11.5.11

Όταν έφυγε ο Μπομπ

Ο Ρόμπερτ «Μπομπ» Νέστα Μάρλεϊ γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1945 - σε ένα μικρό χωριό του Nine Mile, το Saint Ann Parish, στην  Τζαμάικα. Ήταν τραγουδιστής, συνθέτης, κιθαρίστας, ακτιβιστής, ο πιο γνωστός ρέγκε καλλιτέχνης. Ήταν και φιλόσοφος. Σαν σήμερα, 11 Μαΐου 1981, θα έφευγε μόνος του, για το πιο μεγάλο ταξίδι...

Τι να γράψεις για τον Μάρλεϊ, που δεν έχει γραφεί; Μπορώ να θυμηθώ, όμως, αυτά που είπε, αυτά που προσπαθώ να τα έχω ως οδηγό στη ζωή μου:

 «Μπορείς να κοροϊδέψεις κάποιους μερικές φορές αλλά δεν μπορείς να τους κοροϊδεύεις συνεχώς». (Από το τραγούδι Get up, stand up)
«Μην κρίνεις τους άλλους, εάν δεν κρίνεις πρώτα τον εαυτό σου. Μην κρίνεις εάν δεν είσαι έτοιμος να κριθείς». (Από το τραγούδι Judge Not)
«Η ζωή σου κοστίζει πολύ περισσότερο από τον χρυσό». (Από το τραγούδι Jamming)
«Σήμερα, οι άνθρωποι μάχονται για να βρούνε τι είναι αληθινό. Τα πάντα έχουν γίνει τόσο ψεύτικα ώστε όλοι να θέλουν να πιαστούν από την ελπίδα». (Από συνέντευξη στο περιοδικό «Rolling Stone»)

Ποτά, ταξιδιωτικά είδη, ξενοδοχεία, video game με το όνομα του μεγάλου θρύλου της ρέγκε, σύντομα θα εμφανιστούν στην αγορά. Η οικογένεια του Μάρλεϊ έκλεισε εντυπωσιακή συμφωνία. Η οικογένεια συνεργάζεται με την εταιρεία Ηilco, που θα μπορεί να χρησιμοποιεί το όνομα και τα τραγούδια του με σκοπό, ανάμεσα σε άλλα, να σταματήσουν όλους εκείνους που κυκλοφορούν το υλικό παράνομα. Πολύ σύντομα, λοιπόν, θα μπορεί κανείς να πίνει την Μπομπ Μάρλεϊ μπίρα του και τον Μπομπ Μάρλεϊ καφέ του - δύο προϊόντα που θα βγουν άμεσα στην αγορά, αν δεν κυκλοφορούν ήδη. Και συνεχίζουμε με παπούτσια, σνόουμπορντ, μουσικά όργανα, ηλεκτρονικά γκάτζετ και άλλα πολλά με το όνομα και τη φωτογραφία του ή απλά με κάποιον τίτλο ή στίχους τραγουδιών του, όπως το «Οne Love», ως «αλυσίδα» καφέ. Ήδη λειτουργεί ένα spa για χαλάρωση στις Μπαχάμες, σαν μια πρώτη γεύση για την αλυσίδα ξενοδοχείων.
Ναι. Ο Μάρλεϊ πουλάει ακόμη.

Τον Ιούλιο του 1977, διαγνώστηκε κακοήθες μελάνωμα στα πόδια του, για το οποίο πίστευε ο ίδιο ότι ήταν τραύμα από το ποδόσφαιρο. Αρνήθηκε τον ακρωτηριασμό, αναφέροντας ότι η επέμβαση θα επηρέαζε τον χορό του και σύμφωνα με την πίστη των Ρασταφαριανών πως το σώμα πρέπει να είναι «ολόκληρο». Ο Μάρλεϊ μάλλον έβλεπε τους γιατρούς σαν samfai (απατεώνες). Πιστός στις θρησκευτικές του απόψεις απέρριψε κάθε χειρουργική πιθανότητα και έψαξε για εναλλακτικές λύσεις που δεν θα τις πρόδιδαν. Επίσης, αρνήθηκε τη σύνταξη διαθήκης, βασιζόμενος στην άποψη των Ρασταφαριανών ότι η συγγραφή διαθήκης είναι η αποδοχή του αναπόφευκτου θανάτου, αμελώντας την αιώνια ζωή («everliving», κατά τους Ρασταφαριανούς). Στις 23 Σεπτεμβρίου 1980 έδωσε την τελευταία του συναυλία στο Πίτσμπουργκ. Βρισκόταν ένα βήμα από τον θάνατο όταν κάλεσε ένα διάσημο γερμανό γιατρό για να τον θεραπεύσει. 
Ο καρκίνος, όμως, βρισκόταν στο τελευταίο του στάδιο. Πέθανε στο νοσοκομείο Cedars of Lebanon στο Μαιάμι της Φλόριντα το πρωί της 11ης Μαΐου 1981, σε ηλικία 36 χρονών. Η εξάπλωση του μελανώματος στους πνεύμονες και τον εγκέφαλο του προκάλεσε το θάνατο.

«Χαλαρώστε. Ζήστε τη ζωή σας καλά και όπως θέλετε», λέει σε μια συνέντευξή του πριν πεθάνει. Ανάβω τσιγάρο, όχι σαν τα δικά του, κανονικό, το «Sun is shinning» εισβάλει στα μεγάφωνα. Το σύμβολο της Ιαμαϊκής, της Jamaica, με καλεί, με εκείνη τη φωνή που θα τη γνώριζες και σουρωμένος, με εκείνη τη φωνή που δεν ξεφτίζει ποτέ…
Τα τελευταία του λόγια στον γιο του Ziggy, εκείνο το πρωινό της 11η; Μαΐου, ήταν «Money can't buy life». Σωστά, Bob. «Τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν τη ζωή»...

Πηγές
musicorb.com
ΤΑ ΝΕΑ
datadragon.com/day/
wikipedia.org

2 σχόλια:

syros2js είπε...

Alalalala long...
Από το "Sweat"
Γιατί αυτό που λείπει τελικά από τη ζωή μας (ή μάλλον, ένα από τα πολλά), είναι η γλύκα και η γλυκύτητα απένατι στα πάντα...

Stella Fox είπε...

Μπράβο για το αφιέρωμα....
Είναι οντως ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ο Marley...
και δεν θα "πεθάνει" ποτέ!
Να σαι καλα.