόμαστε...

Καλημερούδια

Ανώνυμος είπε...

εγώ δυσκολεύομαι με το γενικό κλίμα που επικρατεί τελευταία χρόνια περί ελληνοτουρκικής φιλίας. Και δεν αναφέρομαι στην Άντζελα που κρατάει τα σημαιάκια των 2 χωρών, αλλά στη στάση των πολιτικών να περάσουν το μήνυμα ότι είμαστε 2 λαοί-γείτονες, είμαστε φίλοι, κάτι ελληνοτουρκικά σίριαλ από την άλλη... Με μπερδεύουν όλα αυτά... Γιατί, αφ'ενός, τόσα χρόνια στο σχολείο στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου αναπαράγαμε το "οι Έλληνες ήταν υπό τον Τουρκικό ζυγό για 400 χρόνια" και ποιος ξέρει πώς θα ήταν τα πράγματα αν βιώναμε κι εμείς στην Αναγέννηση και αφ'ετέρου, ακούω ακόμα και τώρα ονόματα οδών όπως "Καραολή & Δημητρίου" και συγκινούμαι. Δε λέω, πιστεύω στη φιλία των λαών. Δε γίνεται να μην είμαστε μονιασμένοι. Επίσης, δεν θεωρώ τον Τούρκο πολίτη εχθρό μου. Ίσα-ίσα. Κάπως έτσι, φαντάζομαι τον έμαθαν κι εκείνο. Αλλά απ' την άλλη, τόσα χρόνια, αλλιώς τα μάθαμε...

Я верю в Сталина είπε...

@xromaristi: συγγνώμη κιόλας που επεμβένω αντί του Σπύρου, στο "σπίτι" του, αλλά το ότι τόσα χρόνια μας τα μαθαίναν έτσι, δεν σημαίνει ότι τώρα που παλεύουμε να μονιάσουμε ξαφνικά όλα εκείνα είναι ψέμα. Έγιναν και καταγράφησαν, αλλά με το να μθρηκάζουμε το παρελθόν δεν πάει πουθενά, δυστυχώς ή ευτυχώς.

Οι Καραολής κ Δημητρίου, υπήρξαν θύματα των Βρετανών κατά την ΕΟΚΑ, ουδεμία σχέση με τους Τούρκους.

Φράνσις είπε...

Αηδονακι μου με τα επετειακα σου. Κι ο πατερας μου εχει κατι μνημες στρατιωτικες απο Κύπρο.Ετσι κι αλλιως στρατιωτικος ήταν, εβλεπε και ακουγε... φιλακι tweety μου.

MTdoggie είπε...

"Και οι Ρώσοι ήθελαν να κάνουν το ίδιο, να ανέβουν εκεί πάνω. Και, μάλιστα, να βάψουν τη Σελήνη κόκκινη. Αλλά φοβήθηκαν ότι θα ανέβουν ξανά οι Αμερικάνοι και θα έγραφαν, με λευκά γράμματα, COCA COLA…",πεθανα στο γελιο!
οσο για την Κυπρο,εχοντας καταγωγη απο'κει εχω ακουσει απιστευτα πραγματα που μεχρι καποια ηλικια πιστευα οτι ειχαν σταματησει να γινονται γυρω στο 1821.πικρη ιστορια με μπολικη προδοσια απο μερους της Ελλαδας.

an205 είπε...

Είναι πλέον κάτι σαν αστικός μύθος
αλλά όταν ο Neil Armstrong επέστρεφε
στην σεληνάκατο, μεταξύ άλλων ψέλλισε
"Good luck, Mr. Gorsky."
Πολλοί στην ΝΑΣΑ νόμιζαν ότι αναφερόταν
σε Ρώσο κοσμοναύτη ή σε κάποιον που δούλευε
σε κάποιο διαστημικό πρόγραμμα είτε των ΗΠΑ
είτε της ΕΣΣΔ, κάτι που όμως δεν κατάφεραν
να επιβεβαιώσουν....
Όποτε τον ρωτούσαν τι σήμαινε αυτό που είπε
απλά χαμογελούσε...
Στις 5 Ιουλίου 1995 στην Τάμπα Μπέι της Φλόριντα
απαντώντας σε δημοσιογράφους μετά από ομιλία του
ένας δημοσιογράφος του ζήτησε να φωτίσει το 26αχρονο
μυστήριο. Ο Neil αποφάσισε να απαντήσει
(αφού ο Κος Gorsky είχε πλέον πεθάνει).
Το 1938, όταν ήταν ακόμα παιδί έπαιζε μπέιζμπωλ
μ' έναν φίλο του στην αυλή. Όταν η μπάλα από ένα
δυνατό χτύπημα κατέληξε στην αυλή του γείτονα...
του Κου Gorsky....
Μπαίνοντας μουλωχτά στην αυλή για να πάρει την μπάλα
άκουσε την Κα Gorsky να φωνάζει στον άντρα της:
"ΣΕΞ;;; ΘΕΛΕΙΣ ΣΕΞ;;; ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕΞ ΟΤΑΝ ΤΟ
ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ.."
.........................................................................................
Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή που βρήκα που λέει ότι
ο Άρμστρονκ αποχαιρετώντας το φεγγάρι ψέλισε
"καλή τύχη κύριε Ρόμπινσον"
και ότι απάντησε ως εξής στην ερώτηση το 1995
"Το 1938 στο σπίτι μου παίζαμε μπάσκετ
με έναν κολλητό μου μικρά παιδάκια.
Κάποια στιγμή πέταξα την μπάλλα πολύ δυνατά
και αυτή πέρασε μέσα από ένα παράθυρο
στην κατοικία των Ρόμπινσον.
Δεν είχα το κουράγιο να πάω να την ζητήσω,
γιατί φώναζαν όμως ο κύριος Ρόμπινσον
προσπαθούσε να ηρεμήσει την συζυγό του.
Τότε άκουσα την κυρία Ρόμπινσον να του λέει:
"Τσιμπούκι???
Η μόνη πιθανότητα να σου πάρω τσιμπούκι
είναι όταν αυτό το κωλόπαιδο πάει στο διάστημα"
.......................................................................................
τώρα ποιά από τις δύο είναι η πραγματική.....
δεν ξέρω........ψάξε βρες το........

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Για μένα και οι δύο "θλιβερές επέτειοι" είναι...
Με τα αστρονομικά ποσά που δαπανώνται για τον Πόλεμο των ΄ΑΣΤΡΩΝ, θα είχαμε κερδίσει ΤΟΝ ΠΌΛΕΜΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!
Δεν επιτρέπεται να πεθαίνουν λαοί από πείνα, δίψα και πολέμους, όμως συμβαίνει.

Την Κύπρο την "παραδώσαμε" όπως "παραδώσαμε και την Πόλη"
Προδοσίες εκ των έσω... Ειδικότης του ΄Ελληνος!

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΟΥΜΕ!

Γλαρένιες αγκαλιές

(Καλώς σε βρήκα!)

E είπε...

Φαινομενικά ασύνδετες οι επέτειοι μα μόνο φαινομενικά. Κι ο χορός καλά κρατεί... Μέχρι πρόσφατα ήλπιζα σε λύση... μετά είδα τις προτεινόμενες λύσεις κι απελπίστηκα... Μήπως να μετακομίζαμε όλοι στο φεγγάρι?

Καλημέρα Σπύρο:)

Aντώνης είπε...

Για την προσελήνωση ποτέ δεν ένιωσα κάτι ιδιαίτερο. Χεστήκαμε που κλάσατε συγκεκριμένα όσο κι εσείς, Νασιώτες, για τα παιδάκια στη γη που πεινάνε.
Το 74 εγώ δεν το έζησα και για να είμαι ειλικρινής θα πάρει καιρός για να μάθουμε ακριβώς πώς και τί και γιατί συνέβη. Ωστόσο, έζησα τα γεγονότα της πράσινης γραμμής. Είδα με τα μάτια μου μπροστά στην οθόνη να πέφτει από την κολώνα ο άνθρωπος εν ψυχρώ χτυπημένος. Και δεν ένιωσα πατριωτισμό ή κάθε άλλο ψεύτικο και φτιασιδωμένο συναίσθημα, όχι, δεν ένιωσα ποτέ μέσα μου την μικροπολιτική των συμφερόντων, ένιωσα μέσα μου μόνο την ειλικρινή και πανανθρώπινα κατάφωρη αδικία. Κι αυτό επιλέγω να μην ξεχνώ όταν θυμάμαι την Κύπρο. Και τα φυλακισμένα μνήματα και τις ψυχές που ακόμα αγνοούνται...

Vrakas Kostas είπε...

DYO diaforetika themata,mia koinh hmeromhnia,tipota parapanw!!Ws pros to prwto exw na pw pws,eimai kai egw apo aftous pou pistevoun,oti h proselhnwsh thn tade hmeromhnia..elave xwra se kapoio..studio!!H suggekrimenh foto pou exeis kai sto blog sou,exei prokalesei salo se eidikous analushs foto!!Einai fws fanari oti den einai travhgmenh sth selhnh!Parathrhse kala,prosektika tis skies!!enw fainontai kathara oi skies apo atrakto,astronauth,mias petras katw aristera,akomh kai h skia sthn diplwmenh shmaia(konta sta astra ths)...Den fainontai wstoso ..h skia ths shmaias(elaxisth)????!!..opws ..kai kamia skia pisw apo ton aristero wmo kai aristero podi(Vlepoume sxedon kai to dexio podi apo pisw!!!)!Sta parapanw ..sunugoroun kai h.."arxegonh"gia diasthmika dedomena,stolh twn astronautwn!!Analuthike argotera kai diaforoi epifaneis eidikoi,apefanthisan oti me tosh isxyrh aktinovolia ekei panw,den einai dynath h paramonh enos astronauth oute gia ..miso lepto!!
Logw hlikias to parakolouthhsa kai egw sthn aspromaurh tote tv!eixe toso"xioni"kai toses diakopes pou mallon "fantasomastan"para vlepame auta pou akougame!!kai epeidh emena sto Galatsi katw apo ta "NTAMARIA"
(Toyrkovounia!!)nomisa pws vlepw eikones apo auta!!
Argotera ..nai phgan sto feggari oi Amis!!ALLA ekeinh thn hmeromhnia "phgan"Extra gia tous "kokkinous"!!!

Vrakas Kostas είπε...

Ws pros to thema ths Kyprou,thymamai arketa kala ta gegonota,logw hlikias!
Opws thymamai polu kala kai thn epistrofh tou "fruda"!!Vghka kai egw tote stous dromous masi me tous dikous mou!Hmastan toso "moudiasmenoi"kai toso"monoi"apo Patrida tis meres ekeines pou nomisame pws hrthe o..Messias!!As einai...
Oso gia thn Kypro tha elega eutharsws kai megalofwnws(ki as prokalesw antidraseis)pws den prodothhke apo thn Ellada...alla apo ta..tomaria tous Agglous!!
Kai autoi akomh mexri shmera einai h aitia pou den"lunetai"to Kypriako!!
Epeidh omws einai terastio thema,den tha hthela na arxisw edw kamia antiparathesh!Parakalw sevasteite thn gnwmh kai thzn epithymia mou!
KAI..Thathela poly na ..xexasw..ma den ..mporw!
Sorry pali SPYRO gia thn kataxrhsh tou xwrou toutou!(As..prosexes file kai as mhn evases tetoia..themata..xaxax!!)
Kalhspera!

YO!Reeka's είπε...

σας προτείνω σε τέτοιες επετείους να διαβάζετε δρακούνα (drakouna.blogspot.com) να ξελεγράρετε :)

Я верю в Сталина είπε...

Θα συμφωνήσω με τον Κώστα Βρακά (ή Βράκα;) σε ό,τι αφορά στην "προδοσία" της Κύπρου από την Ελλάδα και τους ελλαδίτες. Καλό είναι να έχουμε συμπαγή γνώση της ιστορίας, πριν χρησιμοποιούμε τέτοιες εκφράσεις ειδικά σε ένα ούτως ή άλλως ευαίσθητο ζήτημα.

Χωρίς ψυχραιμία και αντικειμενικότητα, απλά για να λέμε τον καημό μας, δεν παραθέτουμε ιστορικά γεγονότα, αλλά συντηρούμε μύθους.

Αυτά.

Byronas είπε...

Μου φαίνεται κάπως υπερβολικό να πιστεύουμε ακόμα ότι το Apollo 11 δεν προσγειώθηκε στη σελήνη. Φέραν και πέτρες απο εκεί ρε παιδιά!

Στο Κυπριακό, θα συμφωνήσω με τον vraka kosta ότι κύριοι υπεύθυνοι για την μη επίλυση του Κυπριακού είναι οι Άγγλοι και οι αναθεματισμένες βάσεις τους! Το μάτι της Αγγλίας στη Μέση Αντολή και όχι μόνο...

Я верю в Сталина είπε...

Σπύρο; Είσαι εκεί ακόμα;

Niemandsrose είπε...

Ένα από τα κύρια επιχείρηματα όσων αμφισβητούν την επανδρωμένη προσσελήνωση [γιατί μη επανδρωμένες υπήρξαν] είναι ότι το σημαιάκι που κάρφωσε ο Αρμστρογκ στην επιφάνεια της σελήνης κυματίζει!
Στη Σελήνη δεν υπάρχει ατμόσφαιρα, ούτε και άνεμοι για να προκαλέσουν τον κυματισμό της σημαίας.
Αυτό και άλλα πολλά.

daydreamer είπε...

Και τα δυο απο την ιστορια τα εμαθα!Το δευτερο ομως και να θελουμε δεν μας αφηνει να το ξεχασοουμε.Ειναι η ακουσια συντροφια που λες και συ.

Byronas είπε...

@niemandrose

Η σημαία δεν κυματίζει, στερεώνεται απο ένα πηχάκι κάθετο στο κοντάρι. Και το ό,τι φαίνεται σαν να κυματίζει, είναι γιατί την είχαν διπλωμένη. Τέσπα πιστέψτε ότι θέλετε :P

Tf είπε...

Εγώ και στα δύο δεν ήμουν... ούτε σαν ιδέα. Η πρώτη αμερικανική προσσελήνωση στάνταρ fake. Είδα αρκετά ρεπορτάζ και ντοκυμαντέρ που με έπεισαν... loved the post! :)))

Sardonian είπε...

κρίμα στους ανθρώπους που χάθηκαν και σε όσους ακόμα αναζητάνε και δακρύζουν
όλα τα άλλα είναι για τον π*****
Δεν ξεχνώ
την αναλγησία
την αδιαφορία
την μεγαλομανία για εξουσία
την δειλία
το δούλεμα
την απραξία
αλλά Δεν ξεχνώ
να παρατηρώ και αυτούς που κλαίνε να μη θένε λύση
μπλέκονται τα πράγματα όταν η ιστορία τραβάει πολύ
είναι σαν τα γκομενιλίκια τα συναισθηματικά που ζορίζουν χρόοονια
άσε ρε φιλενάδα
ή θες ή θες δε θες
άμανε αρχίσουμε και μιλάμε για εγωισμούς κι αξιοπρέπειες
ε
ενταξ
πέσε πίτα να σε φάω
(τώρα άμανε πατήσαμε το φεγγάρι..τι να πω..να..ας βρέξει πενηντάευρα)

christina είπε...

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω εγώ με το θέμα του κυπριακού, είναι ότι αν ρωτήσω δεκαεφτά ανθρώπους θα μου πουν δεκαεφτά διαφορετικά πράγματα και πραγματικά δε μπορώ να βγάλω ακρη.

Προς στιγμην παιδευομαι να αποφασισω τι ακριβως θελουν οι Κυπριοι και τι ακριβως τους προσφερει η Ελλαδα ως συμμαχος, απ' τη στιγμη που δεν καταφερνει να το προσφερει ουτε στον εαυτο της, αν με ρωτατε.

Αν πατησαμε στο φεγγαρι μια φορα, γιατι δεν ξαναπηγε κανεις ποτε; Κι αν πατησαμε μεν, αλλά δεν αξιζε τον κοπο δε, γιατι το επιχειρουμε και σε αλλους πλανητες;

Διαφωνω με τη λογικη του να μη δινονται χρηματα για το διαστημα αλλα να διατιθενται για τη Γη. Κανεις δε θα καθισει να εφευρει τεχνολογιες για να σωσει τον Ανθρωπο. Θα σκιστει ομως να πρωτοπορησει στο διαστημα και ολο και κατι θα παλιωνει αρκετα ως εφευρεση για να μπορει να χρησιμοποιηθει στην καθημερινη ζωη.

Ποια απο τις μεγαλες εφευρεσεις δεν ειναι "περισσεμα" πολεμου;

Niemandsrose είπε...

@byronas, ναι, την έχω διαβάσει αυτή την εκδοχή. Με αφορμή το post του Σπύρου, και αυτό ειναι το σημαντικό, κάθισα και διάβασα πέντε πράγματα για την "1η επανδρωμένη προσσελήνωση" αλλά και για το Κυπριακό.
Για το πρώτο θέμα οι απόψεις δίιστανται. Εσείς τι κόπτεστε να υποστηρίξετε την επίσημη εκδοχή, πως πράγματι το Αpollo 11 πάτησε στο φεγγάρι; Μπορεί κανείς με βεβαιότητα να ξέρει τι ισχύει;

Byronas είπε...

@niemandsrose
Ο πληθυντικός είναι περιττός, σας παρακαλω :)

Καταλαβαίνω ότι δεν κέρδιζω τίποτα με το να υπεραμύνομαι ότι οι Αμερικάνοι πάτησαν πρώτοι την Σελήνη αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόση αμφισβήτηση για ένα γεγονός που αναπτέρωσε το ηθικό του πλανήτη (ή εάν θέλετε, της δυτικής του μεριάς, και εδώ δεν διαφωνώ). Δεν μου αρέσει που η Αμερική το χρησιμοποίησε για να προβάλει την υπεροχή της (καθώς πολλοί από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στα προγράμματα αυτά ήταν ξένοι με πρώτο τον Wernher von Braun, πρωτοπόρο στην κατασκευή πυραύλων). Ίσως αυτό είναι που θέλουν να κατακρίνουν όσοι πιστεύουν ότι δεν πατήσαν στο φεγγάρι.

Και τα στοιχεία παραείναι πολλά για να μην ισχύουν. Εκτός από τις πέτρες που έχουν φέρει για ανάλυση οι αστροναύτες, είχαν αφήσει και αρκετούς σεισμογράφους και ανακλαστήρες laser όπως και οι Ρώσοι (αλλά με μη επανδρωμένες αποστολές, αργότερα). Στο τέλος είναι στην κρίση του καθενός να πιστέψει ό,τι θέλει. Αλλά πόσο μας αρέσουν οι συνωμοσίες... :)

Και όσο για τα λεφτά που δαπανούνται στα διαστημικά προγράμματα, φτάνουμε στον αν πρέπει να έχουμε "επιστήμη για την επιστήμη" ή "επιστήμη για τον άνθρωπο". Είναι και η τάση του ανθρώπου για όλο μεγαλύτερα επιτεύγματα (πιο φανταχτερά αν θέλεται) αγνοώντας τα γύρω του προβλήματα. Αλλά οι προοπτικές από την εξερεύνηση του διαστήματος είναι πραγματικά μεγάλες. Μην είμαστε τόσο βιαστικοί να κατακρίνουμε κάτι που θα διευρύνει τις γνώσεις μας. Δεν υπάρχει άχρηστη γνώση.

Paranoia είπε...

να σου πω με τα γεγονότα δεν έχω πρόβλημα, με τις ημερομηνίες τα βάζω, αλλά έχουμε εσένα και μας επιμορφώνεις, την κατάλληλη στιγμή.

καίγεσαι σπύρο?

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ fevis: όπως το είπες, fevis μου. Κανείς μας δεν ξεχνά...

@ NIEMANDSROSE: όλοι μας πρέπει να μάθουμε ιστορία. Γιατί είναι οδηγός γι ατο μέλλον

@ diva: Ακριβώς αυτό το οξύμωρο της Ιστορίας ήθελα να αναδείξω. Ακριβώς αυτό…

@ Ex dimosthenis s.: Εμείς έχουμε λαμβάνειν μόνο πόνο.

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ adiple: Μια χαρά είναι η ηλικία μας!
Καλημερούδια

@ xromaristi: Πολύ σωστά, με τον Τούρκο πολίτη δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτε. Τις πολιτικές τους, αλλά και τις δικές μας, πρέπει να θυμόμαστε.

@ Ex dimosthenis s.: Η xromatisti δεν είπε να αναμασάμε το παρελθόν, να μην το ξεχνάμε είπε. Και νομίζω ότι συμφωνείτε.

@ auburn Kate: Ο μπαμπάς θα σου τα έχει πει όλα, φαντάζομαι…

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ mtdoggie: Πικρή ιστορία, όντως, σκυλούνι…

@ an205: Ναι. Tρελοί αστικοί μύθοι. Διαστημικές ιστορίες!

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ: Ακριβώς έτσι.
Καλώς βρεθήκαμε!

@ Elena72: Κι ο «χορός» – και στις δύο περιπτώσεις - καλά κρατεί...

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Aντώνης: Συμφωνώ, μόνο όταν αποστρέψουμε τα μάτια μας από τη μικροπολιτική των συμφερόντων και θέσουμε το πρόβλημα στις σωστές βάσεις στο μυαλό μας, ίσως να μπορέσουμε να βρούμε τη λύση.

@ vrakas kostas: Ωραία ανάλυση, Κώστα, εν σχέσει με τη Σελήνη, σε ευχαριστούμε.
Όσο για την Κύπρο, το σίγουρο είναι ότι από πολλά τομάρια προδόθηκε η Κύπρος. Και σίγουρα δεν έχει σημασία η εθνικότητα.

@ YO!Reeka's: καλή η Κυπραία, ρε φίλε! «Βράζετε» στα Φάληρα;

@ Byronas: Πολλοί είναι οι υπεύθυνοι, δυστυχώς...
καλησπέρες

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ NIEMANDSROSE: Φύσηξε ο άνεμος της προόδου, μάλλον!

@ daydreamer: Από την ιστορία κι από διηγήσεις ανθρώπων μεγαλύτερων από εμάς που τα έζησαν κι αυτοί είναι οι καλύτεροι ιστορικοί.
Καλησπέρα

@ Byronas: Η σημαία κυματίζει από την περηφάνια της, ε;
:P

@ Tf: εντάξει, ρε Θανούλη, πες μας και γέρους τώρα που τα ζήσαμε!
:)))

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Sardonian: Χρόνια μας ζορίζουν, σκιουρίνο μου. Κρίμα για αυτούς που χάθηκαν…

@ passer-by: Έτσι είναι η Ιστορία, passer μου. Εξαρτάται από την οπτική κατά την οποία την εξετάζεις…

@ NIEMANDSROSE: κανείς δεν μπορεί να μας πείσει για τίποτε. Γι’ αυτό κι εσύ πολύ σωστά κάθισες και έψαξες, γιατί μόνο με την έρευνα μπορεί να βρεθεί μια κάποια άκρη…

@ Byronas: Δεν υπάρχει άχρηστη γνώση, συμφωνώ. Το θέμα είναι πώς χρησιμοποιείται και πώς εφαρμόζεται πρακτικά. Γιατί ναι μεν, για παράδειγμα, στείλαμε δορυφόρους που βοήθησαν τον άνθρωπο να επικοινωνεί καλύτερα, αλλά ας μην ξεχνάμε και τον πόλεμο των Άστρων, και δεν εννοώ την ταινία. Περί «μεγάλων αδερφών» ο λόγος…

@ Paranoia: Κάποιος από εμάς θα μας θυμίζει κάθε φορά τι έχει συμβεί. Αύριο μπορεί να μου θυμίσεις εσύ κάτι…

Όσο για τη ζέστη, όλα μια χαρά είναι, αν εννοείς αυτό!

Cle Petridou είπε...

Να, τώρα δάκρυσα.
Ήμουν στα 14,εφηβεία στραπατσαρισμένη, χώρα προδωμένη και κομμένη από τούδε και στο εξής, στα δυο.
Κι όσο βλέπω απέναντι στον Πενταδάκτυλο, το μακρύ βουνό που αγγαλιάζει την Λευκωσία, όσο βλέπω το θράσος με το οποίο κούρεψαν συριζα το βουνό για να αφήσουν τα σημάδια του "πολιτισμού" τους, να γράψουν πως είναι περήφανοι που έίναι τούρκοι, ξέρω πως είναι αδύνατο να ψηφίσω ΝΑΙ όσα δημοψηφίσματα και να κάνουν, όσες τημωρίες κι αν μας επιβάλουν Ευρώπη, κι Αμερική. Είτε ναι είτε όχι, όλα συκέ και στημένα για να αποενοχοποιηθεί η Τουρκία, για να βάλει πόδι στην Ευρώπη με όμηρο την Κύπρο...
Basta.