27.2.08

Το Μανιφέστο των blogs

Εάν ορισμένα μπλογκ θεωρούνται ειδησεογραφικά και αντίστοιχα οι μπλόγκερ δημοσιογράφοι, έστω και ερασιτέχνες, θα έπρεπε να διαθέτουν έναν κώδικα δεοντολογίας, παρόμοιο με αυτό της παραδοσιακής δημοσιογραφίας; Το ερώτημα έχει τεθεί επανειλημμένες φορές στο Διαδίκτυο, χωρίς όμως να έχει δοθεί απάντηση.
Το πρώτο εγχειρίδιο δεοντολογίας, όπως έγραψε η Ελευθεροτυπία, εκδόθηκε το 2002 από την Αμερικανίδα συγγραφέα και μπλόγκερ Ρεμπέκα Μπλουντ, με τίτλο «Weblog Handbook». Το ζήτημα, πάντως, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στις ΗΠΑ και ύστερα από χρόνια συζήτηση αρκετοί έχουν αποφασίσει να ακολουθούν τον επίσημο κώδικα δεοντολογίας που ορίζεται και για τους επαγγελματίες δημοσιογράφους.
Στην Ελλάδα έχει γίνει λόγος για τη σύνταξη ενός κώδικα δεοντολογίας και τη θέσπιση ενός αυτορυθμιστικού οργάνου, όμως είναι δύσκολο να βρεθεί μία κοινή γραμμή. Παρ' όλα αυτά, τις τελευταίες μέρες, με αρχή την υπόθεση του press-gr.blogspot.com, ορισμένοι χρήστες προχώρησαν στην αναδημοσίευση ενός Μανιφέστου των μπλογκ, το οποίο συνέταξε το nylon.gr. Στόχος του να διαδοθεί η ιδέα τού τι πραγματικά είναι ένα μπλογκ, με τελικούς αποδέκτες όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και την Πολιτεία και τα μίντια:

1 Τα μπλογκ είναι διάλογος -ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2 Τα μπλογκ είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία και επικοινωνία.

3 Τα μπλογκ δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4 Τα μπλογκ είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν «ενημερωτικά» και «μη ενημερωτικά» μπλογκ. Μέσα από τον διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5 Τα μπλογκ δεν τα γράφουν επαγγελματίες -τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6 Ο μπλόγκερ δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες) και συνεπώς, δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. Ο μπλόγκερ αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7 Η Πολιτεία, τα μίντια, οι επιχειρήσεις και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της ελληνικής κοινωνίας αξίζει να παρακολουθούν τους μπλόγκερ και τον διάλογό τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτό τον διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8 Το δικαίωμα του μπλόγκερ να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για τη δίωξή του.

9 Στον βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του μπλόγκερ.

20 σχόλια:

X-myalismenos είπε...

Σπύρο μου όσο περνάνε οι μέρες τόσο πείθομαι περισσότερο πως δυστυχώς αυτό που ήθελαν περισσότερο απ όλα να περάσει σαν άποψη είναι πως τα blogs και η ελεύθερη και ΔΩΡΕΑΝ διακίνηση ιδεών απ το διαδίκτυο είναι ηθικά (τουλάχιστον) κολάσιμη πράξη.
Φυσικά αυτοί που επιχειρούν κάτι τέτοιο γενικεύοντας και απλουστεύοντας τα πάντα, είναι οι ίδιοι αδαείς που μοιραία θα τους ξεβράσει, όπως και τόσους άλλους κατά τον παρελθόν, η ίδια η εξέλιξη και η ζωή.
Ο σκοταδισμός του τεχνολογικού αναλφαβητισμού δε πρέπει και δεν θα περάσει!

JoaN είπε...

"...αρκετοί έχουν αποφασίσει να ακολουθούν τον επίσημο κώδικα δεοντολογίας που ορίζεται και για τους επαγγελματίες δημοσιογράφους."-> xm..sthn Ellada nomizw pws einai polloi epaggelmaties dhmosiografoi oi opoioi den throyn ton kwdika deontologias... :(

Aparaithto ayto to post, eidika aytes tis meres!

Αλεξάνδρα είπε...

Τα ιστολόγια αναπνέουν αέρα ελευθερίας...

Βαρέθηκα τους νόμους που ούτως ή άλλως δεν εφαρμόζονται ούτε καν από αυτούς που υποτίθεται ότι τους προστατεύουν...

Αν μερίδα του κόσμου θέλει να πλέει στην βωμολοχία και στην λάσπη γιατί να τον εμποδίσουμε;

Επειδή κάποια μαχαίρια έγιναν φονικά όπλα σε χέρια δολοφόνων θα κλειδώσουμε τα μαχαίρια ή τους δολοφόνους;

Φιλιά στην απογευματινή μου παρέα που σήμερα απόλαυσα ολόκληρη.

Dream_Rider είπε...

Για κάθε δράση, υπάρχει και μια αντίδραση...

Ο νομος αυτός, πέραν της φυσικής, ισχύει και από τις δύο πλευρές του συστήματος..

Το κακό είναι πως, ως συνήθως, πάλι όλο τον κόσμο πήρε η μπάλα...

Aurora* είπε...

ποταπος κι εσυ όπως κι εγώ. Ακους εκει, να είσαι και δημοσιογράφος και blogger. Ντροπή σου βρε.

Φράνσις είπε...

Σπυρουλακο μου, να πω οτι ακομη κι αν ανεγραφες μονο τις δύο τελευταίες "διακηρύξεις" αθ τα ειχες πει όλα; Ερχεται μπορα tweety μου, ελπιζω οτι δεν θα λειτουργήσει παλι η αθάνατα λειτουργική αναπλήρωση οπως λεμε στο σιναφι μου- δηλαδη επειδη οι θεσμοι λειτουργουν ανεπαρκως εκει που πρεεπι, πάιρνουμε κεφαλια, εκει που δεν πρέπει... Βοήθεια μας.Μουτς αηδονάκι μου.

Specter είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Specter είπε...

Γειά σου Σπύρο. Η ερώτηση μου είναι πολύ απλή. Τι σκοπό μπορεί να υπηρετεί ενα δημοσιογραφικό-ειδησεογραφικό μπλογκ? Γιατί δεν φτιάχνεται μια e-εφημερίδα?
Πιο απλή και η απάντηση. Είναι το νέο πρόσφωρο έδαφος που βρήκαν ορισμένοι. Απλά δε ξέρω αν θα τους αποβάλλει το μπλόγκιν ή θα την κάνουν με ελαφρά απο μόνοι τους. Και ας μη ξεχνάμε πως κάθε "διαρροή είδησης" ΠΑΝΤΑ υπηρετεί κάποια σκοπιμότητα και αποβλέπει στη χειραγώγηση ή κατεύθυνση μικρής ή μεγαλύτερης μερίδας κοινού.
Τελικά το πιστεύω πως όπου ανακατευτούν δημοσιγράφοι αρχίζει η διαπλοκή, την οποία ενίοτε αυτοαποκαλούν και ρεπορτάζ...

Έρση είπε...

να σου πω φιλε σπυρο... μηπως μπορεις να μου εξηγησεις πως δημιουργησες το φοντο του blog σου?? πώς μπορω και εγω να επιλεξω καποιο αλλο φοντο εκτος απο τα προκαθορισμενα??

σπόρος είπε...

Η λέξη blog δεν σημαίνει δικτυακό ή ηλεκτρονικό ημερολόγιο, σαν το αντίστοιχο ημερολόγιο που γράφαμε μικροί? Δικαίωμα του καθενός είναι να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του και να υπογράφει και σαν δημοσιογράφος, ακόμα. Ο οποίος από την άλλη πλευρά, πρέπει να είναι αντικειμενικός. Και πέρα από το να ακούγεται-διαβάζεται, να ακούει-να επιτρέπει τα σχόλια, επίσης. Αλλιώς, για εμένα θα είναι πάντα ένας σκέτος μπλόγκερ...

Jane E. είπε...

Εεεε... με το πολύ ψάξιμο χάνεται το φόκους.

Μία είναι η ουσία: Ό,τι κι αν κάνεις, εκδίδεις ή γράφεις σ' εφημερίδα, βγαίνεις στην τηλεόραση, ανοίγεις Blog ή περίπτερο, ακόμα κι όταν κάνεις πεντικιούρ... να σέβεσαι τα όρια της ελευθερίας τα οποία ο ορισμός της και μόνο θέτει!

;)

Σπύρος είπε...

Ωραια τα στοιχεία που παραθέτεις Σπυράκο..

Καλο σου μηνα :)

Έρση είπε...

re paidia emena 8a mou lysei kaneis thn aporia??

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ EXARCHIOTIS : φυσικά και δεν πρέπει να περάσει…

@ JoaN : αυτό συμβαίνει σε όλους τους κλάδους επαγγελματιών εδώ στην Ελλάδα…

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Αλεξάνδρα : ο καθένας είναι ελεύθερος να λέει και να γράφει, δίχως να λασπολογεί…
Γεια σου, Αλεξ

@ Dream_Rider : δυστυχώς, ισχύει ο νόμος τσουβαλιάσματος…

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Aurora* : ντροπή μας!

@ auburn Kate : βοήθειά μας…

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Specter : δυστυχώς, όπου ανακατεύονται οι δημοσιογράφοι, αρχίζει η διαπλοκή…

@ Έρση : βάλα στο google τις λέξεις «free template blog» και θα βρεις τα πάντα!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ sofakis : το θέμα του να επιτρέπει κάποιος τα σχόλια άλλων, είναι ΤΕΡΑΑΑΑΑΑΑΣΤΙΟ θέμα…

@ Jane E. : σίγουρα. Δεν μπορεί ο καθένας να γράφει κατηγορώντας άλλους και χωρίς αποδείξεις…

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ LOCKHEART : καλό μήνα, Σπυράκο…

@ Έρση : ήδη σου απάντησα, κορίτσι μου…

Έρση είπε...

nai to 3erw oti hdh mou apanthses(to deytero sxolio to esteila prin apanthseis!!!) pantws eyxaristw poly!!:)