14.2.07

Γιατί Χαμηλές Πτήσεις;

Τι είναι έλλειψη φαντασίας σύμφωνα με τον μικρό σπουργίτι του Αρκά; «Να καβαλάς ως παιδί ένα ξύλο και τρέχοντας να νομίζεις ότι καβαλάς ένα ξύλο». Στις «Χαμηλές Πτήσεις» ο Αρκάς επινόησε ένα παιδί-θαύμα με διαβολικό πνεύμα αμφισβήτησης και αναρχική διάθεση ισοπέδωσης των πάντων. Πρώτος και εύκολος στόχος του ο μπαμπάς σπουργίτης, συναισθηματικά τσακισμένος από την προδοσία και τη φυγή της συζύγου του, αλλά και αφοσιωμένος οπαδός κάθε μικροαστικής αξίας. Το ηθογραφικό δράμα έχει ήδη στηθεί και μάλιστα στο κατάλληλο σκηνικό. Ένα καθημαγμένο αστικό τοπίο μιας πόλης που πέρασε ασθμαίνοντας στον μεταμοντερνισμό, χωρίς να την αγγίξει διόλου η νεωτερικότητα. Οι διάλογοι του μικρού με τον πάτερ-φαμίλια (που όμως δεν έχει οικογένεια) θυμίζουν τους πρωταγωνιστές του «Περιμένοντας τον Γκοντό», καθώς μάλιστα εκτυλίσσονται στο ανάλογο περιβάλλον. Εν προκειμένω ο Γκοντό έρχεται και μάλιστα με τη μορφή του αναρχικού μικρού, του μπόμπιρα σπουργίτη, ο οποίος διαθέτει το ταλέντο ενός άλλου παιδιού-θαύματος, του Αμαντέους Μότσαρτ, αλλά διόλου τον σεβασμό προς τον καταπιεστικό ιμπρεσάριο πατέρα Λεοπόλδο. Ακριβώς το αντίθετο θα λέγαμε! [...]
Συγγραφέας: Αρκάς
Εκδότης: ΓΡΑΜΜΑΤΑ

(πολύ) Χαμηλές Πτήσεις είναι και ο τίτλος της στήλης μου στο περιοδικό CAR. Είναι επιλογή, είναι στάση ζωής να είσαι σπουργίτι και όχι γεράκι ή κάποιο άλλο αρπακτικό. Έτσι, βέβαια, ως σπούργος, κινδυνεύεις περισσότερο, αλλά μόνο έτσι έχει πλάκα. Είναι εντελώς λυτρωτικό να νιώθεις την αδρεναλίνη να κυλάει στο κορμί σου, να κυριεύει κάθε εκατοστό του εγκεφάλου σου. Είναι αρρώστια να πραγματοποιείς Χαμηλές Πτήσεις - σε ασφαλείς συνθήκες, για τους άλλους και για σένα – με ένα πολύ γρήγορο αυτοκίνητο.
Fly with me…

4 σχόλια:

emiliano είπε...

Χαμηλές πτήσεις ε; γεμάτες αδρεναλίνη. Το πιο σημαντικό σε μια χαμηλή πτήση κατά την γνώμη μου είναι η ανασφάλεια. Όσο περισσότερο ανασφαλής είναι κάποιος, τόσο πιο ασφαλής είναι η πτήση.

Ανώνυμος είπε...

σωστά! γιστί είνσι ωραίο να πέφτεις, αν αντέχεις να πέφτεις, ίσως έτσι να μάθεις να πετάς τελικά...

Ανώνυμος είπε...

Μικρή ήθελα να γίνω πιλότος. Τώρα οδηγώ αυτοκίνητο με αυτόματο πιλότο!!!?

diva είπε...

Να καταχωρηθεί στα πρακτικά παρακαλώ. Είσαι ο πρώτος blogger τον οποίο "αναζήτησα" προσπαθώντας - ε δεν θα τα πω κι όλα- να βρω κάτι στα πρώτα του post.