25.6.07

Υδάτινος πολιτισμός


Ήταν σαν σήμερα, 25 Ιουνίου 1996. Ο Ζακ-Υβ Κουστώ έκλεισε τελικά τα μάτια του στο σπίτι του στο Παρίσι. Δεν ήταν μόνο Ωκεανολόγος, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.
Ήταν ο άνθρωπος που μας έμαθε τι θα πει βυθός.
Ο Γάλλος, βούτηξε σε τόσο μεγάλα και παρθένα βάθη που κανείς δεν δύναται να αμφισβητήσει τον ηρωισμό των καταδύσεών του.
Σε έναν εντελώς άγνωστο, μπλε κόσμο.

Πριν από τον Κουστώ η επαφή μας με αυτόν τον κόσμο - και με όλα αυτά τα πολύχρωμα πλάσματα που λικνίζονται μέσα του - διαρκούσε όσο και μια υποβρύχια, ανθρώπινη αναπνοή.
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ μεγάλωσα με τον Κουστώ. Μάλιστα, όταν τα άλλα παιδάκια απαντούσαν «αστροναύτης» στην ερώτηση «τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις», εγώ απαντούσα «Κουστώ». Κουστώ, φυσικά και δεν έγινα, αλλά είχα και εκείνη τη συνάντηση με το «μεγάλο λευκό», οπότε το «άθλημα» το παράτησα τελείως.

Όσα πρέπει να θυμόμαστε και να γνωρίζουμε

@ Τα περίεργα γυαλιά που φορούσαν οι αλιείς μαργαριταριών ενέπνευσαν τον Κουστώ να κατασκευάσει την πρώτη μάσκα καταδύσεων, το 1936. Με τη βοήθεια της μάσκας ο Κουστώ έκανε συνεχείς καταδύσεις και εξερευνήσεις. Καθώς όμως ήθελε να παραμένει όσο το δυνατόν περισσότερο κάτω από το νερό, καταπιάστηκε με την κατασκευή μιας στολής που θα διατηρούσε ζεστό το σώμα του δύτη αλλά και μιας συσκευής παροχής οξυγόνου. Ταυτόχρονα έφτιαξε μια αδιάβροχη θήκη για την κάμερα, ώστε να μπορεί να κινηματογραφεί όσα έβλεπε. Με τη βοήθεια του έμπειρου μηχανικού Εμίλ Γκανιάν, το 1943, κατάφερε να φτιάξει την ολοκληρωμένη στολή του δύτη.

@ Ο Κουστώ έπεισε τις στρατιωτικές και πολιτικές αρχές της Γαλλίας να δημιουργήσουν μια υποβρύχια ερευνητική ομάδα. Το 1950 ιδρύθηκε η Γαλλική Ωκεανογραφική Υπηρεσία και δύο χρόνια αργότερα το Κέντρο Εξελιγμένων Θαλάσσιων Ερευνών. Ο Κουστώ παράλληλα είχε ξεκινήσει το γύρισμα των πρώτων του ντοκυμαντέρ τα οποία και βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ των Καννών. Τότε αγόρασε ένα παλιό ναρκαλιευτικό σκάφος το οποίο μετέτρεψε σε εξερευνητικό και το ονόμασε «Καλυψώ». Σαν άλλος Οδυσσέας ξεκίνησε μαζί με τη δική του πλωτή νύμφη για να εξερευνήσει τον «Σιωπηλό Κόσμο», όπως ονόμασε τον βυθό της θάλασσας. (Ένας χαρακτηρισμός που έγινε τίτλος του βιβλίου που έγραψε το 1953, το οποίο πούλησε 5 εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκε σε 22 γλώσσες.)

@ Το 1955 ο Κουστώ ξεκίνησε ένα ταξίδι 13.800 μιλίων για να καταγράψει στο κινηματογραφικό φιλμ όλα όσα περιέγραφε στις σελίδες του βιβλίου. (Ένας από τους βοηθούς κινηματογραφιστές ήταν ο νεαρός τότε Λουί Μαλ.) Έτσι άρχισε μια απίστευτη διαδρομή που οδήγησε τον Κουστώ στα βάθη όλων των θαλασσών του πλανήτη, στη δημιουργία εκατοντάδων ντοκυμαντέρ και ταινιών που κέρδισαν πολλά βραβεία (ανάμεσά τους δέκα Εμι και ένα Οσκαρ). Ήταν ο πρώτος που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με καρχαρίες και φάλαινες, εξερεύνησε αμέτρητα ναυάγια, ενώ προσπάθησε να δώσει απαντήσεις σε διαφόρους θρύλους όπως αυτόν της Ατλαντίδας. Γι' αυτόν τον σκοπό επισκέφθηκε μάλιστα αρκετές φορές τα δικά μας νερά, ερευνώντας από το 1955 ως το 1976 διάφορες περιοχές ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Κρήτη. Σε δηλώσεις του τον Νοέμβριο του 1976 ο Κουστώ απέκλεισε την ύπαρξη της Ατλαντίδας στη συγκεκριμένη περιοχή, κάτι που υποστήριζαν πολλοί.

@ Τα τελευταία 17 χρόνια της πολυτάραχης ζωής του ο Κουστώ αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, με κορυφαίο όλων τον θάνατο του γιου του, Φιλίπ, τον οποίο προόριζε για διάδοχό του. Έτσι υποχρεώθηκε να συνεργαστεί με τον μεγαλύτερο γιο του, Ζαν Μισέλ, με τον οποίο όμως είχαν πολύ κακές σχέσεις. Το 1990 η σύζυγός του, Σιμόν Μελχιόρ, η οποία τον ακολουθούσε σε όλες του τις περιπέτειες, πέθανε. Ο Κουστώ, σε ηλικία 79 ετών, παντρεύτηκε τη Φρανσίτ Τριπλέ, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Οι συνεχείς τριβές με τον Ζαν Μισέλ οδήγησαν τον τελευταίο να αποχωρήσει από το Ίδρυμα Κουστώ το 1992. Το τελικό χτύπημα για τον ηλικιωμένο αλλά πάντοτε μαχόμενο εξερευνητή ήρθε το 1996, όταν το θρυλικό «Καλυψώ» προσάραξε σε ύφαλο στο λιμάνι της Σιγκαπούρης με αποτέλεσμα να βυθισθεί.

@ Ο ίδιος ο Κουστώ κέρδισε παγκοσμίως τη φήμη του υπέρμαχου του περιβάλλοντος. Το 1978 είχε δαπανήσει 900.000 δολάρια για μια έρευνα για τα τοξικά απόβλητα στη Μεσόγειο. Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας από το 1988, είχε πάρει δραστήρια μέρος στις διεθνείς διαμαρτυρίες για τη ρύπανση των θαλασσών. Το 1995 ένωσε τη φωνή του στις διεθνείς αντιδράσεις κατά της επανάληψης των γαλλικών πυρηνικών δοκιμών στο Νότιο Ειρηνικό από τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

@ Το έργο του πρωτοπόρου εξερευνητή των θαλασσών συνεχίζουν σήμερα οι γιος του Ζαν Μισέλ, αλλά και τα εγγόνια του Σελίν και Φαμπιάν. Μόνο που στις μέρες μας τα πράγματα έχουν πια αλλάξει: Δυστυχώς δεν είναι μόνο η αγάπη για τον άγνωστο κόσμο των θαλασσών που έλκει την οικογένεια Κουστώ σε καταδύσεις και εξερευνήσεις! Είναι μαζί και η αγωνία τους για το αύριο του υδάτινου κόσμου (το οποίο - ας μην ξεχνάμε - είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το δικό μας αύριο). Εδώ και χρόνια ο Ζαν Μισέλ Κουστώ ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό ίδρυμα Ocean Futures Society. Στόχος του ιδρύματος είναι να συμβάλει στην αλλαγή του τρόπου σκέψης μας σχετικά με το περιβάλλον, να μας κάνει να αντιληφθούμε ότι όλοι έχουμε ευθύνη και όλοι μπορούμε να υιοθετήσουμε έναν τρόπο ζωής φιλικό προς αυτό.

Πηγές
Βήμα
Τα Νέα
* www.cousteau.org/

Αντί επιλόγου, μια κατάδυση

Ο Ζακ Υβ Κουστώ
(θα συνεχίσω να τον γράφω Κουστώ, με ωμέγα), θα μείνει για πάντα στο μυαλό μου, ως ο άνθρωπος που με πήγε εκεί που δεν θα μπορούσα να πάω μόνος μου. Υπήρχαν πολλά μαύρα στίγματα στη ζωή και στην καριέρα του, του αποδόθηκαν αρκετές κατηγορίες. Εγώ δεν θέλω να τα θυμάμαι αυτά.
Στα μάτια μου είναι και θα είναι ο Σιωπηλός Κόσμος του και στα αυτιά μου η μουσική που έντυνε τα ντοκιμαντέρ του…

Υ.Γ1: Αφιερωμένο στο Sardo. Click-@, κάποιοι αλήτες-ρουφιάνοι-δημοσιογράφοι στα blogs, δεν γράφουμε μόνο αυτοβιογραφικά, δεν γράφουμε για να κάνουμε επίδειξη, το ποιος είναι ο καθένας μας το ξέρει πρώτα ο ίδιος. Εδώ, γράφουμε το κάτι παραπάνω, από ό,τι θα γράφαμε στα Μέσα που δουλεύουμε. Και έτσι βγάζουμε από την ψυχούλα μας πράγματα. Όποιος θέλει τα παίρνει και τα κάνει δικά του. Σε φιλώ, φίλε!

Υ.Γ.2: Μη μασάτε με τη ζέστη. Σαν χθες, 24 Ιουνίου 1912, αφόρητος καύσωνας ενέσκηψε στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να πεθάνουν από τη θερμοπληξία 14 άτομα και να γίνουν πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες της εποχής. Πάντα έκανε ζέστη…

Υ.Γ.3: Σαν σήμερα, 25 Ιουνίου 1991, η Γιουγκοσλαβία διασπάται. Σλοβενία και Κροατία κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους. Οι παλιοί φίλοι του μπλογκ είχαν διαβάσει ένα κείμενο που είχα γράψει.
Οι νεότεροι φίλοι, που ήρθαν πρόσφατα στην παρέα, μπορούν να το διαβάσουν εδώ.

61 σχόλια:

Paranoia είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

βυθίστηκα μαζί σου Σπύρο. να είσαι καλα να γράφεις τέτοια κείμενα
χμ....
να γράφεις οτιδήποτε θες!

Θεραπευτής είπε...

Παλιος καλος Σπυρος Σεραφειμ! Welcome Back!

Υ.Γ. Και καλη-δροσερη βδομαδα!

Paranoia είπε...

Sorry
σπυράκο μου
κατά λάθος το έσβησα
ο πατέρας μου μου άνοιξε το δρόμο και χάθηκα στις θάλασσές του

diva είπε...

Ατελείωτες ώρες τηλεόρασης με τον κύριο Κουστώ κι εγκυκλοπαίδειες μαζεμένες από τεύχη..βδομάδα βδομάδα..
(Μη μαλώνεις τον Sardo μου. Σε έχει ίνδαλμα. Εγώ είμαι η "κακιά")

Ανώνυμος είπε...

Τώρα τελευταία ασχολούμαι με τα blogs και έχω "πάρει πολλά όμορφα πράγματα".
Να είσαι καλά!
Το κείμενο και ο τρόπος που γράφεις μου αρέσουν πολύ γιατί κάθε φορά ταξιδεύω και αισθάνομαι.
Καλή εβδομάδα!

Nataly CH.

an205 είπε...

Εις τον βυθό εις τον βυθό της θάλασσας η αγαπή μου η αγάπη μου κοιμάται...κλπ κλπ
Ο ανεξερεύνητος κόσμος του βυθού όπου μάλλον βρίσκεται και το μέλλον τούτου του κόσμου...

ΣΙΛΒΙΑ ΕΡΛ
«Γνωρίζουμε περισσότερα για τον Άρη απ’ όσα γνωρίζουμε για τους ωκεανούς»

βρήκα και αυτό
http://www.simerini.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=256272

Σπύρος είπε...

ΜΕΓΑΛΟΣ ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ με τεράστιο έργο ....!!:) Να είσαι καλά που μας θύμηζες τον άρχοντα των ωκεανων!

Φράνσις είπε...

Εχω ενα βλιβλίο του Κουστώ.Αααχχ.θαλασσα, δελφινακια, σεξ μεσα στο νερό.Αααααχχχχχ! Αναθεμα σε Σπυρουλίνο με τα υδάτινα σεντόνια σου! Σήμερα θαεχει 41 βαθμούς, παλι.Γκρρρρρρρρ. ΘΕΛΩ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. Παω να λιποθυμήσω τώρα. Μακια γλυκό μου χερουβείμ.

Φράνσις είπε...

θα μπορουσε ο Κουστω να είναι ο πλοίαρχος Νέμο; τι λες; Εχω προγραμματισει αν διαβασω τωρα το 20000 λεύγες υπο τη θαλασσσα! Το πιστευεις οτι ακομη δεν το εχω διαβασει; Μονο ενα αποσπασμα πουθ ο Αρονάξ επισκέπτεται τη βιβλιοθήκη του Ναυτίλου, και δοκιμαζει πρωτη φορα τσιγαρο καμωμένο απο ενα είδος φυκιου πλούσιου σε νικοτίνη! "Δέχθειτε το σιγάρον τουτο κύριε Αρονάξ" του λεει ο μοναχικός θαλασσοπόρος...
Τι θα κανω εγω με τα ποστ εγκυκοπαίδειες που ανεβάζεις ε; Αηδονακι μου, αλλα το ξωτικο ποναει.Το χερουβειμ που ξερει απο παραδεισια κόλπα, λογω προυπηρεσιας μπορει να κανει μια ευχή; ΧΧΧΧΧΧ

fevis είπε...

έχω ένα φίλο, ωκεανολόγο, που δούλεψε μαζί του για λίγο... Τεράστια εμπειρία.. Καλημέρα και καλή βδομάδα...

industrialdaisies είπε...

Εγώ πάντως είχα χαρεί φοβερά που τα παιδιά του και τα εγγόνια του συνεχίζουν. Εκεί βρίσκεται μεγάλο μέρος της αξίας της συμβολής του, στην συνέχεια.

Αυτό με τον Μαλ δεν το ήξερα, καταπληκτικό!

Υ.Γ.1: Για την πρώην Γιουκοσλαβία-νυν προτεκτοράτο των απανταχού αυτοκρατόρων... γαμώτο!@#$^&&*(*%$!

Υ.Γ.2: Πολύ μου αρέσουν αυτά τα κείμενά σου Σπύρο. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Ανώνυμος είπε...

μου αρέσουν όσα γράφεις, αλλά αυτά τα κείμενα είναι το κάτι άλλο. Μαθαίνω!
(με τα άλλα ζηλεύω λίγο!)
καλημεραααααααααααααα

Sardonian είπε...

Σπύρο click-@ κι εγώ σε φιλώ αλλά μη μας παρεξηγήσουν φοβάμαι κι εγώ έκανα μεγάλο μπλογκο-αγώνα να φτιάξω τη φήμη μου.
Είναι κι ο Ερμής ανάδρομος, έσκυψε κι η κυρά την κατάλληλη στιγμή, την έφαγα εγώ την κουκουτσιά.
ωραίος ο κουστώ..είχε και τίποτε άλλο τότε; μόνον αυτόν..ενώ τώρα η κρατική τιβι δείχνει την αναπαραγωγή της κουκουβάγιας και τα ντισκαβέρια είναι για όσους τα στάζουν..

Εvgenia Tr είπε...

πόσα πράγματα μάθαμε , πόσα ταξίδια μας πήγε , πόσα μας χάρισε και πόσα έχουμε λησμονήσει;!
δέος για έναν κόσμο που δεν θα εξερευνηθεί πλήρως ποτέ!
ακόμα απορώ πως έχουν κινηματογραφήσει τόσα πράγματα , τόσα περίεργα όντα , σε βάθη και ωκεανούς που πρίν , πιστεύαμε πως δεν υπάρχει "ζωή".

aniaris είπε...

θα τον παντρευόμουν.

Xνούδι είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Xνούδι είπε...

Λατρεμένος, απόλυτα συνδεδεμένος με παιδικές και εφηβικές αναζητήσεις και από τις σπάνιες περιπτώσεις που δεν ισχύει (κατ'εμέ πάντα) το "Ουδείς αναντικατάστατος".

Φιλιά baby και να έχεις ένα τέλειο καλοκαίρι :)

όλε!!!!!!!

Μαριλένα είπε...

Θυμάμαι τα ντοκυμαντέρ του, που πρόβαλε συχνά η ερτ.
Μας μάγευαν..

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Κων/να Γεωργίου: εγώ είμαι ακόμη βυθισμένος!
Καλησπέρες!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ The Therapist: ο ίδιος είμαι, φίλε! Απλώς, μου αρέσουν οι αλλαγές!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Paranoia: όλοι χαθήκαμε στις θάλασσές του!
είσαι καλά;

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ V: δεν μαλώνω το Sardo. Απλώς, τα λέω στη νύφη… :)

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Nataly CH.: καλά μας ταξίδια!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ an205: παρακαλώ σας, κύματα…

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ LOCKHEART: θα έπρεπε να είναι… ψάρι :)

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ auburn Kate: Υπάρχουν πολλά βιβλία πασίγνωστα, που δεν έχουμε διαβάσει…
Πώς κατάφερες τώρα με αυτό το ποστ και κόλλησες το σεξ μεσα στο νερό, δεν ξέρω!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ fevis: τον θέλω τον φίλο για συνέντευξη. Στείλε μου στοιχεία του, Εφη!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ industrialdaisies: Πολύ μου αρέσουν και τα δικά σου κείμενα.
Καλή εβδομάδα!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Γιώτα: όλοι μας μαθαίνουμε, συνέχεια.
Καλή εβδομάδα!

Αθανασία είπε...

χα!ταυτοχρονα ειμαστε on line!!!!!τον θυμαμαι τον κουστω,νομιζω οτι ενισχυσε την αγαπη μου για το υγρο στοιχειο.τι κριμα που το χαζοκουτι δεν προωθει τετοια ειδη εκπομων πλεον(ή εγω δεν τα βλεπω;)

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Sardonian: Σιγά μη μας παρεξηγήσουν. Όποιος θέλει την περί του αντιθέτου απόδειξη, ας μας το πει!
Μια χαρά είναι ο Ερμής, κανείς δεν έφαγε καμία κουκουτσιά. Κανείς. Η click-@ είναι συσπειρωμένη!!!!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Ευγενία: και με τι κίνδυνο της ζωής του, με τι ρίσκο τα έκανε όλα αυτά…

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ aniaris: Κι εκείνος, Ιωάννα μου!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Xνούδι: Να περάσεις καλά και να μη μας ξεχνάς. Σ’ αγαπάμε, χνουδένια μου!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Μαριλένα: Μαγεία, Μαριλού μου…

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Αθανασία: Κάτι ξημερώματα στο κρατικό παίζει, αλλά όχι Κουστώ. Υπάρχει και το Internet…

Specter είπε...

Οπως οι περισσότεροι αγάπησα το βυθό απο τη γεμάτη περιπέτεια ζωή του Κουστώ. Αργότερα άρχισα τις ελεύθερες καταδύσεις. Κάθε φορά που συναντιέμαι με το βυθό επιστρέφω διαφορετικός. Πιο απλός, πιο λιτός και πολύ πολύ πιο ήρεμος.
Υ.Γ. Αυτό με το ω και το ο τώρα τι είναι; δεν τα πάω καλά με τη σύγχρονη γραμματική...

MTdoggie είπε...

τι μου θυμησες παλι!ο παππους μου ερχοταν καθε απογευμα απο το σπιτι, του ετοιμαζα το κλασικο ουισκακι και βλεπαμε μαζι στην ετ1 τον Κουστω.τι ωραια, ηταν και ο παππους μου ναυτικος και μετα απο καθε επεισοδιο μου ελεγε και μια δικια του ιστορια απο τα ταξιδια!!!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Specter: είμαι σίγουρος ότι αναδύεσαι από το βυθό άλλος άνθρωπος.
Υ.Γ. Αυτό με το ω και το ο. Οι περισσότεροι γράφουν τις ξένες λέξεις που χρησιμοποιούμε στη γλώσσα μας, στην πιο απλοποιημένη τους μορφή, με "ε", "ι", "ο". Δηλαδή "τρένο", "πάρτι", "στιλ", αντί των "τραίνο", "πάρτυ", "στυλ", που γράφαμε παλιότερα. Άρα, "κανονικά" θα έπρεπε να είναι "Κουστό". Από τον κανόνα εξαιρούνται τα ιστορικά, όπως "Βατερλώ" και "Σαίξπηρ", παρά το γεγονός ότι αρκετοί τα έχουν απλοποιήσει κι αυτά.

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ mtdoggie: έχουν δει πολλά τα μάτια των ναυτικών, σκυλούνι μου!

E είπε...

Τι βιβλίο, μόνο βιβλίο; Τόμους ολόκληρους πολύχρωμες φωτογραφίες... δεν ήξερα να διαβάζω ακόμα, αλλά τις φωτογραφίες τις χάζευα καθημερινά. Είχα φτιάξει κι έναν καθρέφτη με κοχύλια, από τις δικές μου βουτιές, και τον είχα βγάλει φωτογραφία να τον στείλω... να τον βάλει κι αυτόν στα βιβλία του, αλλά ποτέ δεν βρήκα τη διευθυνσή. Ο Θεός τον φύλαξε τον άνθρωπο.

Να΄σαι καλά που μας τα θύμησες όλ΄αυτά...

Paranoia είπε...

καίγομαι Σπύρο κάνε κάτι

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Elena72: τελικά, Έλενα, όλοι μας είχαμε μπει στη διαδικασία των κοχυλιών. Βάζα ολόκληρα!
Να΄σαι καλά, καλησπέρα!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Paranoia: κάτσε όπως είσαι, παίρνω το 199!
:)))))

Αλεξάνδρα είπε...

Πολύ ωραίο το αφιέρωμά σου στον Κουστώ. Τον ήρωα τον παιδικών μου χρόνων...
Τον θαύμαζα! Είχα στεναχωρηθεί πολύ όταν έχασε γιό του.
Να πρότυπα για τα παιδιά.

Μπράβο σου

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ adiple: δεν υπάρχει τίποτε πιο τραγικό από το να χάνει ένας γονέας το παιδί του.
καλησπέρα!

Aggelos Spyrou είπε...

Δε θα αφήσω σχόλιο σε αυτό το post σου. Δε θα είχε νόημα άλλωστε να πω κάτι περισσότερο σε αυτά που λέει.

Ουχ! Αυτοαναιρέθηκα;

:)

Ανώνυμος είπε...

..Μας έμαθε το βυθό και μας μάγευε ρεαλιστικά, σε αντίθεση με τους αστροναύτες που παίζανε περισσότερο με τη φαντασία μας. Δεν έχασε τη ζωή του ο ίδιος κι ας είναι πιστεύω ο άνθρωπος που είχε εκτεθεί περισσότερο από κάθε άλλον σε μη ελεγχομένος κινδύνους. Λάτρεψε, αγάπησε, υπηρέτησε, ανακάλυψε τη φύση κι έζησε ότι πιο ανάποδο στη φύση, να χάσει το παιδί του... Ένας blogger στην Ελλάδα του αφιερώνει ένα post 25 Ιουνίου...μας έμαθε και να μη φοβόμαστε να "βυθιζόμαστε"!
Χαμογελάκια!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ magsie: είναι ωραία να καταδύεσαι και όχι να "βυθίσεσαι".
καλησπέρες!

Lote Alcarin είπε...

τα πιο μεγάλα ταξίδια... Νομίζω πως όλοι εκεί κοντά στα 30 κάποια στιγμή θέλαμε να γίνουμε Κουστώ!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

τα πιο μεγάλα ταξίδια που κάναμε από τον καναπέ μας...

MariaDedoussi είπε...

Σοβαρή μορφή ο Ζακ Ιβ. Πιονιέρος αναμφισβήτητα και μας ταξίδεψε όλους με το Καλυψώ του. Για το κείμενο της Γιουγκοσλαβίας... άσε, θα τα πούμε άλλη φορά. Ένα θα σου πω μόνο: Σαράγιεβο 1979, 1985,1987. Και μετά, Σαράγιεβο 1995. Το Βελιγράδι μοιάζει σαν αστείο μετά από αυτό. Και μάλιστα ελαφρώς κακόγουστο...

the muppet show girls είπε...

He is not present
He is a drug that makes you dream
He is an aerostar
He is a cutlass supreme
In the wrong lane
Trying to turn against the flow
He is the ocean
He is the giant undertow

Στο μυστικό βυθό του μάς ταξιδεύει ακόμα.Στα μικρά (μεγάλα) γαλάζια μυστικά.

kelly alamanou είπε...

ENA ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ γι'αυτό το ποστ!!!!!!
chapeau! που λένε και οι Γάλλοι.

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ MariaDedoussi: όποτε θες, Μαράκι μου, να τα πούμε για τη Γιουγκοσλαβία. Τέτοια θέματα δεν εξαντλούνται σε ένα ποστ…

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ the muppet show girls: και εσύ και ο Μανώλης, τα είπατε όπως έπρεπε!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ rodoula-kelly: merci, που λένε και οι Γάλλοι!
φιλιά!

Paranoia είπε...

κι εγώ που νόμισα πως θα χωθείς κάτω απ' το ντουζ μαζί μου
με απογοήτευσες

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

γιατί μου αρέσει να το λες ντους και όχι ντουζ!
:)

Paranoia είπε...

γιατι κάνει zzzzzzzzzz!!!!!!!!!!!
μαζί σου σπύρο μου