7.9.08

Maybe…

Mετά γύρισα σπίτι. Tο καλοκαίρι τέλειωσε, ήρθε ο Σεπτέμβρης, όπως το κάνει όλα τα χρόνια που γνωριζόμαστε. Χωρίς προπομπούς, χωρίς ταρατατζούμ, το διάλειμμα τέλειωσε, game over. Έτσι, η ζωή επέστρεψε στον – και καλά – φυσικό της χώρο, αυτό το πλάκωμα του στυλ «μη χαλαρώνετε, ο Σεπτέμβρης δεν τα σηκώνει αυτά». Το πλάκωμα γίνεται χειρότερο όταν θυμάσαι αυτά που είχαν οι Σεπτέμβριοι άλλων ετών, που δεν τα ξεχνάς. Σεισμός στην Αθήνα, κορμιά στη θάλασσα, δίδυμοι πύργοι, συνηθίσαμε πια ότι το καλοκαίρι θα τελειώνει με έναν οδυνηρό τρόπο.
Maybe, όμως, αυτός ο Σεπτέμβρης να είναι διαφορετικός...

Το maybe είναι η λέξη του καλοκαιριού που πέρασε, το φθινόπωρο γνωρίστηκε με τη λέξη αυτή, έδωσαν τα χέρια, κοιτάχτηκαν στα μάτια και κάνουν ήδη παρέα. Tο καλοκαίρι διαβάζω περισσότερο. Δεν είμαι απ’ αυτούς που θεωρούν το διάβασμα θερινή υπόθεση, πάντα διαβάζω. Ίσως γιατί πάντα δεν μπορώ να κοιμηθώ τη νύχτα. Διάβασα πολύ αυτό το καλοκαίρι: Από Ζάχο Χατζηφωτίου και Μάνο Ελευθερίου, μέχρι Χρήστο Παπαμιχάλη, το βιβλίο του «Maybe». Δεν θα σας πω γι’ αυτό, παρά μόνο ότι είναι απ’ αυτά που φτιάχνουν κόσμους. Να το πάρετε. Τελεία.
(Χρήστο, σ’ ευχαριστώ γι’ αυτά που πέρασαν, γι’ αυτά που θα έρθουν και, κυρίως, για αυτά που μου τα άφησες σαν φυλαγμένα μυστικά που δεν τα λες πουθενά)

Το βράδυ της Πέμπτης πήγαμε με τον Νίκο Μυλωνά στο Soul, έκαναν από κοινού τα γενέθλιά τους ο Παναγιώτης Χριστόπουλος του Gk και ο Λευτέρης Κεφαλάς του Red fm και του Free. Εκεί ήταν όλοι μας οι γνωστοί, φίλοι, συνάδελφοι, δημοσιογράφοι, ραδιοφωνατζήδες, εφημεριδάδες, περιοδικάδες και κάποιοι άλλοι και, κυρίως, άλλες που δεν ξέραμε και ούτε έμοιαζαν σε κανέναν από τους εορτάζοντες για να είναι συγγενείς, οπότε είπαμε με τον Μυλωνά να κάνουμε γκάλοπ να δούμε τι παίζει. Τελικά, κουβέντα στην κουβέντα – ή, καλύτερα, ουρλιαχτό στο ουρλιαχτό, λόγω δυνατής μουσικής - βρήκα μια ξαδέρφη μου. Δεύτερη ή τρίτη είναι, δεν ξέρω, θα σας γελάσω, απ’ το σόι του πατέρα μου, και δεν είμαι σίγουρος παρά το ότι τη ρώτησα οκτώ φορές και ποτέ δεν άκουσα τι ακριβώς μου είπε. Τον άφησα, λοιπόν, τον ακριβή βαθμό συγγένειας να πλανάται στον αέρα που έπαιζε με τις ψαγμένες μουσικές του Κεφαλά, μιλήσαμε και με την Εύα Αντωνοπούλου που ξεκινά τη Δευτέρα εδώ στον Angel 6-8, χαιρετήσαμε τα παιδιά και τα ευχαριστήσαμε γιατί περάσαμε τέλεια (στο Soul μου έφυγε η soul, όπως δήλωσα στο στάτους του facebook!) μπήκαμε στο αυτοκίνητο με τον Μυλωνά και ακούσαμε δυνατά «I kissed a girl» για να φύγει από πάνω μας το προγκρέσιβ.
Αυτό το τραγούδι ήρθε να βάλει φωτιά στις φαντασιώσεις μας, αυτό είναι το φθινοπωρινό σάουντρακ της Αθήνας που φλέγεται στους 40 βαθμούς και ονειρεύεται το μεγάλο ταξίδι σε άλλους κόσμους.

Ίσως, λοιπόν, αυτός ο Σεπτέμβριος να είναι ένας άλλος, διαφορετικός από αυτούς που πέρασαν και (δεν θέλουμε να) τους θυμόμαστε. Σκέφτομαι ότι μπορεί να τελείωσε το καλοκαιρινό διάλειμμα, αλλά θα περνάμε καλά και στο φθινόπωρο που – ημερολογιακά - είναι εδώ, αν μάθουμε να ζούμε και να περιμένουμε περισσότερα απρόοπτα στη ζωή μας, περισσότερα ανοιχτά αποτελέσματα, ανατροπές, εκπλήξεις, ανοιχτό στόμα και γουρλωμένα παιδικά μάτια, ο Γεωργελές στο Κλικ το έλεγε συνέχεια, αν η ζωή μας γίνει ένα καλοκαίρι μέσα στον χειμώνα.
Ανάβω τσιγάρο, σκέφτομαι αυτά που θα έρθουν και χαμογελάω, βάζω στο ριπίτ την Katte Perry, ξεχνάω τους στεγνούς διαχωρισμούς των εποχών κι αποφασίζω να αλλάξω εποχή για την υπόλοιπη νύχτα...

19 σχόλια:

νατασσΆκι είπε...

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο, για το Maybe του Χρήστου, και για τη φράση του Γεωργελέ "είναι εδώ, αν η ζωή μας γίνει ένα καλοκαίρι μέσα στον χειμώνα" -εγώ καιρό το λέω, να έχω ένα καλοκαίρι μόνιμα :)

Καλή συνέχεια του καλοκαιριού στο Σεπτέμβρη, λοιπόν :)

Καλή βδομάδα

Aggelos Spyrou είπε...

Οι εποχές είναι εφεύρεση της φύσης που εκμεταλλεύονται οι πολυεθνικές! Επίτηδες σε κάνουν να "σπάζεσαι" με το φθινόπωρο για να ...στρώνεσαι στη δουλειά.

Όμως η φύση αντιστέκεται!!! Μέχρι τέλη Σεπτέμβρη θα έχουμε καλοκαίρι έξω!!! Και που να δεις τι μας περιμένει τον Οκτώβρη!

Άντε, λίγο λίγο, έφτασαν τα Χριστούγεννα!

(Το παρατράβηξα, ε;).

:))))

σπόρος είπε...

Σίγουρα το maybe μπήκε στο soundtrack του δικού μου καλοκαιριού, μαζί με τα έκπληκτα παιδικά μάτια των "κολλητών" για τα όμορφα απρόοπτα που ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται και μετά το άγιο καλοκαίρι!...

Αυτή τη μαγεία της σιωπής όμως ποτέ δεν θα μπορέσω να την ξεπεράσω!...
Και με τί προσόντα, άλλωστε ;))))

Υ.Γ. Καλή εβδομάδα να έχουμε!

MARIA ANDREADELLI είπε...

Καλή σεζόν Σπύρο.
Τι σημασία έχει πως ονομάζεται η εποχή που διανύουμε; αν έξω βράζει ο τόπος είναι καλοκαίρι ας είναι και Οκτώβρης και εμείς θα περνάμε καλά ή άσχημα ζώντας τα τεκταινόμενα και όχι τις ταμπέλες.
Έτσι δεν είναι; :)

vatraxokoritso είπε...

Σπύρο άσε τα σάπια ρε...

(δέκα μέρες έχεις ακόμει να μ...ς, κοίταξε να το απολαύσεις...)

Φράνσις είπε...

Α ωστε 'ετσι εεεεε; Παμε και στο soul τώρα εεεεε; -:))))))) Στον angel μου κελαιδάς αλλα στη σταθμάρα κολλάς! Σπυρουλάκο μου, ευτυχώς που δεν ακουσα κι απο σενα καλο χειμώνα(κακό χρόνο να'χει, τι να τον κανουμε να μας παγώσει; Ακουσα οτι φετος θα μας.... ) Τα λεμε απογευμα αηδονακι μου; Δηλαδη τι ωρα ξεμπερδέψατε ωρε;

Night's Knight είπε...

ουφ τώρα κι εσύ... τι σε έπιασε; Τι ευχαριστώ είναι τώρα αυτά; Έχε χάρη που έχω ρυθμίσει τις ορμόνες μου τον τελευταίο καιρό, αλλιώς θα σου το είχα κάνει το τσαρδί έτοιμο για σφουγγάρισμα.

marayia είπε...

May Be! Ποτε κανεις δεν ξερει πως μπορει να του βγει ενας Σεπτεμβρης,,,
Την καλησπερα μου .

Αλεξάνδρα είπε...

Ας εναλλάσονται οι εποχές, άλλωστε η φύση χρειάζεται τις βροχές και τα χιόνια...

Ας κρατήσουμε το καλοκαίρι στις καρδιές μας. Κι ας είναι φωτισμένα τα πρόσωπά μας όχι από τις ακτίνες του ήλιου μα απ΄την χαρά...

...άσε που ο Σεπτέμβρης μαζεύει τους αγαπημένους φίλους πάλι...

Να περνάμε καλά!!!

Καλό βράδυ

φάβα είπε...

μαρεσει η διαθεση που εχεις, πολυ χαλαρη! :)

Εvgenia Tr είπε...

τίποτα δεν προκαθορίζεται....
:)

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Καλό Φθινόπωρο και είθε "η ζωή μας γίνει ένα καλοκαίρι μέσα στον χειμώνα"

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Φράνσις είπε...

Maybe... it's high time you published a new post αηδονακι μου! Μάκια.

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ νατασσάκι : μακ΄ρι να έχουμε μόνιμα ένα καλοκαίρι, Νατασσάκι!

@ Aggelos Spyrou : ε, λίγο το παρατράβηξες!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ σπόρος : η μαγεία της σιωπής ποτέ δεν ξεπερνιέται...

@ POETIC SIN : ααακριβώς έτσι είναι!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ vatraxokoritso : τα σάπια δεν με αφήνουν...

@ auburn Kate : κακό χρόνο να έχει ο παλιοχειμώνας...

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Night Knight : άστο, μωρέ, και ποιος σφουγγαρίζει τώρα...

@ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΛΙΑΚΑΔΑ : κι αυτή είναι η μαγεία του Σεπτέμβρη!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Αλεξάνδρα : καλά να περνάμε, Αλεξ!

@ φάβα : χαλαρουίτα!...

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Ευγενία : κι αυτό είναι το καλό στην όλη υπόθεση, για να είμαστε σε εγρήγορση...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ : καλή μας εποχή!

@ auburn Kate : ok, the time is now…