4.10.09

Επιτέλους, εκλογές-τέλος…

Άντε, τελείωσε κι αυτό. (Όχι, μη νομίζετε, δεν το βλέπω ως αγγαρεία, μάλλον έτσι το βλέπουν όσοι κυβερνούν αυτόν τον τόπο)
Τι έμεινε από αυτή την προεκλογική περίοδο; Ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Μας το είπαν όλοι, από όλα τα κόμματα, τόσες πολλές φορές, που, ναι, το εμπεδώσαμε. Όχι, βέβαια, επειδή μας το είπαν με νούμερα, με αριθμούς, το ξέραμε και μόνοι μας. Όποιος ζει μια κανονική ζωή, το ξέρει. Υπάρχουν χρέη, υπάρχουν κάρτες, υπάρχουν επιταγές που σκάνε στον αέρα, μισθοί που δεν καταβάλλονται στην ώρα τους, χέρια-πόδια στη γραμμή, μη γελιόμαστε, η δημοσιονομική κατάρρευση οδήγησε στις πρόωρες εκλογές.
Αυτό, λοιπόν, είναι το πρόβλημα που περιμένει λύση, άλλωστε σε αυτές τις εκλογές όλοι περιμένουμε την επομένη ημέρα τους, μπας και σταματήσει να βαθαίνει αυτή η ρημάδα η ύφεση. Δεν θέλω να σπεκουλάρω, βαριέμαι, άλλωστε είναι πολύ εύκολη η κριτική που αναπαράγεται, από παντού πια, για τα κόμματα και τους πολιτικούς, που καταντάει αποπροσανατολιστική και δεν βοηθάει. Αυτό που θα ήθελα, είναι να φύγει η κοινωνία από τη διαπίστωση ότι «απλά» είναι μέρος του προβλήματος και ότι μπορεί να γίνει μέρος της λύσης. Να σχηματιστεί ένα υπόγειο ρεύμα που επιθυμεί την αλλαγή σε όλα, μια κοινωνική δύναμη που θα ποθεί να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά.
Η ερώτηση, βέβαια, που σκάει, είναι η εξής: Είναι η κοινωνία μας ώριμη να παλέψει με τις – όποιες - ψευδαισθήσεις της;
Την απάντηση στα σίγουρα δεν την έχω, ίσως η επόμενη ημέρα των εκλογών μπορεί να ξεκινήσει με αυτήν την ερώτηση. (Κι ενώ είμαι βέβαιος ότι πολλοί δεν καταλαβαίνουν καν την ερώτηση)

Είμαι κλεισμένος σε μία σκοτεινή αίθουσα, στην Πίζα της Ιταλίας, αυτά που μόλις διαβάσατε τα έχω γράψει ένα απόγευμα με χλιαρή, αραιή, εξευτελιστική βροχή. Σε μια σκοτεινή ημέρα που κόβεις τη συννεφιά με το μαχαίρι. Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, όπου δεν ξέρω το αποτέλεσμά τους. Σε μια σκοτεινή μέρα, όπου κανείς στην Ιταλία - ακόμα κι αν βρέξει - δεν φοβάται ότι θα πνιγεί από βουλωμένα φρεάτια, σε μια άκρως βροχερή μέρα όπου οι Έλληνες συνάδελφοι δημοσιογράφοι - που συμμετέχουν στην αποστολή, πάνω σε ένα αεροπλανοφόρο - δεν περιμένουν την ημέρα των εκλογών, αλλά την επόμενη.

Σήμερα οι εκλογές τελείωσαν, σε μια ηλιόλουστη μέρα, όπου σε ηλικία 74 ετών πέθανε, στο Μπουένος Άιρες, η τραγουδίστρια Μερσέδες Σόσα. Η φωνή της ταυτίστηκε με τον αντιδικτατορικό αγώνα στη Λατινική Αμερική…

4 σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

"Είναι η κοινωνία μας ώριμη να παλέψει με τις – όποιες - ψευδαισθήσεις της;"

Να ένα καλό ερώτημα που θα πρέπει -μα την αλήθεια- να απαντηθεί τίμια από τους ίδιους τους εαυτούς μας!

Να είσαι σίγουρη πως θα είχαμε πολλές απαντήσεις και θα ψάχναμε την κοινή συνισταμένη μιας και μοναδικής...

Που θα μας έβγαζε ΚΑΙ από το "αδιέξοδο" του μέσα μας...

Να περνάς όμορφα.

Κώστας
vloutis.blogspot.com
vloutis.wordprees.com
twiter.com/kostavloutis

lll είπε...

«Δεν ελπίζω τίποτα δεν φοβάμαι τίποτα είμαι ελεύθερος»

Laura είπε...

egw daskale den antexw..
thelw na eimai toso aisiodoksi kai exw palepsei me tis pseudaisthiseis polles fores..oxi mono tis dikes mou alla kai allwn.
htan h 2h fora pou pshfisa se vouleutikes ekloges kai makari na mhn ksanapshfisw pote giati ta sunaisthimata mou ekeinh th stigmh htan toso thlivera.
eniwtha oti oloi-sumerilamvanomenou kai emou- den elpizoun se tipota giati den exoun perithwrio na to kanoun..
mia pshfos apelpismenh.

etsi prepei na einai h politikh?
etsi prepei na niwthoume otan pshfizoume gia to kalo mas upotithetai??

den kserw h mera twn eklogwn htan skoteinh gia mena.
thn epomenh mera-th mera pou ematha oti 3 ekatommuria ellhnes "adiaforoun" gia ola auta htan mia mera fwteinh.makari na htan 6 ta ekatommuria auta..
isws exei dhmiourghthei to upogeio reuma pou xreiazetai..elpizw h genia mou na to prolavei..

Φράνσις είπε...

Πιζα της Ιταλίας;!!!! και τι κανεις εκει αηδονακι μου; Μηχανορραφείς και τα κατορθώματά σου θα τα διαβασουμε στο επομενο βιβλιο του Νταν Μπράουν; -)))))
(Ναι τελείωσαν.θα ανεβασω εντος ολιγου ποστακι να δεις τι εγινε ακριβως στο τμημα μου...Τωρα που σου γραφω εχω διπλα μου τα φρεσκοαγορασμενα Γυναικα με τα ασπρα του Κολινς και Ζοφερος Οίκος του Ντικενς.Και χτες το βραδυ ενα φιλαρακι με βοηθησε να κανω καινουργιο σηκωτι απ΄τα γελια.Μουυυυυτς Σπυρουλη μου.