14.12.08

Happy Xmas (The war is over)

Or Happy war. (The Xmas is over)
Κάλαντα, δώρα, γαλοπούλα; Ο κόσμος γύρω μου, είχε πει η Debra Craine των Times, είναι σαν να έχει κυριευτεί από μανία, μια μανία μεταδοτική: φωτάκια που αναβοσβήνουν, κάρτες που φτάνουν βροχή με το ταχυδρομείο, πωλήτριες που εξουθενώνονται από τους πελάτες.
Έρχονται Χριστούγεννα, αυτή η αμφίβολη γιορτή, αυτή η μοναδική ημέρα της χρονιάς κατά την οποία - υποτίθεται - πως όλοι μας πρέπει να νιώθουμε χαρμόσυνες δονήσεις, η ημέρα που πρέπει να είμαστε καλοί με όλους, ακόμη και με τους εχθρούς μας. Όμως, ρίξτε μια ματιά γύρω σας.
Πού τη βλέπετε την καλοσύνη;
Οι οδηγοί βρίζουν, οι οικογένειες που κάνουν τα ψώνια τους «σφάζονται» μεταξύ τους. Τα φετινά Χριστούγεννα κάηκαν, πληγώθηκαν, αιμορραγούν και θρηνούν για το δεκαπεντάχρονο αγόρι, που τόλμησε να σταθεί όρθιο απέναντι σε αυτούς που επιβάλλουν το νόμο και την τάξη και το πλήρωσε με τη ζωή του.
Ο Αϊ Βασίλης έχασε τον δρόμο του και τα ξύλινα στρατιωτάκια έπεσαν από το σάκο του, καθώς οι τάρανδοι ζαλισμένοι από τα δακρυγόνα φρέναραν απότομα και χωρίς ABS στην Πανεπιστημίου. Γιορτινή καταιγίδα απολύσεων φέρνει η οικονομική κρίση.
Και, πιθανώς, το Πνεύμα των Χριστουγέννων έπεσε νεκρό από εξοστρακισμένη βολή μπάτσου.
Και το μεγάλο δέντρο κάηκε στο Σύνταγμα. Και, μάλιστα, σε ζωντανή μετάδοση.
Ναι. Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά.
Τα Χριστούγεννα, πάντως, σύμφωνα με τον Ψυχάρη, είναι μία κατ΄ εξοχήν εορτή συμβολισμών. Στη φάτνη θα γεννηθεί, ανέστιος και πένης, ο χορηγός της ζωής. Προνοητικοί οι Μάγοι θα τον προσκυνήσουν. Γνήσιος μονάρχης ο Ηρώδης θα προαισθανθεί τον κίνδυνο και θα προσπαθήσει να εξοντώσει τον γεννηθέντα «αντίπαλο». Αλλά οι Μάγοι δεν θα προδώσουν, ο Ιησούς θα φύγει στην Αίγυπτο και η Σφαγή των παιδιών από τον Ηρώδη, αποτρόπαια ως πράξη, θα αποδειχθεί και ατελέσφορη. Είναι η μοίρα των τυράννων κάθε μορφής και επιπέδου. Σε κλίμακα παγκόσμια, σε επίπεδο κρατών, ακόμη και σε μέτρα τοπικών κοινωνιών, σε πολιτικές παρατάξεις και κόμματα, ο αυταρχισμός και η ίντριγκα τελικώς δεν περνούν.
«Μία μόνο μέρα», έγραψε ο Σοφοκλής, «ταπεινώνει και ανυψώνει πάλι όλα τ' ανθρώπινα...».
Happy Xmas (The war is ΝΟΤ over)

13 σχόλια:

lifeaddict είπε...

Ίσως έτσι αντιληφθούμε καλύτερα το νόημα των εορτών. Αν και τις σιχαίνομαι φέτος θα χαρώ με λίγη γνήσια αγάπη χωρίς γκλίτερ και λαμπάκια. Το ότι ο κόσμος βγήκε και διαμαρτυρήθηκε πάει να πει ότι τελικά δε κοιμόμαστε τόσο βαθειά... Τα επεισόδια είνα άλλη υπόθεση... Αλλά καιρός δεν είναι να γιορτάσουμε την αγάπη;Ας την βρούμε κι ας την πάρουμε αγκαλιά... Νιώθει πολύ μόνη...

the muppet show girls είπε...

Καλοσύνη;Ασχήμια.
Καθρέφτης της ασχήμιας μας.
Αγαπώ;Ξέρουμε τη λέξη;

Χα...Δεν έχω μάσκα να γυρνώ στο καρναβάλι ετούτο.

Εvgenia Tr είπε...

θέλουμε τόσο πολύ να αλλάξουμε τα γύρω μας, αλλά αν δεν αλλάξουμε εμείς πρώτα , τίποτα δεν θα μας αγγίξει!

Φράνσις είπε...

Σχολιο για το πσοτακι σου θα ανεβασω σε λίγο, ακαλως εχόντων αηδονακι μου.Εχεις απολυτο δίκιο.(Κι εγω εχω χαλια καταμαυρα:(((((((( Μουτς.

marayia είπε...

τα φετεινα Χριστουγεννα σιγουρα θα ειναι διαφορετικα... Καιρος να κανουμε την αυτοκριτικη μας και να βαλουμε μεσα μας λιγο περισσοτερη αγαπη και σεβασμο για τον εαυτο μας, τα παιδια μας τους γυρω μας..ακομα και για το περιβαλλον ..

koptoraptou είπε...

Ξέρω 'γω βρε Σπύρο; Δεν έχω καρδιά για γιορτές φέτος, ειλικρινά. Και δεν νομίζω ότι μόνο εγώ νιώθω έτσι... Καλημέρες!

Tf είπε...

Ας καταπιέσουμε ό,τι κακό έχουμε μέσα μας και γύρω μας για να έχουμε καλά Χριστούγεννα, όσο αδύνατο κι αν φαίνεται τις δύσκολες μέρες που διανύουμε.

Heliotypon είπε...

Οι γιορτές είναι πρόσχημα για μια υποχρεωτική αργία και τίποτε άλλο. Για τους θρήσκους ίσως να κουβαλούν και κάτι διαφορετικό αλλά στην ουσία είναι απλώς διακοπές στον κάματο. Και θα είμαστε πιο ειλικρινείς, ως πολίτες και ως κράτος, αν είχαμε καθιερώσει μέρες υποχρεωτικών ολιγοήμερων διακοπών (και με εξαίρεση των σαββατοκύριακων απ' αυτές, γιατί κάποιες χρονιές οι γιορτές μας πέφτουν σ/κ και χάνουμε τις αργίες). Για μένα που δεν πιστεύω σε καμιά θρησκεία, που τις θεωρώ όλες απάτες των εξουσιαστών, οι γιορτές μόνο ανάπαυλα είναι. Συχνά όμως και ενόχληση γιατί αναγκάζεσαι να κάνεις και πράγματα που δεν θέλεις.

Σπύρος είπε...

Χρόνια πολλα Σπυράκο εστω και καθυστερημένα..

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ lifeaddict : Τελικά, ναι, δεν κοιμόμαστε τόσο βαθιά...

@ the muppet show girls : Κι αργούν κι οι Απόκριες, κιόλας...

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Ευγενία : Το θέμα είναι, μπορούμε να αλλάξουμε εμείς πρώτα;

@ auburn Kate : δυστυχώς, έχω δίκιο

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΛΙΑΚΑΔΑ : ας είναι έτσι αυτά τα Χριστούγεννα.

@ koptoraptou : Κανείς μας δεν έχει καρδιά για γιορτές...

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Tf : η αλήθεια, φίλε, είναι ότι φαίνεται πολύ δύσκολο

@ Heliotypon : Καλή μας ανάπαυλα, λοιπόν!

@ LOCKHEART : Χρόνια πολλά, Σπυράκο μου