26.11.16

Το «Anarchy In The UK» έγινε 40 ετών




Στις 26 Νοεμβρίου 1976 κυκλοφόρησε ένα τραγούδι-μανιφέστο που προοριζόταν να συντρίψει τις συντηρητικές βεβαιότητες της Αγγλίας, αλλά και όλου του πλανήτη. Ο πανκ ύμνος των Sex Pistols έχει γενέθλια και ακόμα και σήμερα ρίχνει την τούρτα στα μούτρα του κατεστημένου...

Οι μάγκες που έγραψαν την πανκ ιστορία τους στο Μεγάλο Νησί sexpistols.org
 «Μην του μιλάς αυτουνού, ακούει πανκ», ήταν η πιο συχνή ατάκα που άκουγες σε σχολεία στις αρχές της δεκαετίας του ’80 – κάναμε ψιλοαργά τη μουσική ανακάλυψη. Βλέπεις, αυτό το είδος της μουσικής ήτο μιαρό και βρώμικο, τη στιγμή που η «clean» ντίσκο θα βασίλευε για κάμποσα χρονάκια ακόμα – και στη χώρα μας.

Βέβαια, εκείνος που εκστόμιζε την παραπάνω πρόταση, αφενός θα έπρεπε να ανοίξει κάνα βιβλίο για να ξεστραβωθεί και να κόψει τα «αυτουνού». Αφετέρου, δεν γνώριζε τίποτε για το πανκ και έμενε μόνο στις κοινωνικές μπροσούρες που έκριναν μόνο από την εμφάνιση και καθόλου από το περιεχόμενο. Ακουγόταν και ένα «αυτοί οι αλήτες είναι αναρχικοί και θέλουν να καταστρέψουν την κοινωνία μας» και έτσι επέστρεφαν στην ακρόαση των ελαφρολαϊκών ασμάτων από κασέτα ή στην καθάρια περίπτωση της ξένης ποπ μουσικής.

Ετσι, το ότι το πανκ ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τη δεκαετία του ’60, αρχικά από τη Νέα Υόρκη, και έγινε γνωστό στα μέσα της δεκαετίας του ’70, δεν το έμαθαν ποτέ. Οτι οι ρίζες του βρίσκονται στο garage rock, αλλά και σε συγκροτήματα όπως οι MC5, Stooges, Ramones, Πάτι Σμιθ και New York Dolls και πως, μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’70, εισήχθη στην Αγγλία και έγινε δημοφιλές από συγκροτήματα όπως οι Sex Pistols, οι Clash, οι Crass κ.α., ήταν άγνωστες λέξεις.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου εδώ.
Το εξώφυλλο του σινγκλ, το ιερό δισκοπότηρο της παραμάνας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: