13.4.07

Παρασκευή και 13 (μουχαχαχα)


Ο αριθμός 13...
... φαίνεται πως αρέσει σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Ο Ναθάναελ Λασενμέγιερ επικαλείται πολλούς. Έναν φυσικοθεραπευτή που τα γενέθλιά του είναι στις 13 Φεβρουαρίου: «Είναι για μένα ένας απελευθερωτικός αριθμός, ένας αριθμός που πηγαίνει ενάντια στο ρεύμα». Έναν κομμωτή: «Αισθάνομαι διαφορετικός, όποτε λέω σε κάποιον πως το 13 είναι ο αγαπημένος μου αριθμός». Έναν παγανιστή: «Περιμένω πώς και πώς να έρθει εκείνη η μέρα που το 13 θα πέσει Παρασκευή». Πού τους βρίσκει όλους ο Λασενμέγιερ; Στο Ίντερνετ.

Εκεί συνάντησε...
... πολλούς ανθρώπους που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας: πως δηλαδή η Εκκλησία και η κυβέρνηση συνωμοτούν για να προπαγανδίσουν την ιδέα ότι το 13 είναι ένας γρουσούζικος αριθμός, πως ο Πάπας Κλήμης E΄ και ο Φίλιππος Δ΄ της Γαλλίας δολοπλόκησαν για να αρχίσουν να εκτελούν τους Ναΐτες ιππότες μια Παρασκευή και 13 του έτους 1307, πως οι μάγισσες που ομολογούσαν σε ομάδες των δεκατριών πίστευαν σε μια θρησκεία προγενέστερη του χριστιανισμού που οι παπάδες ήθελαν να καταστρέψουν. Αν και δίνει πολλά παραδείγματα «δεκατριαφοβίας», η πρόληψη που μας έχει κυριέψει γι' αυτόν τον αριθμό είναι σχετικά πρόσφατη. Κυριάρχησε στα τέλη του δέκατου αιώνα, αλλά αναφερόταν κυρίως στον αριθμό των ατόμων που κάθονταν στο ίδιο τραπέζι. Αν κάθονταν 13 στο ίδιο τραπέζι, η παράδοση έλεγε πως ένας από αυτούς θα τίναζε τα πέταλα μέχρι το τέλος του έτους.

Οι λαογράφοι...
... συμφωνούν πως αυτή η πρόληψη ανάγεται στον μυστικό δείπνο. Τότε, από τα 13 άτομα που είχαν καθίσει στο ίδιο τραπέζι, τα δυο είχαν τραγικό τέλος σε λιγότερο από 24 ώρες. Οι ανησυχίες πως αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα που κάθεται με άλλους δώδεκα στο ίδιο τραπέζι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το δέκατο έβδομο αιώνα. Διακόσια χρόνια αργότερα ξεφύτρωναν εδώ και εκεί λέσχες που τα μέλη τους ήθελαν να δείξουν πως το 13 δεν είναι γρουσούζικος αριθμός. Μερικές από αυτές τις λέσχες είχαν και θύματα, όπως μια στο Νιου Τζέρσεϊ, που δέχτηκε βομβιστική επίθεση.

Από όλα αυτά...
... τίποτα δεν είναι βέβαιο. Είναι όμως βέβαιο πως ο αριθμός 13 αρέσει στον Λασενμέγιερ. Το βιβλίο που έγραψε («13: H πιο δημοφιλής πρόληψη του κόσμου») όταν κυκλοφόρησε, έκανε… 13 λίρες! Επίσης, είναι βέβαιο πως αυτό το βιβλίο δεν άρεσε καθόλου στον κριτικό Τομ Πέιν, που το «έθαψε» μέσα από τις στήλες της εφημερίδας «Ντέιλι Τέλεγκραφ». Πρώτον, επειδή η τιμή των 13 λιρών δεν του φάνηκε απλώς συμβολική, αλλά πανάκριβη. Και δεύτερον, επειδή οι κυριότερες πηγές του συγγραφέα προέρχονται μέσα από το Ίντερνετ. Το πρόβλημα με το Ίντερνετ, λέει ο Πέιν, είναι πως στο άψε-σβήσε όλοι γίνονται περισπούδαστοι μελετητές. Παρ' όλα αυτά, εκτός από φανατικούς εχθρούς, το 13 έχει και φανατικούς φίλους. Και ας κερδίζει ή χάνει στη ρουλέτα όπως κάθε άλλος αριθμός.

Περί Ναϊτών

Οι Ιππότες του Ναού (Ναΐτες), (Templars) γνωστοί και ως Φτωχοί Ιππότες του Χριστού (Poor Fellow-Soldiers of Christ and of the Temple of Solomon) αποτέλεσαν το πρώτο μοναστικό στρατιωτικό τάγμα στην ιστορία. Το τάγμα αυτό ιδρύθηκε στον απόηχο της Α' Σταυροφορίας, το 1118 μ.Χ, με σκοπό να βοηθήσει το χριστιανικό νέο Βασίλειο της Ιερουσαλήμ να διατηρηθεί ενάντια των μουσουλμάνων γειτόνων του και να εξασφαλίσει την ασφαλή και ελεύθερη προσέλευση του μεγάλου αριθμού των Ευρωπαίων προσκυνητών που συνέρεαν στην Ιερουσαλήμ, μετά την κατάκτησή της από τους Σταυροφόρους. Το όνομά τους παραπέμπει στο ιστορικό αρχηγείο τους στο που βρίσκεται σε ένα τμήμα του Όρος του Ναού (Temple Mount) στην Ιερουσαλήμ, περιοχή που ονομαζόταν "Templum Salomonis". Η ονομασία αυτή πιθανολογείται ότι προέρχεται από το γεγονός ότι στο Όρος του Ναού βρισκόταν ο περίφημος ναός του Σολωμόντα που χτίστηκε περίπου το 950 π.Χ και που αργότερα καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε πολλές φορές. Το τμήμα αυτό οι Ιππότες του Ναού μετονόμασαν σε "Templum Domini" (Ναό του Θεού).

Οι Ναΐτες ήταν οργανωμένοι σαν μοναστικό τάγμα, ακολουθώντας έναν Κανόνα που έφτιαξε γι' αυτούς ο Βερνάρδος του Κλερβό (Saint Bernard of Clairvaux). Το τάγμα διέθετε υψηλές διασυνδέσεις και γρήγορα εξελίχθηκε σε βασικό υποκινητή της διεθνούς πολιτικής την εποχή των Σταυροφοριών. Εγκαίρως, οι Ναΐτες προικίστηκαν με πολλές και εξαιρετικά ευνοϊκές γι' αυτούς Παπικές Βούλες (όπως το Omne Datum Optimum) που μεταξύ άλλων τους επέτρεπαν να επιβάλλουν φόρους και να εισπράττουν το φόρο της δεκάτης στις περιοχές που βρίσκονταν υπό τον άμεσο έλεγχό τους. Όλα αυτά τους βοήθησαν ώστε να επιτύχουν μία γρήγορη ενίσχυση της κοσμικής εξουσίας τους.
Οι Ναΐτες μεταξύ δωρεών, ενόπλων κατακτήσεων και προμηθειών από οικονομικές επιχειρήσεις μετατράπηκαν σε πολυεθνική εταιρία.
Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1307 πολλοί Ναΐτες στη Γαλλία συνελήφθησαν κατόπιν μυστικών εντολών του βασιλιά Φιλίππου Δ' (Philip IV of France or Philip the Fair), ο οποίος εποφθαλμιούσε τα πλούτη τους. Ο τελευταίος με την υποστήριξη του Πάπα Κλήμη του Ε' (Pope Clement V) ο οποίος κατήργησε το τάγμα, δήμευσε όλη τους την περιουσία (συμπεριλαμβανομένων και τεράστιων εκτάσεων γης). Πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του τάγματος, συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου Μεγάλου Μάγιστρου, Jacques de Molay (Ζακ ντε Μολέ), υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια και κάηκαν στην πυρά.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σπυράκο, είσαι Θεούλης

Ανώνυμος είπε...

πρώτη φορά μαθαίνω για τους ιππότες του Ναού. Σωστός!

JoaN είπε...

με λένεε γιαα προληπτική μαα το φερέε η μοιράαα στις 13 να μεείνωω ορφανήη στις 13 στις 13 κ χήρα σαλαλα

Ενδιαφέροντα μάθαμε κ πάλι...

an205 είπε...

Οι σχετικές με τον αριθμό 13 προλήψεις δημιουργήθηκαν με την ανακάλυψη του δωδεκαδικού συστήματος κατά την πρώιμη αρχαιότητα. Το δώδεκα εθεωρείτο ο τέλειος αριθμός: Δώδεκα ήταν οι ώρες της ημέρας και της νύχτας, οι μήνες και τα ζώδια, οι άθλοι του Ηρακλή... Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σ' αυτό το τέλειο σύμβολο σχηματιζόταν η αρχή ενός νέου κύκλου.
Ποιος μπορούσε, όμως, να πει αν αυτή η νέα δωδεκάδα θα ήταν καλή ή κακή; Αυτό το άλμα στο άγνωστο, που αντιπροσώπευε ο αριθμός 13, προκαλούσε ανησυχία αλλά και αισιοδοξία. Στην ιστορία αφθονούν οι αποδείξεις της κακής επήρειας του 13: ο Φίλιππος Β' της Μακεδονίας πέθανε γιατί έβαλε να στήσουν το άγαλμά του δίπλα στα αγάλματα των δώδεκα θεών του Ολύμπου. Στην Καβάλα υπάρχουν δεκατρία πνεύματα που ενσαρκώνουν το κακό, ενώ το δέκατο τρίτο κεφάλαιο της Αποκάλυψης αναφέρεται στο θηρίο και στον Αντίχριστο, τα δύο δημιουργήματα του Διαβόλου. Ο Ιησούς πέθανε γιατί ήταν ο δέκατος τρίτος συνδαιτυμόνας στον Μυστικό Δείπνο. Η ιστορία αναφέρει επίσης ότι ο Μαρά, ο δούκας του Μπερύ και ο Αλέξανδρος Β' της Ρωσίας δολοφονήθηκαν στις 13 του μηνός.
Όμως το 13 μπορεί να είναι και συνώνυμο της δύναμης: ο Δίας, δέκατος τρίτος θεός του ολυμπιακού πανθέου, είναι ο σπουδαιότερος θεός (πατήρ ανδρών τε θεών τε), και κατά κάποιον τρόπο ο Ιησούς Χριστός είναι ο αρχηγός των Αποστόλων.

από το :
http://www.istoria.gr/dec03/content02.htm

srm1033 είπε...

Το 13 είναι το τυχερό μου νούμερο. Σε όποια ομάδα έπαιζα ήταν το νούμερο που είχα στην φανέλα και αυτό επειδή καμιά άλλη δεν το ήθελε.
Μια και ανέφερες τους Ναϊτες ,ένα συγκλονιστικό βιβλίο που αναφέρει πολλά για την δράση τους είναι ο Μαγικός Κύκλος της Κάθριν Νέβιλ.Αν δεν το έχεις διαβάσει στο προτείνω με χίλια. Φιλιά Σπυράκο μου.

Ανώνυμος είπε...

ο φωτεινός Παντογνώστης κύριος Σεραφείμ!!!!
έγραψες πάλι, στην κυριολεξία

GLOBAL είπε...

Άσε που το δεκατρία γίνεται κι εξαιρετικός γλωσσοδέτης. Θες να γρουσουζέψεις κάποιον; Πες του να πει γρήγορα 13 φορές τη λέξη δεκατρία!
:-p

Ανώνυμος είπε...

κατάρα, κατάρα, σ' αυτό το ταξίδι...
χαχαχαχχα
γεια σου, Σπυράκο με τις γνώσεις σου!!!!!!!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ γιάννης: όλοι είμαστε μικροί Θεοί, είπε ο Βουρλιώτης και έφυγε χαρούμενος στη ΝΥ
@ στέλλα: χαίρε!!!
@ joan: μπραν, μπραμ
@ an205: σωστός ο music producer!
@ convinced: φιλιάαααααα!
@ αναστασία: αφού είμαι Παντογνώστης δεν έγραψα... άναψα!!!! χαχαχαχα
@ global: άσπρη πέτρα ξέξασπρη...
@ νατάσα: Κατάρα-Κατάρα σ’ αυτό το ταξίδι που φέρνει η αγάπη, Όχι – Όχι – Ναι».