14.2.07

Η Σύγκρουση των Πολιτισμών

Οι τηλεοράσεις δείχνουν (πάλι) ταραχές και διαδηλώσεις. Η Σύγκρουση των Πολιτισμών. H θεωρία του Σάμιουελ Xάντινγκτον είναι μια θεωρία που βολεύει, από τις πιο οπισθοδρομικές δυνάμεις της Aμερικής μέχρι τις πιο σκοταδιστικές δυνάμεις της Aνατολής. Oι μουσουλμάνοι είναι τόσο ενιαίο σύνολο όσο και οι χριστιανοί. Eίναι άνθρωποι που έχουν, απλώς, διαφορετικές κουλτούρες. Tο να δείχνεις τις διαδηλώσεις του Πακιστάν και να λες « ιδού τα εκτροφεία Tαλιμπάν», είναι το ίδιο αποπροσανατολιστικό με το να δείχνεις εκστασιασμένους να τραγουδάνε «Τη Yπερμάχω» στο Σύνταγμα και να λες «οι Έλληνες». Κι από την άλλη κάποιοι άλλοι να βρίζουν τους Αμερικάνους.
Tο σίγουρο είναι ότι οι Aμερικανοί έχουν προ πολλού ξεπεράσει το στάδιο της αθωότητάς τους και έχουν καταλάβει ότι για μια υπερδύναμη ισχύει αυτό που ισχύει και για τη γυναίκα του Kαίσαρα. Δεν αρκεί μόνο να είσαι υπερδύναμη, αλλά πρέπει και να φαίνεσαι. E, αυτό κάνουν. Κι όμως, είναι τρομακτικό το πόσο γρήγορα συνηθίζουμε αυτήν την πραγματικότητα. Τώρα που το αμερικάνικο όνειρο έγινε εφιάλτης, όλος ο Δυτικός κόσμος, αμήχανος, οργισμένος, μπερδεμένος, φοβισμένος, προσπαθεί να κατανοήσει. Είναι ένας virtual εφιάλτης και όπου να ‘ναι θα ξυπνήσουμε;

«Ζούμε κάτι σαν μια ίντριγκα του Χόλιγουντ, που δεν έχει κανένα νόημα», έλεγε σε μια συνέντευξή του ταραγμένος ο Γούντι 'Aλεν. «Τι κάναμε που προκαλεί τέτοιο μίσος; Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και μας μισούν», αναρωτιέται το περιοδικό «Time».

Τόσα χρόνια κατηγορούσαμε την τέχνη για απάτη. Και ξαφνικά όλα αυτά έγιναν μια μακάβρια πρόβλεψη. Σαν να παρακολουθούσαμε εδώ και χρόνια το μέλλον. Deja vu. Η τρομοκρατία των εικόνων που γεννούσε η φαντασία των καλλιτεχνών μοιάζει τώρα συγκριτικά ανώδυνη. Μένει η πραγματικότητα. «Πώς θα νικήσουμε την τρομοκρατία; Ας μην επιτρέψουμε στον φόβο να κυριαρχήσει στη ζωή μας. Ακόμα κι αν φοβόμαστε», λέει ο Σαλμάν Ράσντι και τα είπε όλα. Ίσως είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις πώς στέκεσαι απέναντι στις καταστάσεις. Ίσως και να έχει πλάκα να σε ρωτάνε «τι γνώμη έχεις περί Μπλερ;» και εσύ να απαντάς: «Έχουν βγάλει καλούς δίσκους».

Ρίξετε μια κλωτσιά, λοιπόν, σε ό,τι σας την έσπασε τελευταία.
Στο κάτω-κάτω μπορεί να ζήσετε για λίγο το όνειρό σας. Το όνειρό μας…

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η πραγματικότητα και η αλήθεια είναι ήδη εδώ. Και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε για αυτό...