4.6.07

Πεκίνο, 4 Ιουνίου 1989

Tiān'ānmén Guangchang
(Πλατεία Τιανανμέν)

Πέρασαν, κιόλας, δέκα οκτώ χρόνια. Αλλά σαν τώρα το θυμάμαι. Έγιναν όλα στο Πεκίνο, στην Πλατεία Τιανανμέν. Από τις αρχές Μαΐου, έως τις αρχές Ιουνίου 1989. Η ειρηνική εξέγερση των φοιτητών, με αίτημα στοιχειώδεις πολιτικές ελευθερίες. Τι ζητούσαν οι φοιτητές; Δημοκρατία, ελευθερία, πολιτικές αλλαγές, συνοδευμένες από οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Λίγη ιστορία

Όταν πέθανε ο Χου Γιαομπάνγκ, πρώην Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ, στις 15 Απρίλη του 1989, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα επακολουθούσε. Για να τιμηθεί η μνήμη του, αφού έχαιρε της φήμης του πολιτικά φιλελεύθερου, ξεκίνησαν διαδηλώσεις στο Πεκίνο, που αμέσως επεκτάθηκαν σε 11 ακόμα πόλεις. Στην πραγματικότητα, ο Χου ήταν από τους επικεφαλής της εκστρατείας ενάντια στο δημοκρατικό κίνημα, μετά το 1981. Όμως, έστω και διαστρεβλωμένα, οι διαδηλώσεις άνοιξαν μια χαραμάδα από όπου ξεχύθηκε ένα τεράστιο κίνημα, στο οποίο η συμμετοχή της εργατικής τάξης ήταν τόσο μαζική και καθοριστικής σημασίας, που, αντίστοιχη στην ιστορία της Κίνας, υπήρξε μόνο στα επαναστατικά χρόνια 1925-27.
Τον Απρίλη του 1989, ο ανταποκριτής του BBC στην Κίνα έστειλε ένα ρεπορτάζ που τέλειωνε έτσι: «Η δυσαρέσκεια ανάμεσα στους εργάτες εντείνεται, κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξει, αλλά κάτι σιγοβράζει».
Μεγαλειώδεις διαδηλώσεις διογκώνονταν μέρα με την ημέρα. Η φοιτητική εξέγερση -πάντα απολύτως ειρηνική- εξαπλωνόταν. Ήταν η «άνοιξη του Πεκίνου».

Από τις 25 Μάη η άρχουσα τάξη, κάνοντας πια έναν αγώνα επιβίωσης, συσπειρώνεται γύρω από τους σκληρούς, ενώ το σύνολο σχεδόν των στρατιωτικών διοικητών της Κίνας υποστηρίζει τον πρωθυπουργό Λι Πεγκ. Η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τη σύγχυση που επικρατεί ανάμεσα στους ηγέτες των φοιτητών για το μέλλον του αγώνα και το σταμάτημα των απεργιών, αρχίζει την τρομοκρατία. Στα εργοστάσια συλλαμβάνονται αρκετοί εργάτες που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Το κλίμα τρομοκρατίας επιβάλλεται και στα πανεπιστήμια και η συμμετοχή στις διαδηλώσεις μειώνεται δραματικά. Στην πλατεία Τιανανμέν οι φοιτητές, σε μια απέλπιδα προσπάθεια, στήνουν το άγαλμα της «θεάς της Δημοκρατίας». Όταν, όμως, το καθεστώς αρχίζει να παίρνει τα πρώτα κατασταλτικά μέτρα, η αντίδραση αναζωπυρώνει το κίνημα. Στις 30 Μάη δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν ενάντια στη σύλληψη τριών εργατών ηγετών του ανεξάρτητου εργατικού συνδικάτου.

Η «άνοιξη του Πεκίνου», τελικά, κράτησε όλο κι όλο έναν μήνα. Στις 4 Ιουνίου, σαν σήμερα, ο στρατός επενέβη. O Tενγκ Χσιάο Πινγκ, (ή Ντενγκ Σιαοπίνγκ… με δυτική προφορά) στέλνοντας 70 τανκ, διατάσσει την εκκένωση της πλατείας. Ο χρόνος είναι πλέον ζωτικής σημασίας για την άρχουσα τάξη.
Tα άρματα κατεβαίνουν τη λεωφόρο της Aιώνιας Eιρήνης, της Ουράνιας Γαλήνης, όταν ένας άνθρωπος προσπαθεί να τα σταματήσει με το σώμα του. Tα τανκ τον παρακάμπτουν, ακούγονται πυροβολισμοί.
Άγρια καταστολή. Χιλιάδες νέοι φοιτητές, που βάδιζαν κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου και ανέμιζαν τις γροθιές τους στον αέρα και τραγουδούσαν αντικαθεστωτικά τραγούδια, αντιμετώπισαν, στην πιο κεντρική πλατεία του Πεκίνου, τα άρματα που παράταξε απέναντί τους η κινεζική κυβέρνηση.
Και μέσα στο λυκόφως οι στρατιώτες που βρίσκονταν παραταγμένοι απέναντί τους άνοιξαν πυρ... Ουρλιαχτά, σειρήνες ασθενοφόρων και αλλόφρονες άνθρωποι που σκόνταφταν σε πτώματα συνέθεσαν το σκηνικό μιας από τις πιο βίαιες προσπάθειες καταστολής της λαϊκής αντίδρασης. Παγκοσμίως.

Τα αιτήματα

Ένας από τους επιζήσαντες φοιτητές, ο Γουάνγκ Νταν, (εικονίζεται δίπλα) θυμάται: «Όταν ξεκινήσαμε την απεργία πείνας, είχαμε μόνο δύο αιτήματα. Το ένα ήταν να διορθώσει η κυβέρνηση ένα κύριο άρθρο που είχε δημοσιεύσει στις 26 Απριλίου, αποκαλώντας το φοιτητικό κίνημα «ντονγκ λουάν», δηλαδή «ταραξίες». Το δεύτερο ήταν απλώς να ξεκινήσει ένα δημόσιο διάλογο μαζί μας με σκοπό τη μεταρρύθμιση. Μπορεί να πει κανείς ότι επρόκειτο για ριζοσπαστικά αιτήματα; Κοιτάζοντας πίσω, και σε σύγκριση με τα δημοκρατικά κινήματα στην Ανατολική Ευρώπη ή ακόμη την Ταϊβάν, οι αλλαγές που ζητούσαμε δεν ήταν ιδιαίτερα ριζικές. Μπορεί βέβαια να τρομάξαμε το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, αυτό όμως αντανακλά περισσότερο τη βαθιά του ανασφάλεια. Έχασε μια πολύτιμη ευκαιρία να συνεργαστεί με το λαό για τον οποίο υποτίθεται πως νοιάζεται, και πρέπει μόνο του να επωμιστεί το βάρος των εκατοντάδων, ίσων και χιλιάδων ζωών που χάθηκαν. Κι εντούτοις, ακόμα και σήμερα, αρνείται με το άλλοθι της ανάγκης για ενότητα και σταθερότητα να ανοίξει τον φάκελο της Τιανανμέν, προτιμώντας να θέτει σε κατ' οίκον περιορισμό όσους επιμένουν να ζητούν δικαίωση».
(σ.σ. Για τον ηγετικό του ρόλο στο φοιτητικό κίνημα, ο Γουάνγκ Νταν έμεινε στις κινεζικές φυλακές συνολικά έξι χρόνια, από το 1989 έως το 1993 και από το 1996 έως το 1998. Αφέθηκε ελεύθερος τον Απρίλιο του 1998 για ιατρικούς λόγους και αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ. Σήμερα, είναι διδάκτωρ Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Το σχόλιό του δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Νιούζγουικ»)

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε

@ Μια συγκλονιστική φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου και συμβολίζει την τραγωδία - την ανθρώπινη τραγωδία - την αντίσταση και τη δύναμη της απελπισίας: στην Πλατεία Τιανανμέν ένας νέος Κινέζος, μόνος, προτάσσει το σώμα του προσπαθώντας έτσι να σταματήσει μία φάλαγγα έξι αρμάτων. O άνθρωπος της φωτογραφίας "εξαφανίστηκε" και ξεχάστηκε, όπως και οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις…

@ Στις 16 Μαΐου του ίδιου χρόνου, ο Γκορμπατσόφ δίνει τα χέρια με τον Tενγκ Χσιάο Πινγκ, στο Πεκίνο, θέτοντας τέλος στο επί τριάντα χρόνια ρήγμα ανάμεσα στους δύο λαούς. Μισό εκατομμύριο διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας συγκεντρώνονται στην πλατεία Τιανανμέν. Κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος στις 20 του ίδιου μήνα.

@ Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των διεθνών πρακτορείων 10.000 άνθρωποι συλλαμβάνονται, ενώ οι νεκροί φτάνουν τους 300, αν και ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3.600 νεκρούς πολίτες. Κανείς ποτέ, όμως, δεν θα μάθει την αλήθεια για τα θύματα, τους τραυματισμούς και τις συλλήψεις…

@ Τα γεγονότα προκαλούν τη διεθνή κατακραυγή και καταδίκη της σκληρότητας της κινεζικής κυβέρνησης.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ, πρωθυπουργός τότε της Βρετανίας, ακόμη κι εκείνη η «σιδηρά κυρία», δήλωσε «αηδιασμένη από τον σκοτωμό άμαχου πληθυσμού». Ο Λεχ Βαλέσα το αποκάλεσε «βάρβαρη γενοκτονία». Η Δύση, γενικότερα, σύσσωμη καταδίκασε τους σκοτωμούς σαν απροειδοποίητους, αδικαιολόγητους και πολύ λυπηρούς.
Από τη μεριά της η κυβέρνηση του Πεκίνου επιμένει πως η "χρήση βίας ήταν απολύτως απαραίτητη, ώστε να συντριβεί αυτό που αποκαλείται «αντεπαναστατική εξέγερση»".

@ Οι επόμενες μέρες είδαν την ηρωική αλλά άνιση μάχη των φοιτητών και εργατών ενάντια στα τανκ. Μερικές χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στις συνοικίες και συνέχιζαν να συγκρούονται με τον στρατό. Αν στο Πεκίνο η αιματηρή καταστολή τσάκισε το κίνημα, στις άλλες πόλεις η αντίσταση συνεχίστηκε για δέκα μέρες. Στο Τσενγκντού επί δύο μέρες γινόντουσαν μάχες που άφησαν πάνω από 300 νεκρούς στους δρόμους. Στη Σανγκάη και στο Ναντζίινγκ έγιναν διαδηλώσεις 100.000 ανθρώπων. Τα εργοστάσια στο Πεκίνο, στην Σαγκάη και σ' όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις, παρέμειναν κλειστά για αρκετές μέρες. Το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει καταστραφεί σε αρκετά σημεία από την προσπάθεια των διαδηλωτών να εμποδίσουν τις μετακινήσεις του στρατού. Υπολογίστηκε ότι οι εξαγωγές της χώρας έπεσαν γύρω στο 20% εκείνο το χρόνο.

@ Εξήντα άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στη φυλακή επειδή δημοσίευσαν στο Internet κείμενα εναντίον των κυβερνήσεών τους. Πρωταθλήτρια της καταστολής, με 52 μπλόγκερ, είναι η Κίνα, τα λέγαμε ήδη για το Βιετνάμ στην παγκόσμια ημέρα ελευθεροτυπίας: με τις αρχές συνεργάζονται εκεί και οι ξένες εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, οι οποίες όχι μόνο έχουν δεχθεί να αποκλείσουν συγκεκριμένες φράσεις («σφαγή της Τιενανμέν», «ανεξάρτητο Θιβέτ»), αλλά δίνουν και πληροφορίες που οδηγούν σε συλλήψεις διαφωνούντων.
(Δύο φορές το έχει κάνει μέχρι τώρα η Yahoo, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα).

@ Η Κίνα δεν φημίζεται για τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην περίπτωση του Θιβέτ, όπου φαίνεται ότι η κινεζική κυβέρνηση συνεχίζει να επιδιώκει μια πληθυσμιακή και πολιτιστική αφομοίωση της συγκεκριμένης περιοχής στην υπόλοιπη χώρα, χρησιμοποιώντας ακόμα και απάνθρωπα μέσα. Οργανώσεις προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο αναφέρουν πληθώρα παραβιάσεων και έχουν αναδείξει την περιοχή σε μια από τις θερμότερες εστίες του πλανήτη σε σχέση με την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «η Κίνα δεν έχει εκπληρώσει ακόμη την υπόσχεσή της να διασφαλίσει πλήρη ελευθερία των μέσων ενημέρωσης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Μόνο πέρυσι, στην Κίνα, έλαβαν χώρα - τουλάχιστον - 1.770 εκτελέσεις.

@ Η ΕΕ είχε θέσει σε ισχύ την απαγόρευση πώλησης όπλων στο Πεκίνο μετά τη σφαγή στην πλατεία. Παρά το εμπάργκο, αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν το 2003 την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 400 εκατ. ευρώ, ποσόν σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με το 2002. Συμπέρασμα: Κανένας δεν έχει τα κότσια να «σνομπάρει» μια τόσο μεγάλη αγορά.

@ Είναι άξιον θαυμασμού το πώς οι λαοί μετατρέπουν κάθε πτυχή της ιστορίας τους σε εμπορεύσιμο προϊόν. Ακόμη και τα δυσάρεστα γεγονότα τροφοδοτούν την επικερδή βιομηχανία των σουβενίρ, όπως το ρολόι που θα βρείτε να πωλούν πλανόδιοι στο Πεκίνο, με τους δείκτες του σταματημένους στη μοιραία εκείνη ώρα των αναταραχών στην πλατεία.

@ Η Τιενανμέν δικαίως χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη πλατεία του κόσμου, καθώς πάνω της μπορούν να σταθούν μέχρι και 1 εκατ. άνθρωποι!

Πηγές
(από εφημερίδες της εποχής)
Ελευθεροτυπία
Τα Νέα
Το Βήμα
Liberation
International Herald Tribune
Αρχείο BBC

Προτείνω να διαβάσετε

«Η Πύλη της Ουράνιας Γαλήνης», της Shan Sa
(έχει τιμηθεί με το Βραβείο Goncourt πρώτου μυθιστορήματος)
Μετάφραση: Ευφροσύνη Καλογεράκη
Εκδόσεις: Χρήστος Ε.Δαρδανός

Αντί σύντομου επιλόγου

Η Κίνα σήμερα συνεχίζει τον πρωταθλητισμό στις θανατικές εκτελέσεις και το εμπόριο οργάνων (στο οποίο συμβάλλουν σημαντικά, χωρίς φυσικά να ερωτηθούν, οι κρατούμενοι που είναι καταδικασμένοι σε θάνατο). Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας διατηρεί πάντα το μονοπώλιο της εξουσίας και τον ολοκληρωτικό χαρακτήρα του καθεστώτος, πλην όμως τώρα οικοδομεί τον... καπιταλισμό. Τέτοιες καινοτομίες. Το Πεκίνο, πλέον, ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2008. Όλα πάνε «καλά», λοιπόν.
H Βόρεια Πρωτεύουσα (όπως μεταφράζεται η λέξη Πεκίνο), ψάχνει να βρει το δρόμο της στις τεράστιες λεωφόρους τις οποίες διασχίζουν - ταυτόχρονα - λιμουζίνες και χιλιάδες ταπεινά ποδήλατα. Όλα αυτά δίπλα από τους πανύψηλους ουρανοξύστες με τις ξένες τράπεζες και τα γραφεία των πολυεθνικών εταιρειών.
Αν πάτε ποτέ, θα εκπλαγείτε κυριολεκτικά από το Σινικό Τείχος - το τεράστιο αυτό ανθρώπινο δημιούργημα, που είναι ορατό από τη Σελήνη - από την Απαγορευμένη Πόλη με το Παλάτι του Ουρανού, το Ναό του Ουρανού που έκτισε το 1420 ο αυτοκράτορας της δυναστείας των Μινγκ, Γιούνγκ Λο, την ιστορική Πλατεία Τιεν Αν Μεν - όπου κάποτε 24 αυτοκράτορες ανακηρύχθηκαν «Γιοι του Ουρανού» - και από τα Θερινά Ανάκτορα που έκτισε η άπληστη Αυτοκράτειρα Τσου Χσι το 1888.

Ποιος θυμάται σήμερα την Τιενανμέν ή Τιανανμέν ή Τιεν Αν Μεν; Ίσως μόνο οι ίδιοι οι Κινέζοι. Η Πλατεία, κάθε χρόνο, στις 4 Ιουνίου, μένει κλειστή...

48 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σπύρο, Θεέ, πάρε την ΠΑΕ!

the muppet show girls είπε...

Οι επικρίσεις των HΠA στην Kίνα έχουν μετατοπιστεί από το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην αξία του νομίσματός της,οι Kινέζοι ηγέτες προσπαθούν να εξάγουν προς αυτές ακόμη περισσότερα προϊόντα. H οικονομία διπλασιάζεται σε μέγεθος κάθε 10 χρόνια και τα ατομικά εισοδήματα, κυρίως στις πόλεις, αυξάνονται κατακόρυφα.
Σχέσεις αγάπης και μίσους.
Τιενανμέν; Η φωτογραφία μένει.Για να εμπνέει.Πάνω στο αίμα των άλλων είναι χτισμένα τα...σινικά τείχη.Ακόμα και για τα βασικά θεμέλια,όπως η ελευθερία.

Jane E. είπε...

...

epwnimos είπε...

Όσον αφορά τις εκτελέσεις στην Κίνα, είμαι (σχεδόν) σίγουρος πως σε πολλές περιπτώσεις δεν κρίνονται απο άνθρωπο, αλλά απο υπολογιστικό σύστημα. Δίνουν σαν είσοδο κάποια δεδομένα στον υπολογιστή, ο οποίος αποφασίζει αν πρέπει να πεθάνει ο κατηγορούμενος.

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ νικόδημος: Προτιμώ να το κάνει ο Παύλος, που είναι πιο "θεός" από μένα!
Καλημέρα!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ muppet: όταν παίζουν χρήματα κάποιες μνήμες "ασθενούν".
Και μένει η φωτο...
καλημέρα!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ jane: δεν ανοίγει το λινκ...
καλημέρα!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ emporas: είναι το γνωστό σύστημα ctrl-alt-delete...
καλημέρα!

Я верю в Сталина είπε...

Εεεε... να σημειώσω ότι αυτός ο μεγάλος λαμπρός πολιτισμός με το δημοκρατικό αυτό σύστημα, χρεώνει τους συγγενείς για τα έξοδα της σφαίρας...

Με τις υγείες μας!

...και καλό μήνα βρε!

Σπύρος είπε...

Καλημέρα και καλή βδομάδα..
Ωραίο ιστορικό θέμα.όσο για την φώτο με τα τανκς λένε ότι ειναι απο αυτες που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο σαν μύνημα..όσο για την πλατεία τουλάχιστον την θυμούνται κάτι ειναι και αυτο.

Φράνσις είπε...

βρε κουναβι δε σου εχω πει να μην ανεβαζεις σεντόνια; θα με πεθανεις με τα σεντόνια! εγώ ξερω ότι έχουμε κρουσμα λογοκρισίας στο Artathina επειδή μια καλλιτέχνης έδειξε video με το γυναικείο υπογάστριο σε...δράση και παράλληλα ακουγόταν ο εθνικος ύμνος, έγιναν συλλήψεις, ποιών δε γνωρίζω, ούτε με ΄ποιά κατηγορία.Ετσι για να θυμομαστε ότι ΄ζούμε σε καθεστως ελευθεράις της έκφρασης... καλημερούδια Σπυρούλη μου.

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ δημοσθένης: Με τις υγείες μας!

Specter είπε...

Πλατεία Τιανανμέν, Πολυτεχνείο. Τι αλλάζει, μόνο τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών. Τα προσωπεία όμως παραμένουν τα ίδια. Τελικά όλοι στό όνομα της ελευθερίας και της ειρήνης σκοτώνουν σ' αυτή τη ζωή.
Πάντως αντι για το γνωστό ctrl-alt-del θα προτιμούσα κάποια στιγμή το παλιό καλό και με σίγουρη επιτυχία format /u, έλα όμως που δε γίνεται...
Καλημέρα και καλή σας εβδομάδα :)

Jane E. είπε...

Why? Σ' εμένα ανοίγει διάπλατα...

Once more...

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

1,2 δις άνθρωποι είναι τεράστια αγορά για να ασχολούμαστε με...λεπτομέριες. Άλλωστε η Κίνα επιβραβεύτηκε με τους Ολυμπιακούς αγώνες ως μια χώρα ικανή να αναδείξει το "αρχαίο πνεύμα αθάνατο της coca-cola, της mastercard και της hyundai"!

Jef Costello είπε...

Σπύρο, καλημέρα και καλή βδομάδα.

Disclaimer:Η Τιανανμέν είναι ένα σύμβολο, λαμπερό και πρέπει να παραμείνει τέτοιο και ότι γράψω παρακάτω δεν στοχεύουν στην μείωση της αξίας του συμβόλου. Επίσης το καθεστώς της Κίνας είναι άθλιο.

•Δεν πιστεύω ότι κάποια εξουσία μπορεί να παραμείνει σε ισχύ για μακρύ χρονικό διάστημα χωρίς την συγκατάθεση των ...υπηκόων.
•Ο mister Γουάνγκ Νταν πήγε στις USA. Προφανώς δεν του αρέσει όταν το regime ασκεί τέτοιου είδους εξουσία στους πολίτες του,όπως συμβαίνει στη χώρα του, αλλά δεν έχει πρόβλημα αν το κάνει σε όλον τον υπόλοιπο πλανήτη. Αλλιώς θα πήγαινε στο Παρίσι για παράδειγμα. Θεωρώ πως και το πιό αποκρουστικό καθεστώς έχει κάποια, έστω ελάχιστη, σχέση αιτίου-αποτελέσματος με τον κόσμο που το υφίσταται , ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρχει σχέση ανάμεσα στην USAF και τον Γιουγκοσλάβο άμαχο για παράδειγμα (παραπλεύρως απωλεσθέντα...)που τρώει την βόμβα της στο κεφάλι του.

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ lockheart: η photo αυτή είναι μέσα στις 100 καλύτερες ever!
καλημέρες !!!!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ auburn: Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε την Κυριακή ο υπεύθυνος και γενικός διευθυντής της Έκθεσης σύγχρονης Τέχνης, κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου περί ασέμνων και προσβολή συμβόλων του ελληνικού κράτους.

Μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του αφέθηκε ελεύθερος ενώ ορίστηκε ρητή δικάσιμος για τη Δευτέρα οπότε και θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο.

Ο γενικός διευθυντής της έκθεσης -και όχι γενικός διευθυντής του Εκθεσιακού Κέντρου όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε- συνελήφθη στο Έκθεσιακό Κέντρο Helexpo στον Μαρούσι όταν μετά από καταγγελία η Αστυνομία μετέβη στο χώρο και διαπιστώθηκε ότι σε αίθουσα γινόταν προβολή DVD το οποίο παρουσίαζε άσεμνη σκηνή με μουσική υπόκρουση τον Εθνικό Ύμνο.

Το επίμαχο έργο κατασχέθηκε, ενώ αναζητείται και η δημιουργός του.
καλημέρες!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ specter: Πολύ σωστός! Καλημέρα και καλή σας εβδομάδα!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ jane: μια χαρά τα είπε η κυρία Ρεβέκα!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ ΑΠΕΙΡΩΤΑς: λεπτομέριες...

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Jef Costello: Συμφωνώ. Καλημέρα και καλή βδομάδα!

sorry_girl είπε...

Η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται.
;)

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

τι γυρεύεις στην Κίνα, soryr girl?
:)

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

sorry

sorry, sorry girl!

Φράνσις είπε...

ενώ όταν δείχνουμε τα ξέκωλα και τα ξώβυζα με το πρόσχημα του καλλιτεχνικού ρεπορταζ δεν μας πειράζει ε; ε ρε βρεμενη σανιδα που τους χρεια΄ζεται. Ηθικιστές και εθνικιστές ανταμα.
Φιλιά Σπυρούλη μου.

BeBe είπε...

Ευχαριστώ ακόμη μια φορά για αυτή την μοιρασιά των γνώσεών σου. Ωχριούν οι δικές μου μπροστά στις δικές σου. Και νόμιζα πως στην ιστορία είμαι εγκυκλοπαίδεια...
Φιλώ σε

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ auburn: χώσε, Κατερίνα, χώσε!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ bebe: ούτε εγώ είμαι εγκυκλοπαίδεια, βρε! Μόνο η εγκυκλοπαίδεια είναι εγκυκλοπαίδεια!
:)

Ανώνυμος είπε...

και εγώ Σπύρο σαν σήμερα θυμάμαι ότι έγινε

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

ήταν πολύ δυνατές εικόνες, Μαρία μου, για αυτό...

Χρήστος Φασούλας είπε...

Γενικά, το ΄89 ήταν κοσμοϊστορική χρονιά. Άλλαξε ο γεω-πολιτιτικός χάρτης του μισού πλανήτη...

Kwlogria είπε...

Ok, είσαι και γαμώ! Ξέρεις δεν ξέρεις, ψάχνεις, βρίσκεις, διαβάζεις, ενημερώνεις, ευχαριστούμε!!!! :))))))

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ χρήστος: πριν από λίγο, φίλε, σφύριζα το wind of change!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ κωλόγρια: καλησπέρες πολλές!!!
Ευχαριστώ!

Αλεξάνδρα είπε...

Να μαι κι εγω... ήρθα λιγουλάκι καθυστερημένη...

Η αλήθεια είναι πως στο όνομα των καλύτερων ιδεών έχουν γίνει και τα μεγαλύτερα εγκλήματα. Βλέπε ελευθερία, αγάπη, ειρήνη.

Ας έχουμε μνήμη γιατί αν δεν έχουμε είναι σίγουρο πως η ιστορία θα επαναληφθεί.

Καλησπέρα

christina είπε...

Το οτι έχουνε καταπατήσει (για να μην πω καταξεχάσει) τα ανθρωπινα δικαιώματα είναι σίγουρο. Αχανής χώρα, κεντρική διοίκηση... καταλαβαινετε.

Φοβάμαι ομως οτι τα πραγματα θα χειροτερεψουν αν επεμβουμε 'ανθρωπιστικά' και προκαλεσουμε το κομματιασμα μιας τεραστιας χωρας που αποτελειται παρα πολλες αντιπαλες εθνικότητες.

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ adiple: δυστυχώς ή ευτυχώς, η ιστορία επαναλαμβάνεται...
καλώς την και δεν άργησες καθόλου!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ passer by: δύσκολα θα την πέσει κάποιος στην Κίνα. Ο δράκος άμα τα πάρει...
καλησπέρα

christina είπε...

Μα δε χτυπάς ποτέ το δράκο απευθείας!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

γαιτί θα σου δώσει το πιο διάσημο χτύπημα στην ιστορία των πολεμικών τεχνών...
σωστόν!
:)

μαριάννα είπε...

Εκείνο που θέλω να σου πω, γιατί τα είπαν όλα οι προλαλήσαντες, είναι ότι αυτές τις παρουσιάσεις σου θα τις έχουμε ως πολύτιμο αρχείο. Θα ανατρέχουμε, θα παραπέμπουμε, θα λέμε το έγραψε η εγκυκλοπαίδεια σεραφείμ, καλά είπε η bebe, κτλ.
Άψογος! Το είπα; ;)

diva είπε...

Download file update
ok
Χαμηλές_Πτήσεις_Τιανανμέν.zzz
please hold...
close all other applications...
ok
..update completed
:-)Ask me anything, λέμε

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ γητεύτρια: γλυκιέ μου άνθρωπε εσύ!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ vouts: ξέρεις, Ειρήνη, θα νομίζει ο κόσμος ότι περπατάω και ανάβει από πάνω μου η λάμπα του φωτεινού παντογνώστη.
:)
χωρίς πλάκα τώρα, εγώ δεν έζησα Πολυτεχνείο και αγώνες με τόσο αίμα. Θεωρώ καθήκον μου, λοιπόν, να ξέρω τουλάχιστον όλα όσα έγιναν για μας.
τα σέβη μου, μικρό και γλυκό cyborg!

Cle Petridou είπε...

Το διάβασα όλο και μπορείς να με εξετάσεις!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

xaxaxaaxaaaa