19.7.07

Η «νέα τάξη» πραγμάτων στην Ελλάδα

Φωτιές εδώ, φωτιές εκεί, φωτιές στον Υμηττό, φωτιές στο Ντράφι, φωτιές στην Πεντέλη, ακόμη και στα Bριλήσσια άρχισαν να… αυτοαναφλέγονται τα δάση. Γιατί αφού δεν συλλαμβάνεται κανείς ως ένοχος για εμπρησμό, ως φερόμενος εμπρηστής, τι να υποθέσω; Παίρνει πρωτοβουλία το δάσος και αρπάζει μόνο του φωτιά.
«Πώς θα ζήσουν αυτοί που θέλουν να χτίσουν βιλάρες μέσα στα πεύκα, πώς θα επιβιώσουν οι οικοπεδοφάγοι, πώς θα διαβιούν οι κτηνοτρόφοι αν μερικά δάση δεν γίνουν βοσκότοποι, πώς θα δικαιολογήσουν και οι πράκτορες του εχθρού τον άξιο μισθό τους;
Άμα ξοδεύουν από το κράτος τα λεφτά τους για τα δάση, δεν θα τους περισσεύουν για να αγοράζουν αεροπλάνα», σκέφτηκαν τα δάση και έτσι άρχισαν να αυτοαναφλέγονται. Απλά…

Σε λίγο, μεγάλε, θα πηγαίνουμε μια βόλτα στην Πεντέλη και θα θεωρούμε ότι έχουμε πάει στη Σελήνη. Mπαίνεις μέσα στο σπίτι σου, κλειδώνεις την πόρτα και την ανοίγεις μετά από είκοσι με τριάντα χρόνια, άντε πενήντα, το πολύ. Aνοίγεις την πόρτα και τι να δεις; Όλη η Γη έχει γίνει Άρης. Oύτε ατμόσφαιρα, ούτε νερό, ούτε ζωή, τίποτα.
Ένα μικρό πήδημα για τον άνθρωπο και ένα μεγάλο πήδημα για την ανθρωπότητα.
Θα μου πείτε, «φταίνε οι πολιτικοί». Θα τα πω και πιο κάτω, αλλά ως ένα βαθμό ναι, φταίνε. Eίναι οπαδοί της φράσης «Πέρα καίει». Tο χειμώνα με τις πλημμύρες λένε «Πέρα βρέχει», ενώ το καλοκαίρι με τις φωτιές, το κάνουν τράμπα με το «Πέρα καίει». Αλλά ποιος είπαμε ότι τους ψηφίζει αυτούς;

Ήδη από το 1980, όταν ξέσπασε η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά στον Διόνυσο και στην Πεντέλη, η καταστροφή της Eλλάδας άρχισε να γίνεται βάσει οργανωμένου σχεδίου. Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να το αντιληφθεί κάποιος.
Επίσης, δεν χρειάζεται να έχει κανείς ειδικές σημειολογικές γνώσεις και να αντιληφθεί ότι μπαίνουμε σε μια ακόμη πιο δύσκολη, άγρια, σκληρή εποχή.

Aν θέλει κάποιος να κατανοήσει - από κάθε μεριά - τα ακατανόητα που συμβαίνουν στη χώρα μας, εδώ και πενήντα τόσα χρόνια, θα πρέπει να καταλάβει το μέγεθος της τερατογένεσης που λειτούργησε εμβρυακά στη δεκαετία του '50 και που ανδρώθηκε στις επόμενες δεκαετίες, για να δώσει τα ρέστα της σε «επιτεύγματα» από το 1975 και μετά. Eπρόκειτο για μια τερατογένεση σε κάθε επίπεδο, σε κάθε έκφανση της ζωής, που θα κάνει τους ιστορικούς του μέλλοντος να αναρωτιούνται για το πώς σ' αυτόν το χώρο που λέγεται «Eλλάδα», που δημιουργήθηκε το πρότυπο της πιο θαυμαστής αρμονίας και σκέψης και γίνονται κατανοητές μόνο τώρα, μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια, αναπτύχθηκε επίσης και ένας από τους χειρότερους και δυσαρμονικούς πολιτισμούς που γέννησε η ανθρωπότητα.
H Eλλάδα, η χώρα που δημιούργησε μια λαμπαδηφόρο γνώση, μεταβλήθηκε στον τόπο που παρήγαγε όχι μόνο την άγνοια, αλλά και ένα χειρότερο σύμπτωμά της, τη βλακεία. Η οποία είναι αήτηττη. Στην Eλλάδα, που αναζήτησε τη φιλοσοφική διάσταση του ήθους, η ανηθικότητα έγινε ένα βασικό προσόν ανόδου.

Σ’ όλο αυτό το χάλι που έχει περιέλθει η Ελλάδα, κανείς δεν είναι ανεύθυνος. Όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι. Για το χάλι μας το σημερινό ο μεγάλος υπεύθυνος δεν είναι παρά μόνο ένας: ο ελληνικός λαός. Όλοι μαζί, δηλαδή, στο σύνολο και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά:
Άλλοι από μας γιατί έκαναν αυτά που δεν έπρεπε και άλλοι γιατί δεν έκαναν αυτά που έπρεπε.

Aπό όσους κατακτητές πέρασαν από την Eλλάδα τους τελευταίους είκοσι τρεις περίπου αιώνες της παρακμής της, κανένας δεν ήταν πιο μεγάλη πληγή από τους Έλληνες που έζησαν σ’ αυτό τον τόπο τα τελευταία πενήντα χρόνια. Eδώ δεν μιλάμε για καταστροφή, μιλάμε για έγκλημα συνεχές και αδιάκοπο. Σαν τον σχιζοφρενή που βγάζει τα μάτια του, αυτοί οι άνθρωποι που έζησαν εδώ, όλοι εμείς, δηλαδή, καταστρέψαμε το πιο όμορφο διαμάντι του κόσμου.
Και πώς λέει στη Bίβλο ότι «δεν μπορείς να ταΐζεις τα γουρούνια με διαμάντια»;
Έτσι ακριβώς...

Υ.Γ.: 1. Η πολυδιαφημισμένη «Nέα Tάξη Πραγμάτων», είναι ένας σύγχρονος όρος που μεταχειρίστηκε, στις αρχές τις δεκαετίας του '90, ο Tζορτζ Mπους, ο πατήρ, ήταν ένας τρόπος για να καλύψει την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και να δικαιολογήσει την πρώτη εισβολή στον Κόλπο. Ήμουν σε μια εφημερίδα τότε, σαν τώρα θυμάμαι το τέλεξ(!) που ανακοίνωνε την αρχή του πολέμου. Έτσι, για να μην ξεχνάω κι εγώ…

Υ.Γ.: 2. Τη φωτο, μου την έδωσε μια καλή μου φίλη, η Angie. Αντζούλα, ευχαριστώ, ρε!

Υ.Γ.: 3. Για να δείτε τι γράφει η φωτό, κάντε ένα κλικ πάνω της...

39 σχόλια:

μαριάννα είπε...

Συμφωνώ απόλυτα σε όλα. Και κυρίως στο βασικό ότι η ευθύνη είναι δική μας. Καταπίνουμε Σπύρο μου. Τα καταπίνουμε όλα και μάλιστα αμάσητα. Είμαστε εγωκεντρικοί και καλοπερασάκηδες με αποτέλεσμα να μην κάνουμε χρήση της δύναμης μας (μαύρη ψήφος, αποχή, απεργία, μποϋκοτάζ). Μας έχουν ρημάξει, αλλά εμείς είμαστε τρέντυ! Πήραμε τα καινούρια μας Πράντα και θα συνδιασκεδάσουμε στο πάρτυ του οικοπεδοφάγου που είμαστε καλεσμένοι και που χτίστηκε πάνω στα καμένα!
Χρησιμοποιώ πρώτο πληθυντικό αν και δεν είμαι έτσι. Μου χρεώνω όμως ότι κι εγώ ξεχνιέμαι... ίσως είναι ανάγκη επιβίωσης αφού το κάνουν όλοι... Γιατί όλοι μας όλο και κάπου έχουμε σε παράνομο χτίσμα, για διασκέδαση, ξεχνώντας ποιός το έχει και πώς το έφτιαξε και κυρίως πού...

Donnie είπε...

Aporo an oloi aytoi pou xtipiountai gia tin parnitha anevikan esto k mia fora sti zoi tous esto k gia mia volta,etsi vre aderfe,na einai k pio konta sti fysi. H proti leksi pou skeftetai o mesos ellinas sto akousma tis leksis parnitha einai h leksi KAZINO. Dystixos. Fysika kai h megalyteri eythini diki mas. Poianou allou? emeis zoume edo,oxi anthropoi apo ton Ari. Pos exoume mia tasi na ta rixnoume ola alou. Pou allou? Den ksero,arkei na einai allou.

monahikoslikos είπε...

Άλλο Νέα Τάξις και άλλο Νέα Διακυβέρνηση.
Έτσι δεν είναι;

diva είπε...

Απαξιώνω αυτή τη χώρα σε πολλά. Όμως η κατακραυγή αποδοκιμασίας εναντίον της μαζί το αυστομαστίγωμα ενός λαού που είναι σαφές πως δεν επιθυμεί την Σκέψη παρά μόνο την Βολή του με αναγκάζει να προβληματιστώ.
Είναι οι Γερμανοί πιο σώφρονες; Οι Ιταλοί; Οι Γάλλοι; Οι Σουηδοί;
Θέλω να πω, η τάση προς αποφυγή ευθυνών, προβληματισμών κλπ είναι πανανθρώπινο στοιχείο.
Άρα θα μου πεις πιθανώς, είναι Ευθύνη του Κράτους να ελέγξει τον λαό που δεν μπορεί να πειθαρχήσει.
Μα, κι αυτό το Κράτος τι είναι; Ένας καραγκιοζ μπερντές πανομοιότυπων ανθρώπων- συχνότατα και ονομάτων- ο οποίος επιθυμεί διακαώς την διαιώνιση της κατάστασης με ελπίδα την εφαρμογή της θεωρίας της Χάους. Κάποια στιγμή σου λένε..θα επέρθει τάξη.
Είναι σαφές ότι πιο εύκολα συντηρείται το σαθρό, από ότι δημιουργείται το νέο.
Ως Έλληνες είμαστε το φωτεινό και μοναδικό μάλλον παράδειγμα της Παρακμής της Δημοκρατίας και πολύ φοβάμαι πως στο Ψηφιακό Μέλλον μιας παγκοσμιοποίησης που ούτε να διανοηθούμε καν μπορούμε, θα είμαστε άξιοι- ειλικρινώς το δηλώνω αυτό και όχι ως μομφή- αποκλειστικά για τουριστικό θέρετρο του σύμπαντος.
"Μπείτε, φάτε , πιείτε, κάψτε, γκχμ.., ε, δώστε κι ένα κονδύλι δώρο για τους επόμενους"

Είναι μια όμορφη μέρα κι ας γκρίνιαξα λίγο:-)

Я верю в Сталина είπε...

Στο βαθμό που μπορώ να έχω άποψη για τη ΣΟυηδία, έχω δει ότι υπάρχει ένας εκατέρωθεν σεβασμός στις σχέσεις πολίτη - κράτους σε όλες τις βαθμίδες.

πχ. Δεν μπορείς να μιλάς για ανακύκλωση και να μην έχεις τις υποδομές, είτε αυτό λέγεται κάδοι απορριμάτων είτε λέγεται η καθημερινή συγκομιδή τους. Έτσι μπορούν να "κόβουν και κώλους" άνετα. Ο πολίτης γνωρίζει ότι δεν ζει για να απαιτεί, έχει υποχρεώσεις και τις εκπληρώνει στο ακέραιο.
Είναι βαθειά πεποίθηση, παρά το γεγονός ότι η Σουηδία δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε, ότι το σύστημα δουλεύει για την κοινωνία, χωρίς να σημαίνει ότι εδώ δεν γίνονται λαμογιές. Είναι όμως κοινός τόπος το ότι ακόμα και τότε, υπάρχει μια στοιχειώδης ευθιξία και διακριτικότητα, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου το να είσαι απατεώνας αποτελεί προσόν.
Υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης και κατανόησης στις σχέσεις κράτους πολίτη.
πχ. Γνωρίζω, εξ επαγγέλματος ότι στα επείγοντα, ειδικά στη Στοκχόλμη, είχε χρόνο αναμονής ακόμα και 6 - 7 ώρες, παρ' όλα αυτά ποτέ δεν έγινε θέμα στις εφημερίδες και στις τηλεοράσεις. Αντίστοιχα ο γιατρός δεν πινει καφέ διαβάζοντας εφημερίδα και βέβαια δεν νοείται, δεν υφίσταται η έννοια του "φακελακίου". Δεν αποκλείει το ότι θα πέσεις και σε σκιτζή γιατρό, όπως παντού στον κόσμο, όμως αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο, στο οποίο και εκεί οι Σουηδοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το αναδείξουν κα να διευθετούν τα όποια κρούσματα ανεπάρκειας ή αμέλειας

Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές του εδω με την Ελλάδα, είναι η θεώρηση των πραγμάτων και πώς στέκονται απέναντι απο αυτά. Στόχος εδώ είναι η μακροπρόθεσμη βελτίωση της λειτουργίας της κοινωνίας, του "συστήματος", της ποιότητας ζωής, στην Ελλάδα έχει ορίζοντα τετραετίας το πολύ κι έχει να κάνει με το ποιοί ημέτεροι πιέζουν ή όχι και προς ποιά κατεύθυνση.

Δεν εννοώ ότι η Σουηδία είναι ο παράδεισος στη γη, έχει πολλά καλά και πολλά άσχημα. Είναι όμως θέμα επιλογής και σίγουρα σε αυτά που είναι μπροστά, σε σχέση με την Ελλάδα, τουλάχιστον, είναι πολύ μπροστά. Και αυτό αξίζει να το μελετήσουμε...

daydreamer είπε...

Η αγωγη μας λείπει σε πολλά πραγματα, δε θα μας έλειπε για ό,τι έχει να κάνει με το περιβάλλον?

X-myalismenos είπε...

Μακράν το καλύτερο κείμενό σου.
Ολα τα λεφτά τα "χτυπήματα" στην αρχή.
Δυστυχώς γελάμε με τα χάλια μας...

Καλημέρα απ το κλιματιστικό μου λοιπόν...

Σπύρος είπε...

Τι να πείς κανείς! όντως η νέα τάξη πραγμάτων που μας προσάπτουν χωρίς να μας ρωτήσουμε με μορφή τρομοκρατικής πράξης μέσο θεωριτικής και καλά δημοκρατίας ελεος!

(Σπυράκο έχεις ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ στο blog μου)

Καλημέρα !!

Pan είπε...

Ένα από εκείνα τα κείμενα στα οποία δεν μπορείς να αντιπαρατεθείς. Δεν υπάρχει αντίλογος.

Αν ήμασταν χώρα νοημόνων και όχι ουραγκοτάγκων θα το χρησιμοποιούσαμε ως μπούσουλα.

Αλεξάνδρα είπε...

Πολύ καλή η φωτο-σύνθεση!
φοβάμαι πως όσο και να γκρινιάζουμε εμείς - οι λίγοι- θα υποχρεωθούμε να ζήσουμε τα όσα περιγράφεις.

Δυστυχώς μα δεν υπάρχει αρχή και τέλος.... από που να το πιάσεις.

Σκεφτόμουν χθες, όταν ήμουν πάνω στην Πεντέλη (και είδα το τοπίο, τα γυμνά βουνά και τα σκαρφαλωμένα σπίτια), πως αν ήμουν ο σημερινός πρωθυπουργός θα έκανα έκτακτα εκλογές...
νομίζω πως είναι ο μόνος τρόπος να παύσουν, για φέτος τουλάχιστον, να αυτοαναφλέγονται τα δάση!!!

------ είπε...

Μήπως πρέπει να ξαναμαζευτούμε στο Σύνταγμα;;
Μήπως κάθε 8 του μηνός να συγκεντρωνόμαστε μπροστά στη Βουλή και να φωνάζουμε, να μουτζώνουμε για την αναδάσωση των καμένων;;
Μήπως να καθιερώσουμε την 8η Ιουλίου Ημέρα Καταστροφής του Περιβάλλοντος;;

E είπε...

Ξέρεις τι λείπει? απ΄όλους μας... Τούτο δω:

Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.

Ασκητική
Νίκος Καζαντζάκης

Φιλια,
Ε.

MARIA ANDREADELLI είπε...

Με τι να πρωτοσυμφωνήσει κανείς;

Υπογραμμίζω την κατωτέρω έκφραση του κειμένου σου.

«Αλλά ποιος είπαμε ότι τους ψηφίζει αυτούς;»

και σε κάποιες περιπτώσεις αντικαθιστώ το ψηφίζουν με το επιλέγουν
τους εκάστοτε "αυτούς" που αποδεικνύονται ανεπαρκείς ή τρωτοί και δεν έχει να κάνει αυτό μόνο με κόμματα…

Είμαστε αυτοκαταστροφική γενιά. Τώρα τι να λέμε;
Την πάρτη μας κοιτάμε και όλοι οι άλλοι να πάνε να πνιγούν
και θα πνιγούμε όλοι. Θα το δείτε…

Vrakas Kostas είπε...

Asxeton???Edw sthn Germania oi aules twn spitiwn mas einai mikres ..oaseis!!Toso prasino pou kamia fora ..perissevei!!Ena duo pefka,ena kuparisi,h..mia karudia mia valanidiakai panw apo ola grasidi!!Xupnas to prwi apo to titivisma twn kotsufiwn!!OXII!!Den sas milaw gia ..exoxika h xwriadakia!!Gia eikona polewn milaw!!opws Darmstadt(pou menw)!Etsi an tyxon exoume gia geitona kapoion..tempelh ..kai o khpos-aulh tou einai aperipoihtos,ton koroideuoume,legontas tou na rixei..mpeton kai na to vapsei ..prasino!!!Den uparxei megaluterh prosvolh!!
Stis aules-khpous mas,exoume se mia gwnia treis diaforetikou xrwmatos kadous aporrimatwn!
Ton prasino.edw rixnoume upoloipa skoupidiwn pou anakuklwnontai viologika dia ths aplhs kompost anlage!!edw anhkoun gia paradeigma,floudes apo frouta,apo patates, apofageia genika alla oxi kokkala!Ta kokkala kai oti allo den mporei na anakuklwthei viologika,ta rixnoume ston mavro kado!!Ston mle kado rixnoume oti exei sxesh me xarti h xartoni!!xanaginontai meta thn anakuklwsh pali xarti!!Prosoxh,rixnoume ta koutia apo ta tsigara alla oxi kai to xrusoxarto h ashmoxarto apo mesa!!
Gia afta exoume ton legomeno kitrino sako pou petame mesa.konservoukoutia,alouminiou syskevasies,naylon,plastika,malaka syrmatakia apo syskevasies,kai plastika mpoukalia pou den exoun..enexuro-pfand!!
DIOTI edw otan agoraseis ena koutaki kola h mpyra h diaforous xumous h nero..ektos apo thn timh tou proiontos..plhrwneis kai 25 cent gia kathe koutaki h mpoukali enexuro!!Etsi otan adeiasei to dineis pisw(oxi upuxrewtika ekei pou to agorases)ATSALAKWTO parakalw gia na mporei na to diavasei to "mhxanhma" kai pairneis ta 25 cent..pisw!!!pou loipon na sou perasei h idea na to..petaxeis!!
AA!!xexasa na sas pw pws kathe SAVATO eimaste upoxrewmenoi na skoupisoume ton miso kata mhkos dromou pou efaptetai to spiti mas opws kai to pesodromio!!Asxetws ean to spiti vrisketai se kentriko dromo,polusuxnasto kai me dendra pou thn epomenh wra tha pesoun pali fulla!!Etsi menoun panta kathara ta freatia aporofhshs omvriwn udatwn!!O de dhmos einai se deiarkh kathhmerinh ergasia katharismou!!
AAA!!kai gia na kleisw!Edw akomh kai to teleuteo xwrioudaki,exei thn purosvestikh ethelontwn!!Plhrws organwmenh kai exoplismenh!!Me antrwpous koinous opws egw kai eseis ..apo ola ta epaggelmata kai koinwnika strwmata!!
PS SPYROS??SORRY GIA THN LOGODIAROIA ..alla tha ..eskaga an den ta egrafa!!
Ta sevh mou!!

Я верю в Сталина είπε...

Μία πό τα ίδια όπως με αυτά που περιγράφει ο Κώστας απο Γερμανία. Χωρίς το σκούπισμα όμως τα Σάββατα. Κατά τα άλλα, τα χρώματα στους κάδους διαφέρουν.

Paranoia είπε...

μήπως είμαστε τόσο μίζεροι που γουστάρουμε να οδεύουμε στην καταστροφή?
μήπως ο μαζωχισμός μας είναι ένα ψυχωσικό σύνδρομο βραχείας διάρκειας που απλά εκδηλώσαμε έτσι?
πολλά μήπως αναπάντητα.
Την καλησπέρα μου φίλε

fevis είπε...

Τώρα άμα πω εγώ πως για την Μύκονο έχει κάποιο δίκιο δεν θα με παρεξηγήσετε? Έτσι? Αφήστε που τα ελάφια δεν είναι, όντως, καθόλου ανταγωνιστικά...:-)

Sardonian είπε...

Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος κι αυτή η χώρα με την δημοκρατία δεν προκόβει. Πάει και τελείωσε. νο μορ εξκιουσις
Χαίρε click-@

an205 είπε...

ΒΡΕΧΕΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΑ ΜΟΥ...

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ ghteytria: Το θέμα είναι να μην τα τρώμε, γητεύτριά μου. Ακριβώς αυτό είναι.

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Donnie: Έχουμε γεμίσει τζογαδόρους. Και δυστυχώς τζογάρουν με τις ζωές μας…
Καλησπέρα

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ monahikoslikos: ακριβώς, έτσι, λύκε μου…

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ diva: Από τις πιο μεγάλες κουβέντες που άκουσα, εσχάτως: Πιο εύκολα συντηρείται το σαθρό, από ότι δημιουργείται το νέο.
Καθόλου δεν γκρίνιαξες, τα έβαλες όλα στη σωστή τους θέση…

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Ex dimosthenis s.: Στη Σουηδία, Δημοσθένη, υπήρξε και ένας πολιτικός που λεγόταν Πάλμε και ήταν αυτός που ήταν. Εδώ τον έχουμε κάνει ταμπέλα σε δρόμους και οδούς…
Στραβά υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Ολόστραβα(!) μόνο στην Ελλάδα.

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ daydreamer: Αυτό είναι: Θέμα Παιδείας, πολύ σωστά…

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ ΕΞΑΡΧΕΙΩΤΗΣ: Αυτά είναι τα χάλια μας...

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ LOCKHEART: Αυτό είναι, Σπυράκο, ότι μας επιβάλλουν τη νέα τάξη πραγμάτων, χωρίς να ερωτηθούμε κιόλας

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Pan: Δυστυχώς, όμως, Pan μου, δεν είμαστε χώρα νοημόνων...

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ adiple: Λες να σβήσουν τις φωτιές οι εκλογές ή θα μας ανάψουν κι άλλες;

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Nana Tsouma: Πολλά πρέπει να κάνουμε, Νανούκο…

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Elena72: Εμείς, τι άλλουμε μπορούμε να πούμε;
Καλησπέρες

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ POETIC SIN: Θα πνιγούμε στον ωκεανό των λαθών μας…

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ vrakas kostas: καλά έκανες και τα έγραψες, Κώστα!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Ex dimosthenis s.: Μόνο εμείς στην Ελλάδα δεν είμαστε Ευρώπη…

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Paranoia: Δεν είναι αναπάντητα τα «μήπως» σου. «Ναι» είναι η απάντηση
Την καλησπέρα μου και τα σέβη μου

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ fevis: αμ, τα δέντρα που τρώνε θέσεις πάρκιν;

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Sardonian: μη λες τέτοια, click-@, και για να μας αποδείξει ο Πολύδωρας ότι υπάρχει πράσινο, βγάλει τα ΜΑΤ, με τις φαιοπράσινες στολές, στους δρόμοι (τους στίχοι, τους τοίχοι κ.λπ.)

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ an205: για τα καμένα δάση μου, κανένας δεν θα κλάψει…

Cle Petridou είπε...

Να ξερες Σπύρο πόσο με πονάει η σχιζοφρενική αυτή κατάσταση αυτή στην Ελλάδα...
Όπως και στο προηγούμενο ποστ σο, όπως την Κύπρο.