6.4.07

Μεγάλη Παρασκευή


«Θα σε βρούμε Χριστέ μου πάλι / κάποια Μεγάλη / Παρασκευή / θα κρατούμε / σταυρό στο χέρι / και το μαχαίρι / με συντριβή / γράφει ο Γκάτσος. Κι ο Χατζιδάκις απογειώνει το λόγο με την αξεπέραστη μουσική του. Και το ίδιο απομεσήμερο, το ίδιο βράδυ, έρχονται από παντού και σμίγουν, τα μανιάτικα μοιρολόγια, με τον Ρίτσο και τον Θεοδωράκη. Και το «γιε μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου», γίνεται ένα με το «Ω γλυκύ μου έαρ», που ψέλνουν οι ψαλτάδες με τον λαό.

Υπάρχει μια μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια στον Λίβανο. Δεν τη γνωρίζει, εδώ, στην Ελλάδα, ο πολύς κόσμος. Είναι η Φεϊρούζ. Ο τρόπος με τον οποίο λέει το «Άξιον εστί» και το «Ω γλυκύ μου έαρ», σε καθηλώνει! Δεν μπορώ να περιγράψω τη φωνή της. Το μόνο που μπορώ να πω, είναι τούτο: όταν την ακούω, αισθάνομαι το τραγούδι της σαν ευλογία. Και νιώθω ευγνωμοσύνη. Κι ας μην είμαι θρησκόληπτος.

Μεγάλη Παρασκευή, λοιπόν.
«Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα». Έτσι περιγράφει η παράδοση τη Μ. Παρασκευή.
Όμως τα στατιστικά μετεωρολογικά δεδομένα διαψεύδουν τη λαϊκή δοξασία που θέλει την ημέρα της κορύφωσης του Θείου Δράματος να είναι ο καιρός πάντα συννεφιασμένος και βροχερός. Αποδεικνύουν μάλιστα ότι τη Μ. Τρίτη σημειώνονται περισσότερες βροχοπτώσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από τα τελευταία εβδομήντα τρία χρόνια μόνο τα είκοσι έβρεξε Μ. Παρασκευή - και όχι σε όλη τη χώρα. Τα υπόλοιπα πενήντα τρία δεν έπεσε ούτε σταγόνα βροχής. Κάποια χρόνια μάλιστα η θερμοκρασία είχε «σκαρφαλώσει» σε υψηλά επίπεδα και η ζέστη ήταν έντονη. Είκοσι μία φορές έβρεξε Μεγάλη Τρίτη - μία παραπάνω από τις Μ. Παρασκευές.

Υπήρξαν, βέβαια, Μεγάλες Παρασκευές όπου παρουσιάστηκαν ακόμα και ακραία καιρικά φαινόμενα. Π.χ., το 1997 κατεγράφησαν οι ελάχιστες θερμοκρασίες τριακονταετίας στις παρακάτω περιοχές: Σουφλί -7,0oC, Καστοριά -5,6oC, Κοζάνη -5,0oC, Φλώρινα -5,6oC, Σέρρες -1,0oC, Τρίκαλα Ημαθίας -2,0oC, Γιάννενα -3,0oC και Πτολεμαΐδα -2,6oC.
Άλλες χρονιές, π.χ. το 1951, χαρακτηριστικό της Μεγάλης Εβδομάδας (22-29 Απριλίου) ήταν η έντονη ζέστη και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

«Πρόκειται για μια υπαρκτή λαϊκή δοξασία, αυτή που θέλει τη Μ. Παρασκευή βροχερή, είτε πέφτει αρχές Απριλίου είτε αρχές Μαΐου. Πηγάζει από την πίστη του ανθρώπου», σα να ακούω τα λόγια του καθηγητή Θεολογίας, του πατρός Γεώργιου Μεταλληνού.
Και η επίσημη Εκκλησία, επίσης, δεν την αποδέχεται. Σε κανένα κείμενο δεν υπάρχει αναφορά στον καιρό της Μεγάλης Παρασκευής και όλης της Μεγάλης Εβδομάδας. Πουθενά δεν περιγράφονται ιδιαίτερα μετεωρολογικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Μεγάλης Παρασκευής ανά τους αιώνες.
Από την άλλη, η επιστήμη της Μετεωρολογίας δεν δέχεται ότι ο καιρός της Μεγάλης Εβδομάδας παρουσιάζει κάποια ιδιαιτερότητα. Ανάλογα με το πότε πέφτει, παρατηρούνται διαφορετικά φαινόμενα. Η συμπεριφορά του καιρού δεν επηρεάζεται από γιορτές και δοξασίες. Λογικό.
Προς το παρόν, σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή 2007, δε βρέχει. Αυτή τη στιγμή έχει υπέρλαμπρο ήλιο.
Εγώ, όμως, θα ήθελα να βρέξει. Έτσι την έχω το μυαλό μου τη Μεγάλη Παρασκευή.
«Να δακρύζει», όπως έλεγαν και οι γριούλες στο χωριό.
Κι ας το έχω ψάξει το θέμα.
Κι ας μην είμαι θρησκόληπτος…

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τι γράφει πάλι ο Θεός της μπλογκόσφαιρας!!!!!
Πότε θα σε κάνουμε μεταγραφή στην εφημερίδα;

Ανώνυμος είπε...

κι εγώ θέλω να βρέξει, πέρα και μακριά από κάθε θρησκοληψία.

srm1033 είπε...

Βρε βρε ...Ο Σπύρος!!! Κοίτα να δεις μικρός που είναι ο κόσμος τελικά. Εγώ ήμουν η Προηγούμενη Κάποιες καλές εποχές σε ένα καλό ραδιόφωνο. Φιλιά πολλά ,καλή Ανάσταση.

MTdoggie είπε...

spirous δεν μελεταγες το τζοκερ καλυτερα! τωρα που διαβαζω το post σου ριχνει καρεκλες!!
για τους ανθρωπους που βλεπουμε σε διαφορα μερη του κοσμου που ματωνουν στα χερια,ποδια οπως ο Χριστος αυτες τις μερες ποια ειναι η αποψη σου?? εχεις διαβασει τιποτα σχετικο?εγω πονταρω στην αυθυποβολη αλλα θα ηθελα να μαθω και την γνωμη σου.

Ανώνυμος είπε...

Χτες είχε φρέσκο χιόνι στο Φαλακρό, σήμερα είχαμε μαύρα σύννεφα και περίμενα την βροχή. Τελικά βγήκε κι εδώ λιακάδα, που φαίνεται παράφωνη.
(Αλλά η αλήθεια είναι ότι ειδικά φέτος την προτιμώ.)

Ανώνυμος είπε...

τελικά έβρεξε! Είσαι μεγάλος μάγος της φυλής των Ερτζιανών!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ χρήστο: όταν αποφασίσετε να πληρώσετε αυτά που πρέπει!
@ ιωσηφίνα: Ακριβώς ίδια το βλέπουμε το θέμα!
@ convinced: η Προηγούμενη; για λεγ', για λεγ'...
@ mtdogie: Με τη λογική και την επιστήμη δεν μπορεί να εξηγηθεί. Κάποιοι μιλάνε για θαύμα. Εγώ σε κάτι τέτοια κρατάω πολύ μικρό καλάθι. Αλλωστε, "άγιον είναι μόνο το φως της αμφισβήτησης"...
@ citronella: καλά να περάσεις παίζοντας χιονοπόλεμο!!!!
@ Αρετή: ε, δεν είμαι? χαχαχα