9.12.08

Τα τελευταία νέα

Πεδία μάχης οι δρόμοι γύρω από τη Νομική και η Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου. Υπαινιγμοί Παυλόπουλου για σχέδιο πίσω από τα επεισόδια. Σε καθεστώς απόλυτης αναρχίας η Αθήνα από κουκουλοφόρους που καταστρέφουν ό,τι βρίσκουν στο πέρασμά τους, ενώ κάποιοι εκμεταλλεύονται την απουσία Αστυνομίας λεηλατώντας τα κατεστραμμένα καταστήματα. Δραματική έκκληση να γίνει άμεσα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς απηύθυνε μέσω της Τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστας Κίττας, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας.
Την Τρίτη και ώρα 9:30 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δεχτεί τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, ανακοίνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, εν μέσω της έκρυθμης κατάστασης που έχει δικαίως πυροδοτήσει ο φόνος του 16χρονου μαθητή στα Εξάρχεια. Δικαίως ως προς τις ειρηνικές διαδηλώσεις αποδοκιμασίας για την κρατική βία, ως προς τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας που είχαν προγραμματιστεί για το θάνατο του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Και όχι δικαίως προς όλα αυτά που έθεσαν την Ελλάδα "υπό πολιορκία", όπως πολλά ΜΜΕ έγραψαν.
Αυτό το "υπό πολιορκία" το ακούω και το διαβάζω και μου γυρίζουν κοκορέτσι τα άντερά μου.
Για να δείτε για ποιο λόγο ανατριχιάζω όταν έρχομαι αντιμέτωπος με τις δύο λέξεις "υπό πολιορκία", διαβάστε παρακάτω...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος διέψευσε κατηγορηματικά ότι εξετάζεται η εφαρμογή του άρθρου 48 του Συντάγματος (περί πολιορκίας).
«Πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες αντικείμενο της αποψινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής είναι η λήψη αποφάσεων για επιβολή έκτακτων μέτρων, σύμφωνα με το άρθρο 48 του Συντάγματος, δεν έχουν την παραμικρή βάση. Είναι παντελώς ανυπόστατες», δήλωσε ο κ. Αντώναρος.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Το Βήμα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να θέσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, χωρίς όμως άρση συνταγματικών διατάξεων.
Ο πρωθυπουργός θα έχει - όπως έγραψα πιο πάνω - την Τρίτη, στις 9:00, έκτακτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον οποίο θα ενημερώσει για τις εξελίξεις που ακολούθησαν τον φόνο του νεαρού μαθητή. Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συναντηθεί διαδοχικά στο γραφείο του με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ζητήσει να καταδικάσουν τα έκτροπα και να συμφωνήσουν στην ανάγκη προστασίας της δημόσιας τάξης.
Σύμφωνα πάντα με Το Βήμα, με βάση τις κινήσεις αυτές θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει στη διαδικασία κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χωρίς όμως να ζητήσει από τον κ. Παπούλια και από τη Βουλή την εφαρμογή του άρθρου 48 του Συντάγματος (περί πολιορκίας).
Για να τα λέμε τα πράγματα όπως είναι, πρόκειται για τον εκτελεστικό νόμο του 1977. Πείτε μου, μήπως εγώ το βλέπω λάθος ή το έχω μεγεθύνει στο μυαλό μου, όλη αυτή η διαδικασία αυτή, δε δημιουργεί κακούς συνειρμούς με το παρελθόν; Μήπως όλες αυτές τις διατάξεις δεν επικαλέστηκαν το 1967 και οι Απριλιανοί πραξικοπηματίες για να καταλάβουν την εξουσία;
Γιατρέ μου, είμαι υπερβολικός;
Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι ο κ. Καραμανλής θα ζητήσει να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ίδωμεν...

Χρονολόγιο των μεγαλύτερων κοινωνικών αναταραχών

Οι μεγαλύτερες κοινωνικές αναταραχές στη χώρα μετά το Νοέμβριο του 1973, από www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters, για να μην ξεχνάμε.

Νοέμβριος 1985: Αναρχικοί πραγματοποιούν επεισόδια μετά την πορεία μνήμης του Πολυτεχνείου. Συγκρούσεις ομάδων και αστυνομίας στα Εξάρχεια, όπου ένας αστυνομικός πυροβολεί και σκοτώνει τον 15χρονο Μιχάλη Καλτεζά. Οι αναρχικοί κάνουν κατάληψη στο Χημείο, ενώ την επόμενη ημέρα η αστυνομία μπαίνει στο κτίριο και προχωρεί σε συλλήψεις.
Ιανουάριος 1991: Αναταραχές ξεσπούν σε όλη τη χώρα αφότου ένας καθηγητής, ο Νίκος Τεμπονέρας, σκοτώνεται στην Πάτρα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Νοέμβριος 1995: Επεισόδια σημειώνονται μετά τις διαδηλώσεις μαθητών και την ανταρσία στις φυλακές Κορυδαλλού λίγο μετά την επέτειο της εξέγερσης του 1993. Δεκάδες τραυματίζονται στη Θεσσαλονίκη όταν η αστυνομία διαλύει πορεία υποστήριξης στους φυλακισμένους. Στην Αθήνα, τα επεισόδια συνεχίζονται για μέρες, με διαδηλωτές να επιτίθενται σε τράπεζες και καταστήματα. Τελικά, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών άρει το πανεπιστημιακό άσυλο, δίνοντας έτσι την άδεια εισόδου στην αστυνομία στα πανεπιστήμια και την πραγματοποίηση εκατοντάδων συλλήψεων.
Νοέμβριος 1999: Μετά την ειρηνική πορεία μνήμης για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, συγκρούσεις ξεσπούν μεταξύ της αστυνομίας και εκατοντάδων διαδηλωτών εναντίον της επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στην Αθήνα. Η επίσκεψη ματαιώνεται δύο φορές για το φόβο επεισοδίων. Αναρχικοί επιτίθενται σε κτίρια κυβερνητικών υπηρεσιών και μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας, ενώ 40 συλλαμβάνονται.
Ιούνιος 2003: Συγκρούσεις αναρχικών και αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια διάσκεψης ηγετών της Ε.Ε. Οι διαδηλωτές, ντυμένοι στα μαύρα, σπάνε βιτρίνες καταστημάτων και τραπεζών και πετούν βόμβες μολότοφ. Στη συνέχεια κλείνονται σε κτίρια του πανεπιστημίου, ενώ εφτά συλλαμβάνονται όταν επιχειρούν να διαφύγουν.

Δεκέμβριος 2008: Παρανάλωμα πυρός η πολιτεία.
Φωτιές και καταστροφή συνθέτουν την εικόνα στο κέντρο της Αθήνας, όπου η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Υπό πολιορκία η Βουλή. Χάος και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Τα επεισόδια σημειώθηκαν μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το Σάββατο στα Εξάρχεια από σφαίρα "ειδικού φρουρού".

Και ποιος είπε ότι οι ειδικοί φρουροί είναι ανεκπαίδευτοι; Κατευθείαν στο στόχο βρήκε η σφαίρα. Ήδη ξεχνάμε πώς έγιναν όλα αυτά, πώς ξεκίνησαν, ποια ήταν η αφορμή να ξεσπάσουν όλα αυτά τα επεισόδια. Με τις φωτιές τείνουμε να ξεχάσουμε τη δολοφονία του Αλέξανδρου, ήδη ξεχάσαμε το Βατοπέδι, όπως ξεχάσαμε όλα αυτά που οφείλουμε να θυμόμαστε. Αλλά αυτό είμαστε.
Λαός που ξεχνάει πολύ γρήγορα.

Αντίο, Αλεξ...

12 σχόλια:

Γη του Πυρός. είπε...

...Λησμονούντες βρίθοντες παυσίλυπων...

...τέτοιος λαός είμαστε...

Xristos είπε...

Αντίο, Άλεξ...

maya είπε...

όταν μια απο τις λίγες στιγμές που χρειάζεται 'εξουσία'
για να σταματήσουν οι καταστροφές
το 'κράτος' 'παραλύει'
δεν μπορώ παρά να θεωρήσω ότι
τους βολεύει για να 'ξεχαστεί' η δολοφονία του αλέξη.

όταν οργισμένοι για τον φόνο του
καταστρέφουν αθώων την περιουσία
αντί κρατικά σύμβολα
δεν μπορώ παρά να δώσω ΠΑΛΙ ευθύνη στην πολιτεία
που μεγαλώνει ανεγκέφαλους
αντί να τους παρέχει παιδεία.

όταν ανεξέλεγκτος μπάτσος οπλοφορεί και εκδικείται τα κόμπλεξ του

όταν έχουμε τις αποδείξεις του τι χώρα είμαστε...
γιατί ξανά και ξανά μας επιδεικνύουν την μαλάκυνση ...



το πένθος είναι ολικό.
και η θλίψη θα βαθύνει κι άλλο...


(καλη)μέρα σπύρο μου.
χχχχχχχχχχχχχ

Ανώνυμος είπε...

Από την πρώτη στιγμή που διάβασα ότι ενδέχεται να τεθεί ολόκληρη η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου αναγκης, πάγωσε το αίμα μου. Δεν έχω προσωπικες μνήμες από τη Χούντ,αλλά εεί πήγε αμέσως το μυαλό μου. πάντως, για να εθεί σε εφαμογή στρατιτικός νομος (την χειότερη περίπτωση)θα πρέπε να ε΄ναι σύμφωνα τα 2/333333της Βουής, κ΄τιπου εωρώ ευτυχώς απίθανο Θα δούμε... Αυτά που ζούμε ατές τςμέρε όμως δεντα εχουν ξαναδεί τα μάτια μας,τουλάχιστον η γενιά μου.
Καλημέρα Σπύρο.

σπόρος είπε...

...και λαός που κοιτάει μόνο την πάρτη του...

(μου έχουν πέσει τ' αυτιά σήμερα, δεν αντέχω να μας ακούω & να μας βλέπω να χτυπιόμαστε, να ψάχνουμε αφορμή για να ξεσπάσουμε, να φωνάξουμε, να αποδώσουμε ευθύνες σε άλλους)

Λίγη περισυλλογή, λίγη αυτοκριτική, αυτό μας λείπει...

Emy είπε...

Λαός που ξεχνάει.... Καλά τα λες...
Λαός που βρίσκει αφορμές, για να βάλει στις διαδηλώσεις για τον Αλέξανδρο, τα πολιτικά του πιστεύω....
Ας μην βγαίνει ο καθένας να λέει φταίει το ένα κόμμα, φταίει το άλλο... Καντε μία πορεία διαμαρτυρίας για τα πολιτικά άλλη φορά... Όποιος και να φταίει τώρα είναι η ώρα του παιδιού αυτού και όχι ΑΥΤΩΝ....
Αλλά ο λαός αυτός ξεχνάει, θα περάσουν οι μέρες και θα κυλήσουν πια όλα ομαλά.... Κανείς δεν θα διαμαρτύρεται μετά... Θα μας ''ξεζουμίζουν'' και εμείς θα τους αφήνουμε, όπως πάντα.... Και αν γίνει κάτι ανάλογο ξανά, θα βρούμε πάλι αφορμή για να ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ....
Φταίμε και εμείς.....

Ας μην ξεχάσουμε, αυτή τη φορά...
ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ!

Αντίο Αλέξανδρε...

Φράνσις είπε...

Αηδονακι μου, περασα απο το κεντρο σημερα, τώρα, μετα παο 5 μερες. Ενα εχω να πω: μπουρδελο βομβαρδισμενο ειμαστε. Αυτο. Δεν θελω να σχολαισω τιποτα παλλο, γιατι εχω σιχαθει τους παντες αρμοδιους που τηνκρισιμη στιγμη κανουν τις παπιες, εμας τους αναρμοδιους, να θελουμε μεν πιο ενεργη αστυνομια για να προστατευσει τις περιουσιες και τις ζωες μας, αλλα οταν η Αστυνομαι γινεται ενεργή, την παιρνει ο διαολος και τη σηκωνει.Γιατι; Γιατι απλουστατα εχει παρελθον κουτοπονηριας, αυθαιρεσιας και περιφρονησης των ατομικων δικαιωματων... Θυμασαι το στιχο του Γκατσου; "Λυπημενο μου ξεφτερι δεν αλλαζουν οι καιροι, με φωτια και με μαχαιρι μονο ο κοσμος προχωρει". Προχωρει; Τα λεμε απογευμα Σπυρουλη μου να προσεχεις σε παρακαλώ.

anepidoti είπε...

παρεξήγηση...
έγινε παρεξήγηση...
εξήγηση, υπάρχει???

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

"Λαός που ξεχνάει πολύ γρήγορα"
Tί να προσθέσω, αφού όλοι γνωρίζουμε, πως τα ίδια λάθη θα ξανακάνουμε...

Εγώ όμως, πέρασα γισ να αφήσω τις θερμες μου ευχές για Χρόνια, Πολλά, Χαρούμενα, Δημιουργικά και Αισιόδοξα.

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

MARIA ANDREADELLI είπε...

Χρόνια Πολλά Σπύρο.

Olga είπε...

Λαός που ξεχνάει πολύ γρήγορα...

Αυτό και μόνο, φτάνει!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

σας ευχαριστώ πολύ όλους ξεχωριστά για τα σχόλιά σας.
Προσοχή στις αδέσποτες σφαίρες...