8.12.09

Σαν σήμερα, στη μουσική

8 Δεκεμβρίου 1980, ο Τζον Λένον, μέλος των Beatles, δολοφονήθηκε στη Νέα Υόρκη από τον Μαρκ Τσάπμαν.
O John Winston Ono Lennon ήταν και είναι όλα όσα έχουμε διαβάσει για εκείνον. Ήταν ένα από τα «Σκαθάρια», ήταν ακτιβιστής, είχε έντονη δράση σε κοινωνικά ζητήματα, ήταν ηγετική μορφή του κινήματος ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Με τη σύντροφό του Γιόκο Ονο, κατά πολλούς ρατσιστές η μισητή «κιτρινιάρα» που έφταιγε για τη διάλυση του συγκροτήματος, είχαν συστηματική πολιτική δράση: Από συνεντεύξεις και παραμονή στο κρεβάτι – γυμνοί - για μία εβδομάδα, μέχρι ομιλίες για την παγκόσμια ειρήνη.

Εκείνο το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980, ο Μαρκ Τσάπμαν πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον Λένον, έξω από το ιστορικό κτίριο Dakota της Νέας Υόρκης και ενώ ο τελευταίος επέστρεφε μετά από την ηχογράφηση των τραγουδιών Walking on Thin Ice και It Happened, που προορίζονταν για τον επόμενο δίσκο του. Μπαμ, μπαμ, μπαμ, μπαμ. Τέσσερις σφαίρες καρφώθηκαν στην πλάτη του Λένον, το αίμα-ποτάμι, το σώμα του έπεσε δίπλα στο αντίτυπο του δίσκου Double Fantasy, στο εξώφυλλο του οποίου είχε υπογράψει νωρίτερα. Δύο ημέρες αργότερα, η σορός του αποτεφρώθηκε στο κοιμητήριο του Φέρνκλιφ, στη Νέα Υόρκη.
Τόσο εν ζωή, όσο και μετά το θάνατό του, ο ακούραστος επαναστάτης συνέχισε να αποτελεί ένα σύμβολο της ειρήνης, το αδιαμφισβήτητο αντικείμενο μυθολογίας που από κάποιες πράξεις και μερικούς δίσκους, έτσι, αποσπασματικά, μπορούμε να διακρίνουμε το σπουδαίο ταλέντο του.
«Φαντάσου πως δεν υπάρχει παράδεισος / είναι εύκολο αν προσπαθήσεις / ούτε κόλαση κάτω από μας / πάνω μας μόνο ουρανός...

Υ.Γ.1: 8 Δεκεμβρίου 1979, κυκλοφορεί στις ΗΠΑ το άλμπουμ «The Wall» των Pink Floyd, o εμβληματικός κώδικας αναγνώρισης που μπήκε ανάμεσα σε ντάνες βινυλίων που μπορεί να περιείχαν από το Γιώργο Κατσαρό και το σαξόφωνό του, μέχρι το «Final» των Wham.

Υ.Γ.2: Επίσης στις 8 Δεκεμβρίου, το 1943, γεννήθηκε ο Τζιμ Μόρισον. Έγραφε ποιήματα που κάποιοι εντελώς πεζά τα έλεγαν στίχους, κυρίως, με θέμα τα μάτια.

Λένον, Floyd, Μόρισον. Πόσα βράδια ακούγοντάς τους έχουμε περάσει με φίλους, με βερμούτ και παγάκια, καπνίζοντας, γελώντας ή κλαίγοντας… Μετριούνται οι στιγμές;
Διαβάστε περισσότερα
# Ray Coleman, Lennon: Τhe Definitive Biography, Harper 1992
# Alan Posener (μφ. Γιώργος Παναγιώτου), Λέννον, εκδ. Πλέθρον 1993
# www.johnlennon.com
# wikipedia.org

1 σχόλιο:

Φράνσις είπε...

να σε χαιρομαστε αηδονακι μου(κι ας μην σε χαιρομαστε!). Ειχα μια βοδμαδα να μπω ιντερνετ και δε σε προλαβα εγκαιρως. Το' ξερα οτι θ'ανεβασεις ποστ για τον Λενον και σπαω το κεφαλι μου απο προχθες να θυμηθω πως ειπες στον αερα του Angel αυτη την κοντοστουμπα. Τσιμουχα; Θυμασαι βρε; Μακια Σπυρουλη μου. (οχι καλα, οχι).