18.12.07

Τα παιδιά με τα μαλλιά…

…και με τα μαύρα ρούχα...

Αν δεν τους είδατε στην τηλεόραση, σε κάποια από τις πάμπολλες εκπομπές που ασχολήθηκαν με την πάρτη τους, σίγουρα θα τους είδατε ήδη στους δρόμους της πόλης. Φοράνε στενά παντελόνια, ριγέ κάλτσες, νεκροκεφαλές παντού, έχουν χτυπήσει piercing. Στο χέρι ένα τσιγάρο αναμμένο και στο πρόσωπο μια φράντζα πατικωμένη, αποτέλεσμα μπόλικης λακ, να κυριαρχεί. Κυκλοφορούν όλοι μαζί, τους αρέσει να μιζεριάζουν, να έχουν... κατάθλιψη, να είναι αμίλητοι. Ακούνε τα καινούρια συγκροτήματα της ανεξάρτητης βρετανικής σκηνής (τα συνομήλικά τους) με τον μελαγχολικό, ποιητικό στίχο και θέλουν να κάτσουν κάπου και γλυκά-γλυκά να... «πεθάνουν».

Οι ΕΜΟ (Emotional = συναισθηματικό), συχνάζουν συνήθως έξω από κάποιο στέκι, στο πεζοδρόμιο, και πίνουν τις μπίρες που αγόρασαν από το περίπτερο. Παρότι διακριτικά μελαγχολικοί έχουν δημιουργήσει ήδη αντιπάθειες. Οι «αντί-ΕΜΟ» τους κυνηγάνε στους δρόμους για να τους δείρουν. Κατά τους ΕΜΟ αυτοί είναι οι «κάγκουρες».
Προσωπικά, δεν έχω πρόβλημα μαζί τους, οι ΕΜΟ είναι κομμάτι αυτής της πόλης, θα μπορούσαν να είναι ανιψάκια μου. Επίσης, ξέρω καλά, ότι έτσι γίνεται πάντα: Κάτι σκάει στην πόλη κι έχει ενδιαφέρον.

Πόσες μόδες-τάσεις-καλλιτεχνικές-μουσικές επαναστάσεις, δεν έχουμε ζήσει και πόσες είναι αυτές που θα έρθουν ακόμη; Παιδιά των λουλουδιών, ροκάδες της αμφισβήτησης, ποπάδες-φλώροι, ντίσκο, πανκιά, νεορομαντικούς, χεβιμεταλάδες, ράπερς, εναλλακτικούς ροκάδες, ροκαμπίλια, τρελαμένους ravers, και μπορεί να ξεχνάω κάποιους τώρα. Όλα αυτά, με το δικό τους τρόπο, ήταν μια κλοτσιά στα οπίσθια του κατεστημένου, από τη νέα γενιά, που θέλει να πάει κόντρα στο συνηθισμένο, στο κατεστημένο. Και καλά κάνει…

Ανάβω τσιγάρο, κοιτάζω από το φιμέ τζάμι του SMART Brabus που οδηγώ, δυο «εμάκια» να φιλιούνται και γελάω, δεν ξέρω ποιο είναι το αγόρι και ποιο το κορίτσι, δεν ξέρω αν το υποκοριστικό τους είναι «εμάκια» ή «εμοάκια», δεν ξέρω αν όλα αυτά που ακούγονται για αυτά τα παιδιά είναι αλήθεια ή, απλώς, αστικοί μύθοι.
Καθώς πατάω το γκάζι και τρέχω να προλάβω το χαμένο χρόνο, μου έρχεται στο μυαλό η προτροπή των Cabaret Voltaire: «Γιατί να σκοτώσεις το χρόνο, όταν μπορείς να σκοτώσεις τον εαυτό σου;». Kι όποιος το πήρε της μετρητοίς, μάλλον κάτι έχει πιάσει λάθος στον αέρα αυτής της πόλης. Ίσως γιατί δεν έβαλε ποτέ γλαδιόλες στην κωλότσεπη, ποτέ δεν φόρεσε Doc Martens

Το ηχοσύστημα βαράει Nirvana. Άκου το δυνατά…

38 σχόλια:

elafini είπε...

πάντα υπήρχαν οι τάσεις και οι εκάστοτε οπαδοί...κι εγώ στο σχολείο πέρασα από φάσεις ψιλοπανκ...μετά μεγάλωσα κι έστρωσα (λέμε τώρα)...έτσι και τα "εμάκια" θα μεγαλώσουν και θα μπούν κι αυτά στο σύστημα...ανησυχητική είναι όμως η εμμονική προβολή από τα κανάλια...και η μόδα γίνεται must
(διακοπές πολλές :P)

καλημέρα :)

monahikoslikos είπε...

Μην το ψάχνεις τα εμακια φαίνεται πως έχουν κάψει φλάντζα και καίνε λάδια.
Άκουσα ένα που έλεγε ότι επειδή δεν είχε προφυλακτικό να φασωθεί (να γίνει φάση) με τη Μαρία φασώθηκε με τον Αντώνη που είχε.
Ούτε οι ίδιοι δεν διαχωρίζονται σε σερνικά και θηλυκά αρκεί να γίνει η φάση και προβληματίζεσαι εσύ...

MTdoggie είπε...

καλα τα εμακια τα εχουν παιξει εντελως,καμενα απο το μπαφο!!!!ειναι για πολυ ξυλο και για γελιο!!!!

elafini είπε...

μάλλον για προβληματισμό είναι κι όχι για ξύλο και γέλιο

Emy είπε...

Τι να πω; Συναντάς αρκετους στο σχολείο με αυτή την μόδα... Το θέμα είναι πως ενώ προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από τους άλλους, να μην γίνονται ένα με την μάζα τελικά καταλήγουν να βρίσκονται σε μια μικρότερη ομάδα υιοθετώντας τρόπους ντυσίματος και συμπεριφοράς κάποιες φορές χωρίς να ξέρουν τον λόγο που το κάνουν αυτό.. Στην τελική πάλι γίνονται ακόλουθοι μιας μικρότερης ''μαζας''....

Καλημέρα!

vatraxokoritso είπε...

Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι κουρευόμασταν σαν γίδια…
Μετά ήρθε η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Εvgenia Tr είπε...

βασικά όλοι μαλλιά έχουμε :Ρ

απλά η υπερβολή πάντα μας τραβάει την προσοχή!

το μαλλί τους αλήθεια , είναι αδιάβροχο;

ΦANTAΣΙόΠΛΗΚΤΟΣ... είπε...

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΞΑΝΑ...ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ....ΜΟΝΟ ΥΓΕΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΩ...ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ...ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΕ ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΛΑ...ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΥΣ...ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ...ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ...

Unknown είπε...

το μονο που ευχομαι ειναι να το κανουν απο attidude κ οχι γιατι ειναι στην μοδα...

ritsmas είπε...

Κοιτα να δεις τα ΕΜΟ πώς μπηκαν ανεπαισθήτως στη ζωή μας! Να δεις, εχω κι εγω στο κυριακάτικο μου μια φευγαλεα αναφορά. Πολυ εισαγόμενο παιδί μου. Τίποτα δικο μας εμεις οι αυτόχθονες δεν μπορούμε να σκαρφιστούμε;
Χαιρετω.
Λειπει και η Ρεβεκκα να την ρωτησω τί κανεις, γιατί πού να σε δω ;

christina είπε...

Ιδεολογική, όπως τα 50s, 60s, 70s, 80s και πάει λέγοντας...

Ολοι δώσανε κλωτσιά στο κατεστημένο, πέτυχαν ωραία τραγούδια, γραψανε και δυο φιλοσοφημένα βιβλία και μετά η Vogue διέταξε "γκλίτερ σε γηινους τόνους και αμάνικα λιλά"

Xristos είπε...

Να τί δε θέλω να γίνω ΠΟΤΕ στη ζωή μου...Emo... Και δεν καταλαβαίνω και την λογική αυτών που τους αρέσει να είναι έτσι...

Φράνσις είπε...

Ο Φασουλης λεει πως οι emo eöinai etsi, με τη φραντζα να κρυβει το ενα τους ματι, επειδη θελουν να κοιταζουν τον κόσμο με το ενα ματι μόνο, το ακαλυπτο.. ετσι λενε αυτοι.Εγω σου λεω, που δεν το ειπα εγω αλλα ο Εκο, ότι καθε επανάσταση καταλήγει σε γραφικη μορφή ενσωμάτωσης... Φιλι αηδονακι μου.(Not well today)

Dee Dee είπε...

Δεν βλεπω πολυ τηλεοραση τελευταια και δεν τους εχω πετυχει. Ακουγα να λενε αλλα χθες ειδα κι εγω απο κοντα καποια ΕΜΟ....αξιοθεατα:)

Ακαλαισθητα μου φανηκαν, αλλα οταν γυρναω τον χρονο πισω βλεπω τις δικες μου "επαναστασεις" και δεν νομιζω να απεχουν πολυ απο των σημερινων παιδιων....ο τροπος διαφερει μονο κατα καιρους. Ψαχνουν τη διαφορετικοτητα τους, θελουν να ξεχωρισουν, να μην ανηκουν ετσι ανωδυνα σε μια κοινωνια που δεν τους αντιπροσωπευει. Οσο δεν μπλεκονται αλλες ουσιες και βια δεν με ενοχλει καθολου να βλεπω εκκεντρικοτητες, ισως μας ξυπνανε κι εμας λιγο....γιατι καποιοι απο αυτους εχουν λογο που αντιδρουν!

Καλημερα Σπυρο!!!

gerasimos είπε...

Είχα ανεβάει ένα τέτοιο ποστάκι πριν λίγο καιρό, όταν δεν είχε γίνει ακόμα θέμα στην τηλεόραση. Και μόλις έγινε θέμα ΚΑΙ στην τηλεόραση έπηξα στις επισκέψεις στο μπλογκ όσων έψαχαν του ΕΜΟ και Trendy στο Google. Καλό κουράγιο...

NY ANNA είπε...

Νομίζω πως όλοι μα όλοι σαν παιδιά, σαν έφηβοι, θέλαμε να ανήκουμε σε "φυλές". Να ανήκουμε "κάπου", ώσπου να βρούμε τον προσωπικό μας δρόμο. Ζόρικη περίοδος, θυμάσαι; Γιατί λίγο ως πολύ, όλοι περάσαμε τα δύσκολά μας στην εφηβεία. Απλώς μετά, όπως λέει πολύ σωστά και το Βατραχοκόριτσο έρχεται το Αλτσχάιμερ. Κι όπως θα έλεγε και η γιαγιά μου: "μακραίνει η ποδιά, μακραίνουν και οι πομπές μας".
Προσωπικά, δεν βρίσκω αυτά τα παιδιά "επικίνδυνα", ούτε τίποτα τέτοιο. Ίσως είναι ένας τρόπος να μας τραβήξουν την προσοχή, όπως οι "μαλλιάδες" κάποτε ή να μας θέσουν κάποιους γόνιμους προβληματισμούς (Μ' αρέσει η elafini) Επικίνδυνη βρίσκω την τηλεόραση που τα προβάλλει με το δικό της τρόπο, "ενδιάμεσα" από κάτι απίστευτα ρεπορτάζ (ο Θεός να τα κάνει...) για κάτι σουργελικούς τύπους. Ζεστά φιλιά

Σπύρος είπε...

Kαλησπέρα Σπυράκο, λυπάμαι ειλικρινά διότι αυτή η νεολαία θα κυβερνάει αύριο την χώρα. ΕΜΟ και κολοκύθια και να πω ότι έχουν ιδεολογία κάτι μουσικό η αλλο να πεις οκ, αλλά κατάθλιπτικά και ιστορίες στην ηλικία των 16? ελεος? Αν πάνε δηλαδή 30 και μπούνε στο ρεύμα τι θα γίνει ? Μήπως τελικά ΕΜΟ λέγεται ΣΤΑ @@ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΟΤΙ ΚΡΥΒΟΜΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ; Προσωπικά με τα παιδιά δεν έχω πρόβλημα αλλα έχει γίνει λοιμός. Ιδιαίτερα τα αγόρια, στα κορίτσια λες εντάξει αλλά να βλέπεις αγοριά με ροζε παπουτσάκι μαυρό κολλητο παντελόνι μαυρο ματι και φτάντζα Ε ΣΟΥ ΚΑΘΕΤΑΙ ΚΑΠΩΣ ετσι δεν ειναι ;

christina είπε...

@ Lockheart

Δε νομίζω οτι κάποιος μπορει να έχει κάτι μουσικό ως ιδεολογία, αλλά την ιδεολογία που εκφράζεται μέσα από κάποια μουσική ή που έχει κάποια μουσική ως προτιμώμενη.

Η μουσική τάδε εκφράζει μια ιδεολογία μόνο και μόνο επειδή φέρει τη σφραγίδα εκέινου που την γράφει/παιζει/τραγουδαει.

@όλους

Επειδή δεν έχω καταλάβει, τι σημαίνει η ιδεολογία των ΕΜΟ?

Ετσι οπως την ακουω, μου θυμιζει κάτι απο το ρομαντισμό του 1800, (ο οποιος δεν ειχε καμια σχεση με τις ροζουλιες καρδουλες και τα λουλουδακια που συνδεουμε με το "ρομαντικός", αλλά με την ανία, το θάνατο, τη σκοτεινη θλίψη, τη μελαγχολία κλπ)

Αλεξάνδρα είπε...

Πάντα η ίδια ιστορία. Παλιά οι ροκάδες, τα πανκιά κλπ κλπ όπως κι εσυ λες.
Μικρές επαναστάσεις ανώδυνες...

Οι απόψεις τους όμως δεν μου πολυαρέσουν όπως δεν μου αρέσει και η αντιμετώπιση των άλλων που θέλουν να τους δείρουν.

Θα βρουν κι αυτά τον μονόδρομό τους...

φιλιά

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Για τα κάθε μορφής ...εμάκια ευθύνεταιαποκλειστικά η οικογένεια!!!!!

΄Ασεμε τώρα...ακούω ΥΟU2 και Σπυράκο...
;-)
Kαλό σου βράδυ!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Σπύρος είπε...

@passer-by = Απλά ήθελα να πω ότι οκ , μπορούν να που οτι ειναι ξερεις γκοθικ η μεταλάδες κλπ..αντε αυτο το καταπίνεις. Βασικά λενε ότι δεν δέχονται την σημερινή κοινωνία , ειναι δηλαδή στον κόσμο τους , καταθλιπτικοί, σε μια συνεντευξη άκουσα ότι γουαστάρουν πολυ τα νεκροταφεία πανε πολύ συχνα και αγκαλιάζουν τους τάφους η κάθονται εκει για αρκετή ώρα. Γενικά ειναι πολυ συναισθηματικοί και μπορούν να φτάσουν στα άκρα. Δηλαδή θεωρούν οκ να χωρίσεις και να χαράξεις το όνομα στο δέρμα σου κατι τέτοια περίεργα..

tzotza είπε...

οι εποχες αλλαζουνε, οι νοτροπιες οχι τοσο..
πηγα παλι για τους βαθμους του γιου μου και μου κανανε σχολιο για τα μακρια μαλλια του και της μαυρες μπλουζες που φοραει(born rocker ειναι ο γιος)..
λες και ημουνα εγω ακομη στο σχολειο ασθανθηκα!!!
εχουμε μια μεγαλη selection απο μπλουζες με νεκροκεφαλες εδω στο σπιτι, μαζι με ολα τα αλλα απαραιτητα αξεσουαρ..(οι κορες μου)πλακα εχει ομως..θυμαμαι την αντιδραση της μητερας μου οταν ξυρισα τα μαλλια μου στις ακρες επειδη ημουνα τοτε punk και γελαω..και τοτε λεγανε πως καναμε διαφορα αλλα αλλα μια χαρα καταληξαμε!!

φιλια σπυρο μου!!
:)

ps.πες μου σπυρο, τον μακη παπα. με την τεραστια φραντζα που την εχει τοσα χρονια τωρα, τι να κανει τωρα?τον λενε emo αραγε?:))))) (πεθαινω στα γελια!!!!)
εχω καιρο να τον δω..μπας και την εκοψε? god forbid!!!

roadartist είπε...

Καλημέρα. Παντα υπήρχαν τέτοιες διαφοροποιήσεις στην εφηβεία. Στην αρχή κάπως μου έκαναν..αλλά όσο περνάει ο καιρός ομολογώ οτι ολο και πιο συμπαθητικά τους βλεπω! Νομίζω οτι τα σημερινά παιδιά ειναι πολύ έξυπνα και ξέρουν τι ειναι αληθινό και τι όχι στη κοινωνία. Δεν τους 'δουλεύεις' εύκολα.

VS είπε...

Είναι παιδιά στην εφηβεία. Κι εμείς στην ηλικία τους κάναμε ...τέρατα.

Το μόνο ανησυχητικό είναι η εικόνα των emo στα 40. Με τόση λακ πάνω στο κεφάλι τους, όταν φτάσουν σ αυτή την ηλικία θα είναι πια ...γλόμποι!

Lady Anti-Blog είπε...

έλα μωρέ τα βάλαν όλοι με τα παιδιά
αυτοί είναι οι αυριανοί πρωθυπουργοί και υπουργοί
σιγά τα ώριμα ωά

maya είπε...

με διασκεδάζει που σε κάθε γενιά που μεγαλώνει επωμίζονται φοβίες για κάθετι καινούργιο.

τι απειλή στο 'σωστό', στο εύκολως ταξινομήσημο... είμαστε πολύ φοβισμένοι!

ορκίστηκα στον εαυτό μου να μην ξεχάσω τα στάδια που πέρασα σε κείνες τις τρυφερές και βίαιες ηλικίες. μόνο έτσι μπορούμε να γίνουμε κάπως υπέυθυνοι για να μεγαλώνουμε με την σειρά μας ανθρώπους.

κανείς δεν είναι για ξύλο. τι λέτε τώρα? κάτι τέτοια με κάνουν να τρομάζω...

...

σπύρο μου καλημέρα!
χχχχχχχχχχχχχχχχχχχ

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ elafini: και σιγά μην έστρωσες!
(διακοπές πολλές :P)
καλημέρα :)

@ monahikoslikos: αφού είχε ο Αντώνης, τι να έκανε, να πήγαινε χαμένο;

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ MTdoggie: έλα, βρε, κανείς δεν είναι για ξύλο. Ας πιστεύουν ό,τι θέλουν…

@ elafini: για σκέψη, έστω, ούτε καν για προβληματισμό…

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Emy: μαζικοποιούνται, αυτό είναι αλήθεια…

@ vatraxokoritso: κουρεμένο, ξανθό βατράχι!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Ευγενία: ναι, είναι αδιάβροχο!

@ ΦANTAΣΙόΠΛΗΚΤΟΣ: καλές γιορτές, επίσης!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Stilvi: φοβάμαι ότι δεν το κάνουν από attidude…

@ ritsmas: καλά, είμαι, ριτς. Θα τα πούμε για κάνα καφέ στον 5ο!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ passer-by: η θεά Μαντόνα φταίει…

@ Xristos: Άστους, βρε Χρήστο μου, να είναι όπως αγαπάνε…

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ auburn Kate: δυστυχώς, έτσι συμβαίνει με τις επαναστάσεις…

@ Dee Dee: Δεν βλέπεις πολύ τηλεόραση; Δεν ξέρεις τι χάνεις!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ gerasimos: πολλές επισκέψεις, Γεράσιμε!

@ NY ANNA: όχι, μωρέ, δεν είναι επικίνδυνα αυτά τα παιδιά. Οι δημοσιογράφοι είμαστε επικίνδυνοι…

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ LOCKHEART: τα λεφτά του μπαμπά σε κάνουν να ακολουθείς, εκ του ασφαλούς, όποια ιδεολογία θες… Δες τον Μικ Τζάγκερ και τόσους άλλους…

@ Αλεξάνδρα: όλοι θα βρούμε το δρόμο μας, Αλεξ!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ: από όσο ξέρω, οι οικογένειές τους δεν ασχολούνται μαζί τους…

@ tzotza: ο παπαμάκ είναι ο πρώτος διδάξας! Και, όχι, δεν την έχει κόψει…

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ roadartist: τα σημερινά παιδιά είναι έξυπνα. Απλώς εμείς τα κρίνουμε με τα δικά μας μάτια και με τη δική μας ηλικία…

@ ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ: καλά, άσε τι κάναμε εμείς στην ηλικία τους!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Lady Anti-Blog: αυτοί θα μας κυβερνήσουν. Σωστά!

@ maya: σκιαγμένοι είμαστε! Ας αφήσουμε τα παιδιά να δούμε τι θέλουν να κάνουν…
καλημέρα!