11.12.07

Χρόνια σου πολλά, ραδιόφωνο

12 Δεκεμβρίου 1896, ο Γκουλιέλμο Μαρκόνι παρουσιάζει στο Λονδίνο το πρώτο ραδιόφωνο.

Όπως έχει πει κι ο Νένες, είναι λίγο στενάχωρο να κάνεις απολογισμούς, μοιάζει σαν να θες να ξεμπερδέψεις με τα παλιά, να τα βάλεις στο πατάρι και να τα ξεχάσεις. Όμως δεν είναι τόσο εύκολο να τα ξεχάσεις, το ραδιόφωνο είναι ένα πράγμα ζωντανό στη ζωή σου σαν σκυλάκι. Παίζει συνέχεια, γρυλίζει, τρέχει, ντίρι - ντίρι. Tο πας βόλτα. Tο ακούς. Παίζεις μαζί του. Το κάνεις επάγγελμα. Ζεις απ’ αυτό, ζεις μαζί του, δεν ζεις χωρίς αυτό.

Θυμάμαι τις πρώτες μου εκπομπές το 1989. Στον ΗΧΩ Fm, στο πιο απίστευτο υπόγειο που έχεις δει ποτέ στη ζωή σου. Δίσκοι στην πλάτη, η πρώτη επαγγελματική τσάντα από την Ιπποκράτους, το Discobole ήταν; Δεν θυμάμαι. Τρία λεωφορεία άλλαζα για να είμαι εκεί ξημερώματα και να κάνω εκπομπή. Με έναν φίλο που πλέον δεν κάνουμε παρέα. Μου έμεινε το ραδιόφωνο, οι αναμνήσεις και η κανονική εξάρτηση. Aνώνυμοι Pαδιοφωνικοί. H δόση μας. Στην ουσία, δεν έχουν αλλάξει και πολλά από το ’89. Ένα πράγμα τότε, ένα και τώρα: Mια κακομοίρα ρημαδολυχνία να παίζει από το πρωί μέχρι το άλλο πρωί και ξανά και ξανά. Aλλάζουν οι φωνές, αλλάζουν οι μουσικές, αλλάζει το κοινό, αλλάζει η πόλη, αλλά το ραδιόφωνο παραμένει εκεί, μια μουσικούλα κρυμμένη στο ακουστικό του walkman σου, να κρατάει τσίκι-τσίκι-τσίκι την ανασφάλεια μακριά. Nα σε κάνει να ξέρεις πως ό,τι και να συμβεί, αυτή η μουσική θα είναι εκεί, κοντά σου. Mερικές φορές χαμηλωμένη και αδιάφορη, τις περισσότερες δυνατή και διαυγής όπως στις ταινίες.

Το ραδιόφωνο, είναι σαν το αποσμητικό σου, είχε πει ένας πιτσιρικάς για τον ΚΛΙΚ FM και δεν θα το ξεχάσω ποτέ, γιατί αυτή είναι όλη η αλήθεια, συμπυκνωμένη. Ξέρεις ότι δεν σε εγκαταλείπει ποτέ. Mερικοί το εγκατέλειψαν, άλλους τους άφησε πίσω του το ίδιο το μέσο και με άλλους η σχέση έληξε με την «ενηλικίωσή» τους, όπως πρέπει να κάνει κάθε άνθρωπος μεγαλώνοντας.

Πολλά ραδιόφωνα στη σειρά, μόνο μία φορά έκανα λάθος που πήγα σε κάποιον σταθμό. Τα τελευταία χρόνια ήταν ο Πόλις 88,6, ο Red στο ξεκίνημά του, η μοναξιά του μοναδικού παραγωγού για 9 μήνες. Και ειδήσεις και υπεύθυνος τρέιλερ και σποτ και web master και σπικάζ και καμπάνιες…

Τώρα ο Angel. Από Μάλαμα και Κανά, σε Stones και, εσχάτως, Aretha Franklin. Αν καθόμουν να γράψω ένα βιβλίο για τη ζωή μου στο ραδιόφωνο και τα όσα έζησα-είδα μέσα σε αυτό, δεν ξέρω πόσες σελίδες θα γέμιζα με μουσικές, ανάσες πριν από το πρώτο καλημέρα-καλησπέρα-καληνύχτα σας, πόσες αργίες, γιορτές ήμουν σε απόσταση αναπνοής από ένα μικρόφωνο, ποιο είναι πιο σωστό «πίσω από το μικρόφωνο» ή «μπροστά από το μικρόφωνο»;

Θυμάμαι φωνές, ατάκες, γέλια, πειράγματα, πρώτες αποκλειστικές μεταδόσεις, τι μου είπε ο Νταλάρας, η Χαρούλα, ο Ρέμος, ο Τζάγκερ, ο Ρόμπι, ο Simon Le bon. Θυμάμαι ακροάτριες και λουλούδια, γλυκά, αρκουδάκια, μπλούζες, προτάσεις για ραντεβού, «έχεις καταπληκτική φωνή», "θες να συνατηθούμε μετά την εκπομπή;", «η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας», τζαμαρίσματα με τον προηγούμενο και τον επόμενο παραγωγό, ύπνος-κομμάτια πάνω στην κονσόλα, διάθεση.

Γενικά, όμως, δεν θυμάμαι πάρα πολλές λεπτομέρειες, παρά μόνο συχνότητες και πρόσωπα, δεν είμαι σίγουρος, ίσως αυτό να είναι το ραδιόφωνο, ένα πέλαγος γενικής ευτυχίας. Δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να μπαίνω στη διαδικασία να τα θυμάμαι όλα αυτά, αν είναι σωστό να τα αναφέρω, να (μου) τα υπενθυμίζω. Σαν να κολλάμε το Lower στον τοίχο, σε κορνίζα. Ίσως θα πρέπει να αφήσουμε το ηλεκτρικό ρεύμα να συνεχίσει να μας γαργαλάει τις πατούσες και να στέλνουμε τραγουδάκια στον αέρα, αρκεί να σημαίνουν κάτι για μας. Και να μη σημαίνουν, αρκεί να τους βάζουμε την ψυχή μας, τη ματιά μας.

Kατά βάθος, το ραδιόφωνο είναι πάντα το ίδιο. Mια λυχνία που «δεν σε εγκαταλείπει ποτέ».

Τι είναι για σένα το ραδιόφωνο; Τι σημαίνει για σένα;

63 σχόλια:

Manos S. είπε...

Χρόνια πολλά, από έναν "παλιό πειρατή" :)

η ψυχη μου το ξερει είπε...

Είναι η εφηβία μου και η "επανάστασή" μου..Σήμερα;Καταφύγιο στις μοναχικές και ταξιδιάρικες νύχτες μου(κυριολεκτικά και μεταφορικά)

Την καλημέρα μου:)

Εvgenia Tr είπε...

xρώμα στις στιγμές μας :)

θα υπάρχει πάντα!

elafini είπε...

χρόνια πολλά στο ραδιόφωνο...
το λατρεύω και πολλές φορές είμαι στον κόσμο μου (για να μην πω πάντα) περπατώντας με τα ακουστικά στ'αυτιά. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια πάει από το κακό στο χειρότερο κι ελάχιστες είναι οι φωτεινές εξαιρέσεις...

δεν έχω καταφέρει να σε ακούσω ακόμα...άσε μη πέσω θύμα της καταπληκτικής φωνής σου :PP

nanakos είπε...

To ραδιόφωνο είναι ό,τι μεσολαβεί ανάμεσα στη θλίψη και τη χαρά και το ανάποδο: όλο κι όλο ένα απρόσμενο τραγούδι που δεν ξέρεις αν θα σε στηρίξει ή θα σε λυγίσει.

Αυτό είναι το ραδιόφωνο.

σπόρος είπε...

Βαριέμαι τα e-mail, τα κινητά, τα sms, τη στεγνή οθόνη του pc. Προτιμώ να μιλάω & να έχω απέναντι μου δύο μάτια - και ας είναι και ραγισμένα αλά cartoon - (χι,χι). Στο ραδιόφωνο άκουσα τη φωνή του Παγιατάκη που θα σκότωνα για να με ξυπνά το πρωί, τα τραγούδια και τα σχόλια του Χρήστου που θέλω να με κοιμίζει - μαζί με τα κουμπάκια του - (και ας έχω αγκαλίτσα) και το προσωνύμιο "τσιμπούρι" βεβαίως!!!! Μου αρέσει να ακούω από το boss την ατάκα "χαμήλωσέ το".
Δεν ξέρω τί παθαίνω με αυτό το "μαγικό κουτί", πάντως μου είναι απαραίτητο όσο και το άρωμά μου… Το έχω πει, είμαι μάλλον radioholic…
Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να κάνω κάτι με την κεραία γιατί συνεχίζω να μην έχω καλό σήμα....
Χρόνια Πολλά Ραδιόφωνο!!!

Love and Poison είπε...

Ζήλεψα τώρα :((( Σνιφ σνιφ...

υ.γ.1 Πάντως η αλήθεια είναι Σπύρο, ότι έχεις φωνή 20χρονου ;Ρ
υ.γ.2 Την επόμενη φορά θα ζητήσω Smiths ;))

Tali είπε...

ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

ειναι για μενα 3 χρονια μονιμης επαγγελματικης ενασχολησης σε εξαωρη βαση.. STON AERA.

πρωινη εκπομπη να ξυπναω την πολη μου που ακομα με θυμαται..με γραμμες στον αερα απο ακομα αμαθους πολιτικους και προεδρους και αλλους "παραγοντες"

μετα στο καπακι ειδησεις με τα πρωτα φαξ..

γυαλιστερο κακογραμμενο χαρτι στραβες γραμμες ,κομμενα γραμματα και στην αρχη εγω αδιαβαστη με ξυλινο σπικαζ..

μετα ειχε μαθει το ματι κι ετρεχε στην κατω σειρα πριν τελειωσει η πανω..

Μετα μια ωρα διαλειμμα και παιχνιδι με δωρα ταξιδια ..

Ενας φαρος να αντανακλα σε καθε ντριν στο ηχομονωτικο σφουγγαρι και πολλες εκατονταδες κλησεις μεσα σε μιαμιση ωρα ..

Εξω χαρα Θεου και μεις παντα μεσα στο σκοταδι ..στον κοσμο μας με πολυ κοσμο...

μετα ολο το απογευμα εφημεριδα του ιδιου ιδιοκτητη ...

και κυνηγι για διαφημισεις και ποσοστα ..

καλα λεφτα αλλα μαπα τα κειμενα των διαφημισεων..
μετα εκανα δικα μου..

ηταν και ενα ζευγαρι στη Σαλλονικη που θησαυριζε με κοπυ κειμενα σε καθε πολη και αλλαγη μονο στο ονομα του διαφημιζομενου...
-τους θυμασαι?

Λιγο εκει ηρθε η ιδιωτικη τηλεοραση και οσα καναμε εμεις
στο ραδιοφωνο
νεα παιδια ολο μερακι
και χωρις καν ενσημα οι αλλοι
-οχι εγω-τα πηρε ολα
και τα κανε ο Αντ1 -κυριως τοτε- σελοφαν για πολλους...

Επισης ραδιοφωνο ειναι η πρωτη κεραια και οι φασαριες ..

το να χεις το δικο σου μικροφωνο αναμεσα σε δυο πανομοιοτυπα και να ξερεις ποιο ειναι απο τον ηχο..

και τα δικα σου ακουστικα ...

και κεινη η επικοινωνια με τον ντι τζει απεναντι που ξερει με την ακρη του ματιου και τα χερια στα ντεκ

χωρις ποτε να μπερδευεται
για το πότε ειναι το σημα σου
και ποτε η επομενη διαφημιση...
παντα στην ωρα της ..


και ειναι και κεινες οι νυχτες ..
που ακους τον σταθμο να παιζει μονος -δεν θυμαμαι τον ορο-
και συ να θες να πας να κανεις προγραμμα γιατι νομιζεις πως οι αλλοι καταλαβαινουν πως δεν ειναι κανεις εκει..

λες και ξερουν οι αλλοι πως οταν δεν ειναι το προγραμμα ζωντανο τραγουδι με τραγουδι εχει μεγαλυτερο κενο...


και ειναι βαρετα τα ινστρουμένταλ..

ναι ξερω τα λεω απο την μεσα πλευρα ..δεν πειραζει..δεν τα ξεχασα ποτε ..

Xristos είπε...

Τί είναι; θα τολμήσω να πω ότι είναι ίσως το σημαντικότερο πράγμα για εμένα... Το λατρεύω, πραγματικα!! Γι' αυτό κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας (αλλά και οπωσδήποτε της νύχτας) είναι ανοιχτό... Είναι η πιο απρόσωπη παρέα και συγχρόνως η καλύτερη... Να το χαιρόμαστε και να το αγαπάμε... :-)

elafini είπε...

και βέβαια έβαλες κομματάρα και παίζει..Queen (Flash Gordon...απίστευτο videoclip)

osela είπε...

το ραδιόφωνο είναι συνοδοιπόρος μου. κυριολεκτικά και μεταφορικά. ζω μαζί του, κινούμαι μαζί του, με κάνει να αισθάνομαι ότι είμαι μέσα σ' όλα. άμεσο, γρήγορο, φρέσκο.

kelly alamanou είπε...

Δεν ακούω πολύ ραδιόφωνο τώρα τ'ομολογώ,έχω όμως μια μυστήρια αδυναμία στους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό.

? είπε...

για μένα είναι τα πάντα. η συντροφιά μου σε χαρές και λύπες κυρίως..ακούγωντας μόνο ΒΑΣΙΛΗ Π.

elafini είπε...

Χρόνια πολλά!!!!

christina είπε...

Χρόνια πολλά για τη γιορτή σας.

Το ραδιόφωνο είναι αυτό που ανοίγω στο σπίτι αντί για την τηλεόραση, αυτό που με έχει συντροφεψει στο διάβασμα, στο ταξίδι,στην παρέα, στη μοναξιά, στην κουβέντα, στη νοσταλγία, στην αμφιβολία.

"Θυμάσαι τότε που είχαμε πάει ... και ακούγαμε..."

"Πρέπει να ήταν τότε που ακούγαμε..."

Εί

Xristos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Xristos είπε...

Χρόνια πολλά για τη γιορτή σου, Σπύρεεεεε!

Я верю в Сталина είπε...

Ξημέρωσε Τετάρτη, οπότε μπορώ και επισήμως να σου ευχηθώ χρόνια πολλά για τη γιορτή σου! Να είσαι χαρούμενος και να ζεις ενδιαφέρουσες στιγμές στη ζωή σου, συνέχεια. Καλά γκάζια και καλά κρατήματα... :)

Meropi είπε...

Καλημέρα Σπύρο μου,
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. Να σαι πάντα καλά. Ώστε ραδιοφωνικός παραγωγός ε; στον Agel απ' ότι κατάλαβα. Θα σε ακούσω. Τι ώρες μιλάς;; Μην απορήσεις με τις ερωτήσεις μου. Είμαι νέα μπλόγκερ και κάποιας ηλικίας....Είχα ξανάρθει στο μπλογκ σου, επειδή σε πρότειναν άλλα αγαπημένα μου μπλογκ (Άγγελος Σπύρου κλπ), αλλά δεν είχα καταλάβει ότι είσαι παραγωγός.
Τι είναι για μένα το ραδιόφωνο;;; Μια γλυκειά συντροφιά τις πολλές ώρες που αφιερώνω στο γράψιμο....

Σπύρος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΠΥΡΑΚΟ ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ :)...

Αν μπορέσεις πέρνα απο το blog κερνάω γλυκό και ποτάκι χε χε χε !.

Ραδιόφωνο για μένα ειναι τα πάντα ειναι ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΑΣ ΗΧΟΣ ΜΕ ΑΓΑΠΗ , μια ΗΧΗΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ..ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΟΥ...ΦΙΛΙΑ:)!

Dee Dee είπε...

Χρονια πολλα πολλα Σπυρο μας!!!!!!!

η ψυχη μου το ξερει είπε...

Χρόνια Πολλά και καλά,Σπύρο!Μα πάνω από όλα,Χρόνια όπως τα ονειρεύεσαι!!!

Την καλημέρα μου;))

Βασιλική Παπαδημητρίου είπε...

χρονια καλα...
καθε επιθυμια σου, ευχη μου...

MARIA ANDREADELLI είπε...

Σπύρο!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

Kwlogria είπε...

Χρόνια πολλά καλό μου!! Και με το ραδιόφωνο έχω πολύ καλή σχέση:)))))

gerasimos είπε...

Για μένα το ραδιόφωνο είναι αυτό που πρέπει να παίζει πριν απ' την τηλεόραση στο σπίτι έτσι, για να της κάνει σπάσιμο.

Maria Mikro Analogo είπε...

Χρόνια Πολλά Σπύρο!!! :D Το ποστ σου ακόμα δεν έχω προλάβει να το διαβάσω, έχει πέσει δουλειά στο μαγαζί :P Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο και να είσαι πάντα γερός! :D Φιλιά και καλημέρες!

Love and Poison είπε...

Χρόνια Πολλά Σπυράκο!

lifewhispers είπε...

χροναι σου ομορφα Σπύρο. Μεγάλη κουβέντα έπιασες για ενα μεσο που αγαπάμε, που ζούμε, που εχουμε αδυναμία. Τι να πρωτοπω; Να μιλήσω σαν ακροατης; σαν εργαζόμενος; και αποτις δυο πλευρες, η λέξη μαγεια ειναι αυτη που αρμόζει..
Καλη σου μερα.

ci είπε...

Χρόνια Πολλά και Μελωδικά Σπύρο, σε σένα και στο ραδιόφωνο:)

Unknown είπε...

οταν τα λογια ειναι λιγα για να περιγραψουν αυτο που νοιωθεις...μπαινει το ραδιοφωνο κ τα τραγουδια.χρονια πολλα κ πολυχρωμος!

prasino liker είπε...

Σπυρο Χρονια πολλα για την γιορτη σου.Χαρουμενος δημιουργικος και παντα γεματος απο ομορφες εικονες.
Ραδιωφονο !!Λατρεμενο αγαπημενο.Αρχιζει να παιζει απο το πρωι .Οπως αλλοι πατανε το κουμπι της καφετιερας εγω το κουμπι του ραδιου.
Η καθε στιγμη μου συνοδευεται απο την μουσικη.

boutsoukas είπε...

Χρόνια σου πολλά Σπύρο και πάντα να μας συντροφεύεις με τις μουσικές σου και την υπέροχη φωνή σου.
Την καλησπέρα μου από τη Θεσσαλονίκη!

Εvgenia Tr είπε...

Χρόνια πολλά Σπύρο , ό,τι επιθυμείς!
Εύχομαι να υπάρχουν πάντα στην ζωή σου άτομα που θα σε νοιάζονται πραγματικά :)

Manos S. είπε...

Χρόνια πολλά και πάλι...για τη γιορτή σου!!! :)

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά και δημιουργικά. Με την υγεία σωματική και ψυχική για δώρο.

panos είπε...

Φίλε μου με συγκίνησες με όλα αυτά. Κάπου ταυτίστηκα με όσα γράφεις, γιατί και εγώ μικρό παιδί ξεκίνησα από Λευκάδα από το Γυμνάσιο σπουδασα κάνοντας ραδιόφωνο, μέχρι την μαγική στιγμή του jeronimo!!! Τώρα η κατάσταση απογοητευτική. Πλέον ο κόσμος ζητάει μόνο μουσική και ο παραγωγός είναι απρόσωπος.

Αιολος είπε...

Χρόνια πολλά και καλά να έχετε.

weirdo είπε...

Το ραδιόφωνο είναι 'αγκαλιά'..

Χρόνια πολλά και καλά, σπυράκο μου.
Να είσαι γερός κι ευτυχισμένος..

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Σπύρο ΜΑΣ,
ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ, ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΥΓΙΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ...
Α... και πάντα "συντονισμένα"...

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

σπόρος είπε...

Πάντα εντοιχισμένος στις καρδιές των δικών σας ανθρώπων.
Χρόνια Πολλά!

MTdoggie είπε...

γεια σου spirous!!!το ραδιοφωνο ειναι το μονιμο παρεακι.ειμαι χαρουμενη και θελω να χορεψω σα χαζοχαρουμενο το ραδιοφωνο ειναι εκει!θελω να κλαψω χωρις να το ξερει κανεις,το ραδιοφωνο ειναι εκει!θελω να χαζεψω το κενο χωρις να σκεφτομαι τιποτα,το ραδιοφωνο ειναι εκει!βαριεμαι να μιλησω σε ανθρωπο αλλα θελω να εχω και παρεα,το ραδιοφωνο ειναι εκει!τωρα συνειδητοποιω οτι ολη μερα ακουω ραδιοφωνο,καλη φαση!!!

diva είπε...

Χρόνια σου πολλά όμορφε:-)

Vrakas Kostas είπε...

Eιμαι ικανος να ακουω ραδιοφωνο,ακομη και οταν ..βλεπω τηλεοραση!!!
Γιατι στην απασχοληση μου με το PC...ακουω ετσι κι αλλοιως!
...........................
Αγαπητε φιλε Σπυρο,χρονια σου πολλα και ευτυχισμενα!Δεν βρισκω τιποτα παραπανω να ευχηθω απο τα συνηθισμενα!
Μονο ισως οτι θα ηθελα,να εισακουσθουν απο τον...αμοδιο..οι ευχες μου!
Να εισαι καλα!!

daydreamer είπε...

Κάποιος μου ειχε πει πως οσοι ακουνε πολυ δαδιοφωνο ειναι μοναχικοι τυποι.Δεν ξερω αν αυτο ειναι σωστο ή οχι παντως το ραδιοφωνο το νοιωθω σαν ενα φιλο που πολλες φορες με εχει στενοχωρησει αλλα δεν με εχει απογοητευσει ποτε!!Και επειδη και εσυ το αγαπας σου ευχομαι οχι μονο Χρονια Πολλα αλλα και ραδιοφωνικα!!

Αλεξάνδρα είπε...

Σπύρο - απογευματινή μου παρέα - καλησπέρα. Είμαι συντονισμένη κι ας απουσιάζεις!

Χρόνια Πολλά και Καλά!!!

Πάντα χαρούμενος, γεμάτος από ότι επιθυμείς και ευτυχισμένος.

Το ραδιόφωνο είναι η ζωή μου όλη. Πάντα δίπλα μου δεν πάω πουθενά χωρίς αυτό. Πάντα μου άρεσε το ότι ήταν ζωντανό. Ούτε οι κασσέτες, ούτε τα cd δεν μου έδωσαν ποτέ αυτή τη ζωντάνια.
Μου αρέσει το στοιχείο της έκπληξης του κάθε κομματιού από τους παραγωγούς, όπως και με τι θέμα θα ασχοληθούν...

Χωρίς τηλεόραση μπορώ. Χωρίς cd μπορώ. Χωρίς ραδιόφωνο δεν μπορώ.

Αλλωστε τις ξέρω καλά τις λυχνίες. Εχω φαει ρεύμα απ΄αυτές....

Φιλιά! και πάλι Χρόνια Πολλά

mAuVe είπε...

σου εύχομαι από καρδιάς τα χρόνια πολλά (αν και πιστεύω ότι στα γενέθλια αξίζει να γιορτάζουμε)

το ραδιόφωνο είναι παρέα μου χρόνια συναπτά... παλιά κάτω από το μαξιλάρι μέχρι να κοιμηθώ μαζί του... στην παραλία ώρες ατέλειωτες... στο αυτοκίνητο αργότερα... στα ταξίδια... στο εργαστήριο καθώς δουλεύω τώρα ...

μια ανθρώπινη ανάσα δίπλα μου
με το αιώνιο ξάφνιασμα
του άγνωστου επόμενου κομματιού

φιλιά

maya είπε...

σπύρο μου
χρόνια πολλά που δεν πρόλαβα χτες λόγω βαρετών υποθέσεων να μπω.
ελπίζω να πέρασες ωραίο βράδυ!

μου άρεσε το κείμενο που ξέφευγε απο το ιστορικό. ήταν με πολλή αγάπη γραμμένο για μια αξία που όσο και να την τροποποιούν, δεν μεταλλάσεται.

είμαι κι εγώ ραδιοφωνική μέχρι το κόκκαλο. τι είναι για μένα?...χμ...
είναι σχέση που αναπτύσσω και πιστεύω. είναι συγκεκριμένες φωνές που στιγμές μιλάνε σε μένα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ και κάνω διάλογο. είναι τραγούδια που ξαφνικά γεμίζουν τον χώρο μου και στέλνω χαμόγελο στον παραγωγό που με έκανε να σηκώσω τον ήχο στην διαπασών και να πετάω. είναι η αμεσότητα του ανθρώπου εκεί που γνωρίζω κάθε μέρα πιο πολύ.

καταλαβαίνω απο τις ραδιοφωνικές προτιμήσεις πολλά πράγματα για τους ανθρώπους. και ξέρω ποιός σταθμός είναι απο έναν ήχο (εφόσον μιλάμε για σταθμό με χαρακτήρα κι όχι playlisted)

όπως η αλεξάνδρα, δεν έχω νοιώσει ποτέ τα τραγούδια τόσο έντονα απο cd, όπως όταν ξαφνικά γεμίζουν τον χώρο μου σε πραγματικό χρόνο απο το ραδιόφωνο.

πόσες, μα πόσες κασέτες έχουμε γράψει απο το ραδιόφωνο...πόση συγκίνηση κουβαλάνε για την συγκεκριμένη στιγμή που επέλεξα να πατήσω το record...

το ραδιόφωνο για μένα είναι φίλος. απο τότε στο δημοτικό που τηλεφωνούσα για αφιερώσεις μέχρι σήμερα που απαντάω σε σκέψεις και ρωτάω για τραγούδια online.

είναι πολύ παλιός καλός φίλος.

την καλημέρα μου
πολύχρωμη εννοείται!
χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ

Φράνσις είπε...

Ρωτα'ς βρε τι είναι το ραδιόφωνο για μας; Για μενα; Δεν ξερεις βρε γλυκο μου χερουβειμ με ποιο σταθμο είμαι κολλημενη 4 χρόνια τώρα; Ολα τα είπες, όλα Σπυρουλακο μου. Με δουλευεις; Το ραδιοφωνο ειναι ο βηματοδότης μου, ακουω red απ΄το πρωι μεχρι το αλλο πρωι, συνεχεια. Εχω παντα το ραδιοφωνακι με τάκουστικα μαζι μου.Την πραγματικότητα μονο μαζί του την αντέχω.Τι λεμε τώρα;Και βεβαια εχεις θεια φωνή.Ενα είναι το αηδόνι του ραδιοφώνου tweety μου. Εσύ! (Αν κατσει η φαση και με ακουσεις να κανω εκπομπή(λεμε τώρα!) εσένα θα σε μνημονεύω,ως τον ακουστικό εκμαυλιστή μου.Μοοουυυτς. Και παλι καλόχρονος Σπυρουλη μου για χτες.Εδειξες πυγμη και αρνήθηκες τα γλυκα;

tzotza είπε...

καλημερα σπυρο μου..

χρονια πολλα και απο εδω!! :)

το ραδιοφωνο ειναι για μενα εκεινος που με ξυπναει το πρωι, που μου κανει παρεα ολη μερα, που με ξεμπλοκαρει μεσα στην κινηση, που με ταξιδευει οταν τιποτα αλλο δεν μπορει εκεινη την στιγμη, ειναι το γνωριμο 'ραντεβου' που εχω με τον φιλο μου καθε μερα, ειναι πολλες φορες και η τελευταια καληνυχτα..

με λιγα λογια, ειναι ενα μερος απο την ζωη μου οπως ολα τα αλλα που υπαρχουνε εκει..

εσυ ξερεις..

σε φιλω..

:)

an205 είπε...

ΛΑΜΠΑΔΩΤΟΣ ΜΕ ΔΙΠΟΛΟ ΓΙΑ ΚΕΡΑΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ 500 ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΜΠΟΛΙΚΟ ΠΑΡΑΣΙΤΟ....
ΕΠΟΧΕΣ ΚΙ ΑΥΤΕΣ...

void είπε...

Χρονια πολλα στο ραδιοφωνο που με συντροφευει τις εκνευριστικες στιγμες που κολλαω στην κινηση...

Με γεια και τις αλλαγες, δεν ξερω ποσο φρεσκες ειναι βεβαια, αφου απειχα πολυ καιρο!

Ακουω και την εκπομπη σου τωρα! Χοχο, παραξενο μου φαινεται...

Καληνυχτες!!!

koptoraptou είπε...

Φίλε, έστω και με καθυστέρηση δέξου τις ευχές μου (ας όψεται ο σκληρός που θυμήθηκε να "χτυπήσει" από προχθές κι ακόμη τραβιέμαι). Να 'σαι πάντα καλά, ευτυχισμένος και υγιής!
Για 'μένα ραδιόφωνο - με το συμπάθειο - είναι Κωνσταντίνος Τζούμας - και ξερό ψωμί - τα πρωινά και λιγάκι... σεραφείμ, πολύ αργότερα. Και άλλα που έχουν να κάνουν με τη μούρλα που με δέρνει και ντρέπομαι - για την ώρα - να γράψω. Φιλιά!

fevis είπε...

Αν και λίγο εταιροχρονισμένα, χρόνια πολλά και σένα Σπύρο μου...

oneiroparmenh είπε...

Το ραδιόφωνο...
Το ραδιόφωνο ήταν για μένα η είσοδος στον κόσμο της μουσικής...
Η μόνη μου συντροφιά στις ταραγμένες φάσεις της εφηβίας μου...
Ήταν αυτό που με ξεσήκωνε στις βαρετές ώρες του διαβάσματος για τις πανελλήνιες και τα τραγούδια που μου έφτιαχναν τη διάθεση και μου έδιναν κουράγιο να συνεχίσω...
Ήταν επίσης αυτό που μου έκανε παρέα τις καλοκαιρινές μελαγχολικές νύχτες που δεν κοιμόμουν κι απολάμβανα την ηρεμία των μεταμεσονύκτιων ωρών...

Τώρα πλέον είναι κυρίως η συντροφιά μου στα ταξίδια που κάνω συχνά,καθώς διάλεξα να σπουδάσω μακριά παναθεμά με...

Είναι επίσης η αιτία που παραλίγο να με χτυπήσουν τα αυτοκίνητα στο δρόμο,καθώς συχνα περπατάω με ακουστικά και χάνομαι μες στη μουσική!!!

an205 είπε...

Είμαστε στον αέρα
Θοδωρής Μανίκας

Ήμασταν στον αέρα, σ' ένα άλλο ταξίδι
πρίγκιπες μιας νιότης τόσο μακρινής
Περάσανε τα χρόνια και είναι σαν μια μέρα
όσα κάναμε δεν τα 'σβησε κανείς!

Πέρασαν από πάνω μου κορμιά και φίλοι
Πατρίδα, εχθροί, δουλειές και τα φιλιά μιας τρελής
Μα, μέσα μου βαθιά, η σπίθα είχε ξεμείνει
Περίμενα πως θα ξαναφανείς

Και, ξαφνικά, ξαφνικά
είμαστε στον αέρα όπως παλιά
όπως παλιά
Είμαστε στον αέρα!

Όταν σκορπίσαμε, νόμιζα πως θα ήταν για λίγο
Πως κάτι θα μας έφερνε καιν πάλι μαζί
Θυμό και λύπη πήρα από τον κόσμο, πριν του ξεφύγω
Πριν χτίσω την δικιά μου φυλακή

Γιατί στον έξω κόσμο τριγυρνούσαν λύκοι
Που θα 'θελαν να με πείσουν ότι είμαι αρνί
Τα όνειρα μου, λοιπόν, τα 'ξέραν τέσσερις τοίχοι
Μέχρι που ξαναφάνηκες εσύ

Και, ξαφνικά
Ξαφνικά είμαστε στον αέρα όπως παλιά
όπως παλιά
Είμαστε στον αέρα όπως παλιά

the muppet show girls είπε...

Απ' το ραδιόφωνο ακούω δυνατά...
Πολλά και διάφορα.Εδώ και πολλά χρόνια.
Ραδιόφωνο ίσον επιλογές παραγωγών.
Χωρίς αυτούς δε γίνεται. Σαν να ακούω το shuffle στο mp3(που ποτέ δεν αντικατέστησα με το κόκκινο ραδιάκι μου!)
Η πρώτη κίνηση το πρωί, η τελευταία το βράδυ. Ξενύχτια πάνω από βιβλία. Καρδιοχτύπια με το μικρόφωνο στα γήπεδα. Φοιτητικές εκπομπές σε ιδιαίτερους σταθμούς(δε ξέρω γιατί αλλά ακόμα τότε παίζαμε τη μουσική που αγαπούσαμε)
Τώρα τα πρόσωπα του ραδιοφώνου είναι λίγα. Θα συνεχίσουν όμως να υπάρχουν.
Βαθιά ανάσα πριν πατήσεις το κουμπί on air, πριν κλείσεις κάποιον στο τηλέφωνο που αναρωτιέται που κολλάει η Mylene Farmer με τα Διάφανα Κρίνα, πριν...
Το μικρόφωνο δε μοιάζει με κυψέλη;
Είμαστε στον αέρα κι είμαστε πολλοί.
Σαν κυψέλη!
Φιλιά πολλά και χρόνια πολλά, petit prince!

cindaki είπε...

Χρόνια σου πολλά Σπύρο!!! Να σε χαίρονται όσοι σε αγαοπύν κι εμείς με τη σειρά μας που σε ακούμε και σε διαβάζουμε!

Φιλιά!!!

------ είπε...

Σπυράκο μου χρόνια σου πολλά και ευτυχισμένα..
Για το ραδιόφωνο....χμ...όλοι εραστες του δηλώνουν αλλά οι ακροαματικότητες λένε άλλα...εκτός και αν η Focus ρωτάει εξωγήινους!

Pan είπε...

"η σχέση έληξε με την «ενηλικίωσή» τους, όπως πρέπει να κάνει κάθε άνθρωπος μεγαλώνοντας."
Αυτή η φράση με παιδεύει.
Μπορείς να μου την εξηγήσεις;

Και καθυστερημένα - έστω - χρόνια πολλά.

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@Manos S.: γεια σου πειρατή!
:)
Έχω περάσει κι εγώ από εκεί και ξέρω!

@η ψυχη μου το ξερει: απίστευτο καταφύγιο…:)

@Ευγενία: και καλώς υπάρχει…
:)

@elafini: τελικά, έπεσες θύμα;
:PP

@nanakos: (και) αυτό είναι, νανάκο μου!

@sofakis: τελικά, ναι, είμαστε radioholic…

@Love and Poison: ζήλεια, ψώρα!
υ.γ.1 φωνή 18χρονου, σε κορμί 5χρονου!

υ.γ.2 Την επόμενη φορά να ζητήσεις ό,τι θες! ;))

@Talisker Stt.: Talisker great balls of fire!...
Υ.Γ.: τους θυμάμαι…
δεν τα ξεχασα ποτε ..

@Xristos: να το αγαπάμε, Χρήστο μου!

@elafini: απίστευτο clip!

@osela: μέσα σε όλα….

@rodoula-kelly: κι εγώ έχω μια μυστήρια αδυναμία στους ανθρώπους που με με ακούνε, Κέλλυ μου!

@Νίκος Κ.: μόνιμη συντροφιά, Νίκοο μου…

@elafini: μπα, μας θυμήθηκες;

@passer-by: αυτό είναι το ραδιόφωνο: η παρέα σε ό,τι κι αν κάνουμε…

@Xristos: Ευχαριστωωωωωωωωωωωώ!

@dimosthenis s.: Σε ευχαριστώ, θερμά, Δήμο μου! :)

@Meropi: είμαι κάθε μέρα, 7 το απόγευμα. Καλώς ήρθες!

@LOCKHEART: χρόνια πολλά και σε σένα, Σπυράκο μου. Ό,τι επιθυμείς!…

@Dee Dee: Ευχαριστώ πάρα πολύ!

@η ψυχη μου το ξερει: Να είσαι πάντα καλά!
;))

@Βασιλική: Ευχαριστώ πάρα πολύ! Ανταποδίδω από καρδιάς!

@POETIC SIN: Ευχαριστώ πάρα πολύ, ποιήτριά μου!

@kwlogria: να είσαι καλά, κορίτσι μου!
:)))))

@gerasimos: τρελό σπάσιμο!

@Μαρία: ελπίζω να βρήκες καιρό, όχι για το ποστ, αλλά για σένα!

@Love and Poison: Ευχαριστώ πάρα πολύ!

@lifewhispers: μαγεία!...

@Citronella: σας ευχαριστούμε, δεσποινίς μου!

@Stilvi: το ραδιόφωνο νικά την αμηχανία… Ευχαριστώ πάρα πολύ!

@prasino liker: κάθε στιγμή μας, ραδιόφωνο είναι…

@boutsoukas: Ευχαριστώ πάρα πολύ! Καλησπέρες από Αθήνα!

@Ευγενία: μακάρι! Ευχαριστώ πάρα πολύ!

@Manos S.: ευχαριστώ, Μάνο μου!

@Dora Tsirka: όμορφες ευχές, από έναν όμορφο άνθρωπο!

@panos: ο Ιερώνυμος Γρούβης ήταν μαγική στιγμή. Είχα περάσει κι από εκεί, με την εκπομπή Club Tropicana!

@Αιολος: Σας ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σας!

@weirdo: πολλές αγκαλιές να ευχηθώ!

@ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ: πάντα "συντονισμένα"!...
Φιλί

@sofakis: και πολύχρωμος! Τσιμπούρι, ε, τσιμπούρι!

@MTdoggie: καλή φάση! Όπως το είπες!

@diVa: ευχαριστώ, όμορφη! :-)

@vrakas kostas: θα μεταβιβάσω στον… αρμόδιο τις ευχές σου, φίλε!

@daydreamer: ποτέ δεν μας έχει απογοητεύσει.

@Αλεξάνδρα: πολύ ρεύμα και RF από τις λυχνίες!

@mAuVe: αιώνιο ξάφνιασμα. Αααακριβώς!
φιλιά

@maya: σου εύχομαι να παίρνεις την ίδια χαρά κάθε φορά που ακούς ραδιόφωνο…

@auburn Kate: πάντα δείχνω πυγμή, Κατερίνα…

@tzotza: εγώ ξέρω, Τζότζα μου!
:)
@an205: πειρατή, το τόπι μου!

@void: γεια σου, φίλε κι ας χαθήκαμε!

@koptoraptou: ο Τζούμας είναι από τους τελευταίους, πολύ λίγους που έμειναν. Σε φιλώ…

@fevis: να είσαι καλά, κορίτσι μου! Τι έκανες, βρε, στο μπλογκ σου; Έσκισες!

@oneiroparmenh: να προσέχεις! Το ραδιόφωνο… σκοτώνει…

@an205: Και απίστευτη σειρά, φίλε!

@the muppet show girls: petit prince; Χμμμ θα το καθιερώσω!

@sofi-k: να είσαι καλά, γλυκιά μου!

@Νανά Τσούμα: εραστές είναι όλοι. Κάποιοι παθητικοί και κάποιοι ενεργητικοί, Νανούκο!

@Pan: Πολλοί, Πάνα μου, το είχαν δει σαν παιχνίδι το ραδιόφωνο και πίστεψαν ότι κάνουν εκπομπή μόνο οι πιτσιρικάδες και όσοι θέλουν να βγάλουν γκόμενα. Θεώρησαν ότι εκπομπή πρέπει να κάνει κάποιος μέχρι κάποια ηλικία. Νόμισαν ότι το να κάνεις εκπομπή δεν είναι ώριμο. Αυτούς, το ίδιο το σύστημα, τους απέβαλλε δια παντός. Όλους αυτούς ειρωνεύτηκα, φίλε…

elafini είπε...

έπεσα έπεσα :PP

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

xaxaxaxa