16.8.11

Σαν σήμερα

Σημαντικά γεγονότα έλαβαν χώρα στις 16 Αυγούστου, στην Τέχνη και στον Πολιτισμό.

Πρώτος σταθμός το 1962, όταν ο τότε μάνατζερ των Beatles, Ράιαν Έμπσταϊν, ξαποστέλνει από το συγκρότημα τον ντράμερ Πιτ Μπεστ, επειδή μάλλον δεν ήταν και τόσο… best! Στη θέση του προσλαμβάνεται ο Ρίγκο Σταρ, αστέρι όνομα και πράγμα και – περίπου - ένα μήνα αργότερα, το group θα ηχογραφήσει την πρώτη του επιτυχία. Ήταν το «Love me do».

Ήταν 1968 όταν οι «Jackson Five», στους οποίους το μικρότερο μέλος ήταν ο Μάικλ Τζάκσον, κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους, σε συναυλία στην Καλιφόρνια. Αυτό συνέβη δίπλα στις «Σαπρίμς» και, φυσικά, δίπλα στη μετέπειτα φίλη του Μάικλ, την Νταϊάνα Ρος.

Το 1919 γεννήθηκε ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης. Με μεγάλη κοινωνική δράση υπήρξε από τους δημοφιλέστερους Έλληνες τόσο ως συγγραφέας, όσο και ως ενεργός πολίτης. Τα βιβλία του μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε ελληνικά και ξένα σχολικά και πανεπιστημιακά βιβλία. Κάποια έχουν γυριστεί σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες. Το 1989 ανακηρύχθηκε από τη UNICEF πρώτος Έλληνας Πρεσβευτής Καλής Θέλησης για τα παιδιά του κόσμου. Έχει βραβευθεί από πολλούς φορείς, κυβερνητικούς και μη, και για το συγγραφικό έργο του και για την κοινωνική του δράση. Πέθανε τον Αύγουστο του 2003, σε ηλικία 84 ετών.

Το 1958 γεννήθηκε η Λουίζ Βερόνικα Τσικόνε, η Μαντόνα, ντίβα της ποπ και ηθοποιός. Παρά τα χρονάκια της φαίνεται ότι από κάπου συνεχίζει να αντλεί ενέργεια και συνεχίζει να είναι ακόμα νούμερο 1. Ωστόσο, όπως η ίδια ομολογεί, ο ρόλος που τη συναρπάζει περισσότερο, είναι εκείνος της μητέρας… 

Το 1977 πεθαίνει ο Έλβις Πρίσλεϊ, ο «βασιλιάς» του rock 'n' roll. Elvis has left the building. Λίγο πριν είχε εξομολογηθεί σε έναν φίλο του: «Κουράστηκα να είμαι ο Έλβις». Μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται σήμερα στο Μέμφις, όπου χιλιάδες θαυμαστές του, από όλο τον κόσμο, ταξίδεψαν στην Graceland για να τιμήσουν την επέτειο από το θάνατό του, κάνοντας ολονυχτία με κεριά. Κορόιδα. Ο Έλβις ζει…

Και, τέλος, σαν σήμερα, το 2005, έφυγε από κοντά μας η Βίκυ Μοσχολιού, στα 62 της, έχοντας παλέψει με τον καρκίνο, τα τελευταία δυο χρόνια.  Τον τελευταίο μήνα είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο «Υγεία», δίνοντας την πιο δύσκολη μάχη. Τραγουδώντας την επιτυχία της «Τα τρένα που 'φυγαν» και τον Εθνικό ύμνο, φίλοι, συγγενείς και θαυμαστές αποχαιρέτησαν το απόγευμα της 18ης Αυγούστου τη Βίκυ, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Ξεκίνησε την καριέρα της το Πάσχα του 1962 στην «Τριάνα» του Χειλά δίπλα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Δούκισσα. Καθιερώθηκε το 1964 τραγουδώντας το «Χάθηκε το φεγγάρι» του Σταύρου Ξαρχάκου στην κινηματογραφική παραγωγή «Λόλα».

1 σχόλιο:

Erisadesu είπε...

αυτή τη μέρα γιορτάζει επίσης και ο Αλκιβιάδης και έχει γενέθλια η φίλη μου η Δήμητρα...just saying....
γενικά είναι αγαπημένη ημερομηνία για εμένα και τους θυμάμαι πάντα...

i am really sorry για την Μοσχολιού η αλήθεια είναι.