18.6.11

Happy birthday, mr. Papandreou

(όπως δημοσιεύτηκε στο protagon.gr)

Ο Γιώργος Παπανδρέου, 16 Ιουνίου 2011, έχει γενέθλια, συμπληρώνει τα 59 του χρόνια.

Ασχέτως με το αν συμφωνείς ή όχι με τις πολιτικές που ακολουθεί, δεν πιστεύω ότι κάποιος άνθρωπος θα ευχόταν - αν μη τι άλλο - να μη ζήσει πολλά χρόνια. Το θέμα, βέβαια, πάντα, σε όλους τους εορτασμούς γενεθλίων, είναι το τι εύχεται ο ίδιος ο εορτάζοντας.

Έχει τελειώσει μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα, με πολύ ρεπορτάζ, πολλές μουσικές που ταίριαζαν στην Τετάρτη της γενικής απεργίας (έχω την αίσθηση ότι το πλέον κατάλληλο ήταν το «Help» των Beatles) και προσπαθώ να μαντέψω το τι θα ευχόταν, σήμερα, στα γενέθλιά του, ο ίδιος ο πρωθυπουργός για τον εαυτό του.

Δεν χρειάζεται να έχεις ντοκτορά στην ψυχολογία για να βρεις ότι η μοναδική του ευχή, για τη φετινή χρονιά, είναι να του βγουν σαν άσοι στο μανίκι οι ριζοσπαστικές κινήσεις που έχει στο μυαλό του, να μπει το τρίποντο που σχεδίασε από τη γωνία και να κάνει την έκπληξη και τη μεγάλη ανατροπή στο ματς, που είναι τελικός, άρα παιχνίδι δίχως αύριο.

Ο ανασχηματισμός που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός θα γίνει βάσει της  συμμετοχής και εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων, η νέα κυβέρνηση θα περιλαμβάνει και αρκετούς τεχνοκράτες. Τη στιγμή που έγραφα αυτές τις γραμμές, στις 00.24 της Πέμπτης, πλέον, 16 Ιουνίου, άλλο ένα τηλεφώνημα - περίπου 10 πανομοιότυπα - με πληροφορούσε ότι π.χ. ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, «θα αναλάβει το Άμυνας ή το Εξωτερικών». Φαντάζομαι ότι μέχρι να κοιμηθώ, τα ξημερώματα, συνάδελφοί μου και διάφορες πηγές, θα μου δίνουν παρόμοιες πληροφορίες. Το θέμα, όμως, είναι - για να επιστρέψω από εκεί που ξεκίνησα - το τι εύχεται ή σκέφτεται έντονα, σήμερα, ο εορτάζων πρωθυπουργός.

Η πρώτη - ίσως και μοναδική - ευχή του, λοιπόν, είναι το να σχηματίσει νέα κυβέρνηση σήμερα Πέμπτη και εν συνεχεία να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, την προσεχή Κυριακή. «Είναι ώρα ευθύνης», όπως ο ίδιος δήλωσε στο διάγγελμά του στον ελληνικό λαό.
Η ευθύνη, προτού γίνει συλλογική, είναι πρωτίστως προσωπική, στην Ελλάδα του 2011 τείνει να γίνει και μοναχική. Έτσι είναι και τα γενέθλια: Παρά τα πάρτι, τις τούρτες, τα κεριά και τα τραγούδια, τα γενέθλια είναι ενδοσκοπικά, εσωτερικά, απολογιστικά, κουβαλάνε πολλές φορές και ευθύνες άλλων, έχουν «κερασάκια» που δεν γουστάρεις και, τελικά, είναι βαθύτατα μοναχικά. Έτσι, το μοναδικά μοναχικό δώρο ή το μοναχικά μοναδικό δώρο του κ. Παπανδρέου για τα σημερινά του γενέθλια, θα είναι μια ολοκαίνουργια κυβέρνηση. Ο ίδιος θα θέλει να θυμάται ότι τα φετινά του γενέθλια ήταν εκείνα που πήρε τις πιο σωστές αποφάσεις, για τη χώρα του, στην πολιτική καριέρα του. Εύχεται να έχει πάντα στο μυαλό του, όσα χρόνια κι αν περάσουν, ότι λίγο πριν από τα εξήντα χρόνια της ζωής του, σχημάτισε μια κυβέρνηση που κανείς δεν περίμενε, ένα κυβερνητικό σχήμα που, τελικά, έσωσε την Ελλάδα, υπό ένα ιδιαιτέρως βαρύ, πολιτικό κλίμα.

Βέβαια, πολλοί συνηγορούν στο ότι δεν μπορείς να είσαι και πολύ τυχερός όταν έχεις γενέθλια στις 16 Ιουνίου που η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη και του... Αγίου Μνημονίου, που ήταν Επίσκοπος Αμαθούντος Κύπρου, στο πρώτο μισό του 4ου αιώνα μ.Χ.
Αλήθεια, αν τον είχατε μπροστά σας, τι θα ευχόσασταν στον πρωθυπουργό;

Υ.Γ.1: Σαν σήμερα, 16 Ιουνίου 1963, ο βασιλιάς Παύλος διορίζει πρωθυπουργό τον Πιπινέλη. Ο Παναγιώτης Πιπινέλης διορίστηκε υπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση Καραμανλή (1961-1963) και μετά την παραίτηση του Καραμανλή, λόγω διαφωνίας του με το Παλάτι, σχημάτισε ο ίδιος υπηρεσιακή κυβέρνηση (17 Ιουνίου έως 28 Σεπτεμβρίου 1963), οπότε παρέδωσε στην, αντίστοιχα, υπηρεσιακή κυβέρνηση του Στυλιανού Μαυρομιχάλη. Στις εκλογές του 1963 και του 1964, εξελέγη βουλευτής Αθηνών της ΕΡΕ. Στις 20 Νοεμβρίου 1967 διορίστηκε, από τη Χούντα, υπουργός των Εξωτερικών.
Υ.Γ.2: Επίσης σαν σήμερα, το 1994: Η Βουλή παραπέμπει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Υπέρ της παραπομπής ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, κατά η Πολιτική Άνοιξη, ενώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απέχουν από την ψηφοφορία.
Υ.Γ.3: Μόνο ο Τσακ Νόρις ξέρει πριν από τον πρωθυπουργό ποιοι θα συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση...

1 σχόλιο:

Φράνσις είπε...

Καλό θάνατο κύριε Παπανδρέου!! Μακια αηδονάκι μου.