8.3.07

Παγκόσμια Ημέρα αγώνα (γυναίκας)


Η βία κατά των γυναικών συνεχίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο συχνά καλυμμένη, αναφέρει σε μήνυμα του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, ενώ δεσμεύθηκε να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την ενίσχυση της αυτονομίας τους. Παράλληλα, σε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνεται ότι τουλάχιστον μία φορά έχει υποστεί σωματική βία το 20% με 25% των γυναικών της Ευρώπης.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης στην έκθεσή του, προειδοποιεί ότι πρόκειται για μία μάστιγα που εκτός των άλλων, κοστίζει και πολύ ακριβά στην κοινωνία. Αλλιώς δεν θα το συζητούσαμε.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 31 από τα 46 κράτη- μέλη της πανευρωπαϊκής οργάνωσης, πρόκειται κυρίως για σεξουαλική και οικογενειακή βία, με δράστες ως επί το πλείστον νυν ή πρώην συζύγους ή ερωτικούς συντρόφους.
Συγκεκριμένα, τουλάχιστον το ένα δέκατο των γυναικών έχει υποστεί σεξουαλική βία, ενώ το 12%-15% των γυναικών έχει βιώσει την οικογενειακή βία μετά την ηλικία των 16 ετών. Σε ό,τι αφορά στο φλερτ, το οποίο συχνά περιλαμβάνει και σεξουαλική παρενόχληση, πλήττεται το 45% των γυναικών.
Άλλο τώρα:
Οι γυναίκες γίνονται πιο ευάλωτες στη νικοτίνη, το αλκοόλ ή στις ψυχότροπες ουσίες, συνεπώς οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι πενταπλάσιες και η προσφυγή στη βοήθεια ψυχιάτρων τετραπλάσιες. Ως εκ τούτου η βία κατά των γυναικών επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό το σύστημα υγείας, τη δικαιοσύνη και τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Εξουσία γένους θηλυκού
Πιο ειλικρινείς θεωρούνται οι γυναίκες πολιτικοί από τους άνδρες συναδέλφους τους, όπως έγραφε σήμερα η Ελευθεροτυπία, λιγότερο εξαρτώμενες από τη διαπλοκή και τα οικονομικά συμφέροντα και διακρίνονται για το ήθος τους, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

- Το 51,5% των πολιτών δεν είναι αρνητικό στην ανάδειξη των γυναικών στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και σε ποσοστό 54,2% θα ψήφιζαν για γυναίκα πρωθυπουργό.

- Οσο πιο υψηλό είναι το μορφωτικό επίπεδο των ψηφοφόρων τόσο πιο εύκολα αυτοί-αυτές επιλέγουν γυναίκες. Ετσι, όσοι-όσες διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ψήφισαν γυναίκες στις προηγούμενες εθνικές εκλογές σε ποσοστό 53,6%, στις δημοτικές η προτίμηση των γυναικών έφτασε στο 75% και στις νομαρχιακές στο 46,4%.

-
Στους πολίτες έχει εδραιωθεί η αντίληψη ότι οι γυναίκες πολιτικοί διακρίνονται για το ήθος τους σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άνδρες συνάδελφοί τους (23%), καθώς και ότι εξαρτώνται από οικονομικά συμφέροντα σε μικρότερο βαθμό από ό,τι οι άνδρες (24%).
Τέλος, οι γυναίκες πολιτικοί νιώθουν σε μεγάλο βαθμό ότι χρειάζεται να αποδεικνύουν τις ικανότητές τους συχνότερα απ' ό,τι οι άνδρες συνάδελφοί τους (52,3%), ενώ σε μικρότερο ποσοστό νιώθουν ότι αδυνατούν να προωθήσουν τις θέσεις τους (14,7%) ή να ανελιχθούν στην ιεραρχία του κόμματος λόγω φύλου (13%).

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παγκόσμια Ημέρα αγώνα. είσαι ο μόνος που το είπε έτσι.
Μάνια

Ανώνυμος είπε...

Εσύ να κρυώνεις, ο άλλος να είναι βιαστικός και να σ' αρέσει να σαι στο δρόμο είναι υλικό για στίχο.

Hit the road!