14.2.07

Χαίρετε

Άργησα λίγο, αλλά το αποφάσισα: Είναι άλλος ένας τρόπος να λες αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που αισθάνεσαι, μια άλλη δίοδος να επικοινωνείς με ανθρώπους που, πιθανώς, να μη γνωρίσεις ποτέ σου.
Μια καλή αφορμή για να διαβάζεις απόψεις που μπορεί να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με αυτές που κουβαλάς εσύ στο μυαλό σου.
Καλώς ήρθατε, καλώς βρεθήκαμε, για την ακρίβεια.
Καλά να 'μαστε, να τα λέμε
Σπύρος Σεραφείμ

2 σχόλια:

Pai Mei είπε...

Σπύρο, καλορίζικο το blog σου.

Θα έλεγα ότι είναι ένα μέσο επικοινωνίας που συνδυάζει τα καλύτερα και από τους δύο κόσμους: την γραφή από τον κόσμο των περιοδικών/εφημερίδων και το scripta manent με την αμφίδρομη επικοινωνία του προφορικού λόγου της καθημερινότητας.

Δυστυχώς, στα ΜΜΕ, η επικοινωνία είναι τις περισσότερες φορές μονόδρομη, χωρίς να υπάρχει αναγκαστικά στέρηση παρέμβασης στον αναγνώστη.
Υπάρχει όμως η απόσταση.
Διαβάζεις κάτι, και είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς, είτε ενθουσιάζεσαι, είτε θες να εκτελέσεις αυτόν που το έγραψε, σπανίως θα μπεις στη διαδικασία να του απαντήσεις, διότι θεωρείς ότι δεν έχεις θέση στο διάλογο.
Έχεις την υποσυνείδητη βεβαιότητα, ότι ακόμα κι αν στείλεις επιστολή για την αρχή ενός διαλόγου, ακόμα κι αν η επιστολή σου δημοσιευτεί με τη δευτερολογία του συντάκτη που σου έδωσε την αφορμή να γράψεις, κανένας διάλογος δεν θα αρχίσει.
Θα λάβεις απλώς μία απάντηση.

Όπως θα λάμβανες μία απάντηση από το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΤΕ, σχετικά με το πρόβλημα στην τηλεφωνική σου σύνδεση.
ΟΤΕ έγραψα;
ΟΚ, βάλε κάτι άλλο στη θέση του.

Ο αναγνώστης περιοδικών/εφημερίδων νιώθει συχνά, ότι είναι απλώς ο δέκτης της είδησης και της άποψης.
Είναι κι αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ δημοσιογράφων και αναγνωστών, λες και δεν είμαστε όλοι πρώτα αναγνώστες, που εντείνει το φαινόμενο της μονόδρομης επικοινωνίας.

Στα fora και στα blog είναι αλλιώς.
Γράφεις, και δεν μας νοιάζει ποιός είσαι, μας νοιάζει τι γράφεις, και εμείς απαντάμε. Δηλαδή γράφουμε κι εμείς. Αμέσως, χωρίς τη μεσολάβηση της "τυπογραφικής" εβδομάδας ή του μήνα, πάνω στη ροή του διαλόγου, αλλά και χωρίς την κουραστική στιχομυθία του chat.

Καλή αρχή εύχομαι και ωραίες συζητήσεις να γεννηθούν σε αυτόν τον διαδικτυακό τόπο.

Ανώνυμος είπε...

επιτέλους και κάτι καινούριο από έναν άνθρωπο που ξέρει να γράφει. εδώ θα είμαστε για να τα γράφουμε!!!!!!