13.9.07

Ποιος θα μας σώσει;

Δυστυχώς, το εκλογικό παιχνίδι δεν μπορεί να παιχτεί με βάση κάποια αντικειμενικά κριτήρια, το παραγόμενο πολιτικό έργο, για παράδειγμα, αλλά με βάση τις εντυπώσεις:
Θα κερδίσει, λοιπόν, όποιος κερδίσει τις «εντυπώσεις».

Τι διαφορά έχουν οι τσαρλατάνοι της πολιτικής, από αυτούς που δεν αρνούνται το χαρακτηρισμό, όπως ο κύριος της φωτογραφίας;
Έχοντας πια ξεπεράσει τους σοσιαλισμούς και τα λοιπά, σήμερα θα λέγαμε ότι, σε επίπεδο όχι μόνο ελληνικό αλλά παγκόσμια, η μόνη πολιτική θεωρία που παράγει αποτελέσματα, ο μόνος -ιασμός της εποχής μας, για την ακρίβεια, είναι ο «εντυπωσιασμός». Έτσι, οι πολιτικοί μας μεταβάλλονται πια σε τζόκερ.
Όχι αυτό που αν σου κάτσει σου αλλάζει τη ζωή, αυτοί αν σε βάλουν κάτω σου γαμάνε τη ζωή.
Όχι σαν τον Τζόκερ στο Μπάτμαν, δεν είναι τόσο κακοί οι πολιτικοί, μόνο να τα παίρνουν θέλουν.
Οι πολιτικοί μας μεταβάλλονται σε τζόκερ που σημαίνει γελωτοποιός, επαγγελματίας χάχας, αν αντιλαμβάνεστε την ελεύθερη απόδοση της λέξης…

Όπως γίνεται κατανοητό αυτή τη φορά, περισσότερο μάλλον από κάθε άλλη, ο παράγων που θα κρίνει τις εκλογές, σε μεγάλο μέρος, θα είναι τα Mέσα Eνημέρωσης, όπου έχουν εγκαταλειφθεί και τα προσχήματα πια. Ένα σχετικό προβληματάκι που υπάρχει σ’ αυτό το επίπεδο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών Mέσων Eνημέρωσης, αυτών που κατά κύριο λόγο κρίνουν το παιχνίδι, ανήκει σε ιδιοκτήτες που το μυαλό το έχουν για διακόσμηση και έχουν και πολύ μεγάλες τσέπες που θέλουν να γεμίσουν ως ανταμοιβή «δια τας υπηρεσίας τους στον αγώνα του κόμματος».
Ο πολιτικός ανορθολογισμός, το μέτωπο που συστεγάζει τον κομφορμισμό της άρνησης, μαύρο, κόκκινο, ορθόδοξο ή «λαϊκό», ήδη σχηματίστηκε και προμηνύονται τερατογενέσεις. Χρειάζεται επειγόντως να επανεφευρεθεί ο πολιτισμός της πολιτικής, αλλά τι σας λέω τώρα, πρέπει να κόψω τα ληγμένα (γ)Καουτόνικ…
Eν πάση περιπτώσει, ο πολιτικός κόσμος κάθε απόχρωσης στην Eλλάδα δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τις επιδόσεις του. Δεν είναι μόνο οι μέτριες ικανότητες και τα μέτρια έως ανύπαρκτα αποτελέσματα, είναι και το γεγονός ότι μόνοι τους παρέδωσαν την εξουσία σε κέντρα εξωθεσμικά. Για να λειτουργεί σωστά μια κοινωνία, η πολιτική πρέπει να μπορεί να παίξει το ρόλο της, όπως και το κεφάλαιο. Tο ίδιο ισχύει και για τα μέσα ενημέρωσης, τον πολιτικό, κυρίως, Tύπο, όπως και τη μάζα, όπως μας χαρακτηρίζουν οι παροικούντες τη Βουλή. Kαι οι τέσσερις αυτοί παράγοντες, η Πολιτική, το Kεφάλαιο, ο Πολιτικός Tύπος και η Mάζα λειτουργούν με λάθος τρόπο.

Aυτό, όμως, πληρώνεται κυρίως από τη Mάζα, εμάς, δηλαδή και ήρθε η ώρα να τους «πληρώσουμε», όπως μόνο εμείς ξέρουμε. Ξέρουμε;

Ναι, ξέρουμε, δεν «κοιμόμαστε», όπως θέλουν να νομίζουν. Mε όλους αυτούς τους ελιγμούς, τις τακτικές και τα παιχνίδια επί χάρτου, δηλαδή επί τηλεθεατών, ημών δηλαδή, επόμενο ήταν (και) αυτή η προεκλογική περίοδος να είναι κατώτερη από τις κρίσιμες αλλαγές που στην πραγματικότητα «παίχτηκαν», κατώτερη σε σχέση με αυτά που αυτοί στους θώκους χαρακτηρίζουν, απλώς, «προβλήματα του λαουτζίκου»: η προεκλογική περίοδος ήταν όπως πάντα κακόγουστη, υποτονική, μαύρη, κενή, μουδιασμένη, με λάιτ βρισιές, χωρίς λύσεις, εννοείται χωρίς οράματα.

Όμως, όπως αποδείχτηκε, ο κόσμος, εμείς, δηλαδή, η μάζα δηλαδή - μην ξεχνάς πώς μας χαρακτηρίζουν - ήξερε να βλέπει πέρα από οθόνες και παράθυρα.

Είχε στα μάτια του φωτιές, κρατική αναλγησία, ανεργία, φτώχεια, αβεβαιότητα για το μέλλον.

Δεν θέλω να πω άλλα. Θα τα πούμε και πάλι τη Δευτέρα, την επόμενη των εκλογών, the day after.
Ξέρω ότι ξέρετε από τώρα τι θα ψηφίσετε. Και είμαι βέβαιος ότι αυτή τη φορά δεν θα το μετανιώσετε, γιατί αυτή τη φορά δεν θα ξεχάσετε αυτά που πρέπει να θυμόσαστε.
Καλό βόλι, αδέρφια…

30 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Σπύρο μου.... είμαι βιαστική παλληκάρι μου.
΄Ηρθαν οι απόκρηες, δεν το πήρα χαμπάρι και τρέχω για στολή...

Φιλί βιαστικό και μια Γλαρένια αγκαλιά

Εvgenia Tr είπε...

νομίζω έκανε λάθος επιλογή στο καλσόν :Ρ χαχα

σωτηρία από τι Σπύρο;; δυστυχώς μόνοι μας πορευόμαστε όσον αφορά τους πολιτικούς!

ο καθένας όπως μπορεί κ πιστεύει!

η ψυχη μου το ξερει είπε...

Τη Δευτέρα λοιπόν, θα φανεί αν η μάζα σκέφτεται και πίσω από το παραβάν και όχι μόνο την ώρα του φραπέ και του καναπέ :) Καλό βόλι!!

Vrakas Kostas είπε...

Ας μου πει καποιος οτι ειναι..φωτομονταζ!!!Θα κοψω τις φλεβες μου..και των αλλων πιθανον!!Ε..νον σερατουμ γμτκ!
Ευτυχως που δεν ζω ... κατω Σπυρο!
Καλο βολι να μας βρει!

MARIA ANDREADELLI είπε...

Με τι καρδιά κουνούσαν σήμερα τις σημαίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη; ή να κατηφορίσει η ματιά προς τις τσέπες;
Αποφάσισαν να τους ψηφίσουν-δεν θα το σχολιάσω-, με τι αίσθηση ευθύνης πανηγυρίζουν; Προσωπικά για πρώτη φορά δυο μέρες πριν τις εκλογές δεν έχω αποφασίσει…όλοι μου ξινίζουν και μου βρωμάνε και φυσικά ούτε λόγος για άκυρο ή λευκό. Εδώ νομίζω πως χρειάζεται η ευχή: ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ!!!

Μ είπε...

Μα σοβαρά τώρα. Πιστεύουν ότι έτσι θα μαζέψουν ψήφους;;; :(((

Dream_Rider είπε...

Έχω βαρεθεί, κάθε προεκλογική περίοδο, πολιτευόμενοι κι αντιπολιτευόμενοι, να μιλάνε για κάτι καινούργιο, για μια νέα αρχή..

Καμία μέση, κανένα τέλος στον κατήφορο που έχουμε πάρει και στο ζόρι που τραβάμε θα δούμε ποτέ;;; Λέω εγώ τώρα..

fevis είπε...

Εγώ, να το ξαναπώ μια φορά και τέλος, δεν θα ψηφίσω... Ούτε φέτος... Θα ασκήσω ξανά το εκλογικό μου δικαίωμα όταν βρεθεί ένας αρχηγός κόμματος, και ένα κόμμα φυσικά, που θα μπορώ να το ψηφίσω χωρίς "αλλά"... Χωρίς ηθικούς συμβιβασμούς και χωρίς συνειδησιακά σκόντα...Μέχρι τότε, θα ευγνωμωνώ εκείνους που πολλά χρόνια πριν αγωνίστηκαν για να έχω το δικαίωμα να ψηφίζω αλλά θα θεωρώ υποχρέωση μου, απέναντι στον εαυτό μου αλλά και απένταντι στο παιδί που μεγαλώνω να διατηρώ το δικαίωμα να λέω "όχι" όταν και εκεί που πρέπει...Φιλιά...

Αλεξάνδρα είπε...

Για να μην "εντυπωσιαστώ" έχω να ανοίξω τηλεόραση ου ου ου. Ακόμα κι απ΄το ραδιόφωνο αποφεύγω εκπομπές... Προτιμώ τραγούδια...

Οι περισσότεροι σε αυτές τις εκλογές πάντως, ξέρουν τι να μην ψηφίσουν....

Καλή ψήφος (άραγε υπάρχει τέτοια;)

an205 είπε...

Οι Έλληνες ψηφοφόροι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
α) Οι οπαδοί (δεν χρειάζεται ανάλυση)
β) Αυτοί που την επόμενη των εκλογών και για 4 χρόνια πάνε στον καθρέπτη και μουτζώνουν τον εαυτό τους....

Φράνσις είπε...

Ενα θα σου πώ: Πρωί Παρασκευης, σήμερα δηλαδη, Πατησίων,.Δεν μπορεις να περπαστήσεις στα πεζοδρόμια γιατι εχουν κανει καταληψη με τα τεραστιων διαστασεων ηχεία, σκαλωσιές. κ.λ.π. για να μιλήσει το βραδυ το βοδι με την χρυσαφία γραβάτα.. Επισης ο ΟΤΕ που μας ενώνει κανει ενα ωραιότατο καψονι στουςε δικαστικους αντιπροσώπους ως συνηθίζει καθε φορα που γίνονται εκλογες...Σπυρουλη μου, ξερω πολυ καλα τι ΔΕΝ θα ψηφίσω.Αν ψηφίσω..Να εχουμε καλη μερα μακρια απο χάχες.Εχω αηδια΄σει χρόνια τώρα.
Μακια γλυκο μου χερουβειμ

Σπύρος είπε...

Καλη ψήφο Σπυρακο...

Ο βεργής απλά στον κόσμο του

kanataki είπε...

αν και πολιτικά του Ακη δεν του έχω καμία εκτίμηση, έχω μια συμπάθεια προς το πρόσωπό του γιατί του έφερνε ένας πρώην φίλος μου, που σε τρυφερή ηλικία ειχα ερωτευτεί,αλλά για αδιευκρίνιστους λόγους δεν του συνέβη ποτέ το ίδιο..

υγ τι άνθρωπος είμαι!
υγ αντί να μην αντέχω να δω τον Άκη,τον συμπαθώ κιόλας!
υγ αδαμάντινος χαρακτήρας!

------ είπε...

Περιμένω πως και πως την Κυριακή το βράδυ να δω τι θα εχει ψηφίσει η Ηλεία, η Λακωνία, η Μεσσηνία και η Εύβοια σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές....

maya είπε...

σπύρο μου
φοβάμαι πως τα αποτελέσματα δεν θα σε δικαιώσουν...δεν είναι τόσοι αυτοί που καταλαβαίνουν, αυτοί που θυμούνται, αυτοί που βγαίνουν απο τα δικά τους για να πονέσουν για κάτι μεγαλύτερο. τις μέρες της καταστροφής, δυο-τρεις με ρώτησαν τι έχεις που ήμουν θλιμμένη και βουβή. οι φωτιές είπα. Ααα ναι...φοβερό...έλεγαν.
σοκαριστικό. και οι φωτιές δολοφονούσαν...
δεν ξέρω. δεν ελπίζω. απέχω. και θα συνεχίσω. απο πληροφόρηση απο πανηγύρια απο αποτελέσματα. τα μόνα αποτελέσματα που δεν μπορώ να αποφύγω είναι του τόπου μας.
καλό μεσημέρι
απο δευτέρα τουλάχιστον θα ξαναμπούν στα κουτάκια τους οι μαριονέτες.
χχχ

Ανώνυμος είπε...

Σπύρο, δυστυχώς ο σκληρός πυρήνας που ως εκ θαύματος θα συσπειρωθεί Κυριακή πουρνό πουρνό και θα βγάλει τα τεφτέρια και τα τάματα, αυτός πάλι θα καθορίσει το αποτέλεσμα. Και είναι πολλοί ακόμη, να πάρει.

Valisia είπε...

Ara katalhgoume sto e3hs sumperasma:
O kosmos mas den 8a htan kaluteros xwris ka8hmerina thleoptika debates kai politikatzes?

Sardonian είπε...

ε ρε κιμπαριλίκια!!!
γειασου click-@!

X-myalismenos είπε...

Μακάρι Σπύρο μου...

tzotza είπε...

καλησπερα σπυρο μου..
δεν νομιζω πως ο κοσμος θα αλλαξει τον τροπο που ψηφιζει..παλι τα ιδιο θα φινει..μακαρι να κανω λαθος..μακαρι..
ολοι θα πρεπει να ψηφιζουμε..η αποχη ειναι ο,τι χειροτερο.
μονο ετσι θα γινει κατι..αν ειναι να γινει κατι δηλαδη..
καληνυχτα!

Lote Alcarin είπε...

Ένα έχω να σου πω, και συγνώμη αν αλλάζω το θέμα. Μάντεψε ποιός γύρισε μέσα σε 4 λεπτά 16 πόντους. Αυτά είναι, ναι?

μαριάννα είπε...

Καλή κάλπη Σπυράκο μου!
Φιλιά πολλά!

Ανώνυμος είπε...

Καλό βόλι ή καλό βόλεμα ταιριάζει πιο πολύ? Τα αποτελέσματα θα δείξουν ποια ευχή ταιριάζει στον Ελληνα ψηφοφόρο...
Φιλάκια :)

Μαριλένα είπε...

Aυτόν τον καλλονό της φωτογραφίας θέλω Σπύρο μου.
Τον θέλω τρελά :)))

Niemandsrose είπε...

Ζούμε στη κοινωνία του θεάματος και οι πολιτικοί είναι γνωστές μαριονέτες-εντερτέινερ. Εξάλλου μια χαρά τα καταφέρνει το κεφάλαιο να κυβερνήσει.

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν γίνονται...θηριοδαμαστές.
Όταν για να συμμετέχουμε στο τσίρκο που έχουν στήσει αρχίζουν τα μαστιγώματα και τα βασανιστήρια.

Το ερώτημά σου, Σπύρο,"Τι διαφορά έχουν οι τσαρλατάνοι της πολιτικής, από αυτούς που δεν αρνούνται το χαρακτηρισμό, όπως ο κύριος της φωτογραφίας;" θα το απαντούσα ως εξής:
Ο κύριος στη φωτό έχει επίγνωση ότι είναι τσαρλατάνος και είναι ακίνδυνος.
Οι άλλοι κύριοι δεν έχουν μάλλον επίγνωση και είναι και επικίνδυνοι.

Σοφία είπε...

Καλή ψήφο σε όλους, και καλά αποτελέσματα!

industrialdaisies είπε...

Η πολιτική του χρήματος δεν κρύβει ιδεολογία. Η τελευταία χτίζεται και στον δρόμο και στον μόχθο. Φτιάχνεται μεσα στην ίδια την ζωή. Κέντρο των ιδεολογιών είναι ο άνθρωπος. Κέντρο των συστημάτων είναι κάτι άλλο...

Το χρήμα δεν καταλαβαίνει από τέτοια. Είναι άλλοι οι ρυθμοί του. Γρήγοροι. Όπως ακριβώς και η μνήμη, όπως και ο τρόπος που λειτουργούν τα ΜΜΕ. Γρήγορα, επιφανειακά, με άξονα τον εντυπωσιασμό, με δεκανίκι τη λήθη. Όπως και τα κόμματα...

Δεν έχει σημασία το τελικό αποτέλεσμα -δηλαδή η ψήφος. Όλες μας οι πράξεις μέχρι εκείνη την ώρα δείχνουν τι πιστεύουμε. Και φροντίζουμε να το επιβεβαιώνουμε διαρκώς...

E είπε...

Ορίστε ήρθε κι η Δευτέρα...

Τι καταλάβανε? τίποτα. Το απέδειξαν με τις δηλώσεις τους νωρίς το πρωί....

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ
Ευγενία
η ψυχη μου το ξερει
vrakas kostas
POETIC SIN
Μαρία Κ.-Π.
Dream_Rider
Fevis
Αλεξάνδρα
an205
auburn Kate
LOCKHEART
Tsaperdona
Nana Tsouma
Maya
Doratsirka
Valisia
Sardonian
EXARCHIOTIS
tzotza
lote alcarin
ghteytria
onionfava
Μαριλένα
NIEMANDSROSE
Σοφία
Industrialdaisies

Σας ευχαριστώ πολύ που καταθέσατε τις σκέψεις σας μέσω των σχολίων σας, μου αρέσει να συναντώ και να γνωρίζω ανθρώπους που έχουν ενδιαφέρουσες απόψεις που, μάλιστα, συμπίπτουν με τις δικές μου. Με ενδιαφέρον παρατηρώ ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πάνε - με το δικό τους τρόπο - κόντρα στο ρεύμα του «οχετού», της μάζας και που μπορούν να σκέφτονται, πέρα και μακριά από τη γενικότερη επικρατούσα αφασία. Κι αυτό μου δίνει κουράγιο, αλλά και ελπίδα, ότι κάποτε, κάτι, έστω λίγο, μπορεί να αλλάξει.

Να είσαστε όλοι καλά…

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

Δυστυχώς δεν άλλαξε απολύτως τίποτε...