28.2.07

Βρε, καλώς τον Μάρτη!


Ο Μάρτης, ο τρίτος κατά σειρά μήνας του χρόνου, πήρε το όνομά του από τον Ρωμαίο θεό του πολέμου Mars, δηλαδή τον Άρη. Όπως λέει η ρωμαϊκή ιστορία, οι ιδρυτές της Ρώμης, Ρώμος και Ρωμύλος, ονόμασαν αυτόν το μήνα Μάρτιο, επειδή τον πρώτο μήνα της άνοιξης οι Ρωμαίοι άρχιζαν τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Ο Μάρτης λέγεται και Ανοιξιάτης, γιατί είναι ο μήνας που φέρνει την άνοιξη. Στις 21 Μαρτίου έχουμε την εαρινή ισημερία, δηλαδή ίση διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Αυτόν το μήνα επιστρέφουν τα χελιδόνια και τα παιδιά τραγουδάνε τα «χελιδονίσματα». Από την 1η ως τις 31 του μήνα τα παιδιά φοράνε στο χέρι τους κόκκινη και άσπρη κλωστή στριμμένη, που τη λένε «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Σύμφωνα με τη λαϊκή μας παράδοση, ο «Μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών να μην καούν από τον ήλιο. Λέμε τώρα.

Ο άστατος καιρός είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Μάρτη, του Γδάρτη και Παλουκοκαύτη, όπως έλεγαν τον Μάρτιο τα παλιά τα χρόνια, που τα σπίτια ζεσταίνονταν με τζάκια και ξυλόσομπες. Βέβαια, όταν ο Μάρτιος κάνει καλό καιρό, λέμε «Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα».
Στις 25 Μαρτίου, για αυτούς που πιστεύουν, είναι η πιο μεγάλη θρησκευτική γιορτή του μήνα, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Ο Μάρτιος είναι σημαντικός μήνας και για το ελληνικό έθνος. 1821, 25 Μαρτίου, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει τη Σημαία της Επανάστασης στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα και ορκίζει τους αρχηγούς.

Καλό μήνα…

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλο μηνα να εχουμε ολοι οι bloggers(αντε και ολοι οι υπολοιποι!)!Μια απορια εχω αν μπορει κανεις να μου δωσει μια απαντηση,θα με υποχρεωνε:ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΤΣΟΚΟΨΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ 28,ΑΝΤΕ 29 ΜΕΡΕΣ ΜΟΝΟ ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ 30 Η' 31?TD

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

γεια σου, TD.
λοιπόν...
Ο Φλεβάρης λένε ότι ήταν κάποτε κανονικός μήνας με τριάντα μέρες. Γιατί όμως τελικά ξέμεινε με τις λιγότερες ημέρες από όλους τους μήνες του χρόνου; Οι παραδόσεις του λαού μας, με δύο διαφορετικές εξηγήσεις, μιλάνε για… "φορολογία"!
Η πρώτη παράδοση λέει ότι μία τουλάχιστον ημέρα, του την πήρε "δανεική και αγύριστη" ο Μάρτης όταν θέλησε να εκδικηθεί μια γριά που τον κορόιδεψε κάποια χρονιά στο τελείωμά του. Εκείνη λοιπόν η γριά, μίλησε στο έβγα του Μάρτη πολύ περιφρονητικά γι' αυτόν και είπε:
"Ρίτσι, πρίτσι Μάρτη, τα αρνικοκάτσικά μου τα 'βγαλα" - δηλαδή: "παρά την κακοκαιρία, τις βροχές, τις αλλαγές του καιρού και τις φοβέρες που έκανες, εγώ ξεχείμασα τα αρνιά και τα κατσίκια μου. Δεν σε λογαριάζω". Έξαλλος από οργή ο Μάρτης δανείζεται μία ή δύο μέρες από τον Φλεβάρη και εξαπολύει άγρια παγωνιά. Η γριά κλονίζεται, αναγκάζεται να χωθεί κάτω από το καζάνι για να γλιτώσει, αλλά τελικά ο Μάρτης την παγώνει και την απολιθώνει μαζί με τα κατσίκια της. Στο Φραγκόβρυσο της Αρκαδίας και σε άλλα μέρη της πατρίδας μας, δείχνουν πέτρες που μοιάζουν με αρνιά και κατσίκια και διηγούνται για την παγωμένη και απολιθωμένη γριά! Όταν ο Μάρτης τελείωσε την εκδίκησή του και πάγωσε τη γριά, "πάγωσε" και το δάνειο, της μίας ή των δύο ημερών που πήρε από τον Φλεβάρη!
Μια άλλη παράδοση λέει ότι οι μέρες που λείπουν στο Φλεβάρη ήταν το αποτέλεσμα μιας δίκαιης τιμωρίας του. Κάποτε οι τρεις πρώτοι μήνες του χρόνοι, Γενάρης, Φλεβάρης και Μάρτης, αποφάσισαν να βάλουν σε κοινό πιθάρι το κρασί τους, επειδή τη χρονιά εκείνη το κρασί τους ήταν λιγοστό. Έβαλε πρώτος το κρασί του στο πιθάρι ο Φλεβάρης. Άνοιξε όμως προηγουμένως χαμηλά μια τρύπα, ώστε να μπορεί ο ίδιος να πίνει το κρασάκι του απαρατήρητος. Του άνοιξε μάλιστα τόσο πολύ η όρεξη για κρασοκατανύξεις που κατάφερε να στεγνώσει το πιθάρι προτού οι συνεταίροι του γευθούν γουλιά. Όταν το κατάλαβαν ήταν πολύ αργά. Αποφάσισαν, όμως, να τιμωρήσουν τον Φλεβάρη. Έτσι ο Γενάρης και ο Μάρτης τον "φορολόγησαν" με παντοτινό φόρο. Του πήρανε από μια μέρα και απόμεινε τελικά, "Κουτσοφλέβαρος" με 28 ημέρες…
Ελπίζω να σε κάλυψα...

sorry_girl είπε...

To σχόλιό σου έπρεπε να ποστάρεις!
:PPPPPPPPPPPp

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

σα να εχεις δίκιο, sorry girl. ξεκίνησα να γράψω μια απλή απάντηση, αλλά όπως πάντα το παράκανα...
χαχαχαχαχα

sorry_girl είπε...

Όχι βρε δεν εννοούσα αυτό!
αχαχαχα!
Απλά τα είπες πού ωραία κι εγώ που τα θέλω τα μύθια-μύθια-παραμύθια μου, αυτό όλο το ήθελα πoστ μόνο του..

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

xaxaxaxa ok!

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες!εντυπωσιαστηκα απο τις γνωσεις σου spirous!TD