15.8.16

Είπαν για το ταξίδι



Η ραστώνη συνεχίζει να κερνά ανεμελιά, βάζοντας λουκέτο στη χώρα, ενώ οι βαλίτσες με τα καλοκαιρινά πιάνουν λιμάνι στην πόλη ή συνεχίζουν τις διακοπές τους. Η Ελλάδα σε κίνηση και είναι ώρα να δούμε τι έχουν πει-γράψει για το ταξίδι…

Ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί το ορόσημο του ελληνικού καλοκαιριού. Για κάποιους οι διακοπές τελειώνουν και -κατά το αιώνιο κλισέ- γίνεται η επιστροφή εντός των τειχών, ενώ ακριβώς σε αυτό το χρονικό σημείο «αδειάζουν την πόλη και οι τελευταίοι αδειούχοι».
Οι διαδρομές συνεχίζονται, η χώρα ταξιδεύει, με τις στάλες του ιδρώτα στο μέτωπο, με μια βαλίτσα στο χέρι, εκεί που τα μεσημέρια θυμίζουν λιωμένους πίνακες του Νταλί, εκεί που το ηλιοβασίλεμα φέρνει γραφικό χειροκρότημα, σε μέρη που πηγάζει η αποσυμπίεση από τον χειμώνα.
Οι ράμπες των πλοίων βουλιάζουν από το βάρος των ταξιδιωτών, τα τέρμιναλ στα αεροδρόμια γεμίζουν κόσμο που θέλει να πετάξει σε άλλους τόπους, οι φιδίσιοι δρόμοι σε επαρχιακές διαδρομές αντιλαλούν τα γκάζια μιας μηχανής τροχοφόρου. 
Το βλέμμα και οι σκέψεις χάνονται στο πέλαγος και στον ορίζοντα - αυτό το ταξίδι δεν τελειώνει ποτέ…
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIMENEWS
Η Ελλάδα επιστρέφει στο κλεινόν άστυ -να άλλο ένα υπέροχο κλισέ- ή φεύγει από αυτό με εισιτήριο, μετ’ επιστροφής, προτού ξεκινήσει άλλο ένα φθινόπωρο στις ζωές μας. 

Εδώ είναι το ταξίδι και είναι η καλύτερη στιγμή να μάθουμε ή να θυμηθούμε τι εμβληματικό έχει ειπωθεί και τι έχει γραφεί περί ταξιδιού και ταξιδευτών… 

«Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι / Χωρίς αυτήν δεν θα ‘βγαινες στον δρόμο / Αλλα δεν έχει να σε δώσει πια» - Κωνσταντίνος Καβάφης (από την «Ιθάκη»)

«Η Πηνελόπη ήταν η τελευταία δοκιμασία του Οδυσσέα στο τέλος του ταξιδιού του» - Ζαν Κοκτώ, γάλλος καλλιτέχνης

 «Ενα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα» - Λάο Τσε, κινέζος φιλόσοφος

 «Ασάλευτη δεν είναι καμιά ζωή / Λογής ταξίδια μ’ έχουν τρικυμίσει / μ’ είδαν τόποι, μου ανοίξανε ναοί / και τέχνες με περπάτησαν και η φύση» - Κωστής Παλαμάς.

(Όπως δημοσιεύτηκε στο protagon.gr. Διαβάστε τη συνέχεια εδώ)

1 σχόλιο:

syros2js είπε...

χαχα! Τί ωραία που είναι να (ξανα)διαβάζεις ένα τόσο όμορφο Αυγουστιάτικο κείμενο, μιαν ανάσα πριν τον Σεπτέμβρη! Τώρα που λίγο-πολύ, οι ρυθμοί έχουν επανέλθει σε κανονικούς για την εποχή και τη χώρα επίπεδα!
Βέβαια, αυτό το κείμενο θα μπορούσε να διαβαστεί και από την πλευρά των νησιωτών τώρα (ως επί το πλείστον!) Άδειοι οι δρόμοι στα νησιά μας, γεμάτα αναχωρούν τα πλοία για Πειραιά κτλ!
Και αφού το είπε και ο Λάο Τσε «Ενα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα» -για να "κολλήσει" και η φωτογραφία του instagram: "Το ταξίδι μέχρι τα Χριστούγεννα αρχίζει με μια Χριστουγεννιάτικη τσάντα στο μετρό"!-
Τί??? Όχι???
;-)
Καλή εβδομάδα, Σπυράκο!