11.10.07

Ήρωες

Στο ποστ με τον Τσε, «η ψυχή μου το ξέρει» με ρώτησε κατά πόσο πιστεύω ότι έχουμε ανάγκη τους ήρωες. Της απάντησα ότι "πιστεύω πολύ στο τρίπτυχο «έρωτας, εξέγερση, ποίηση». Έρωτας για τους άλλους, εξέγερση στη βλακεία, ποίηση σ’ ό,τι κάνεις στην καθημερινή ζωή. Τα τελευταία χρόνια πιστέψαμε ότι η λάμψη είναι μόνο στα πλατό, ότι οι πραγματικοί ήρωες δεν υπάρχουν. Προσωπικά, χόρτασα τόσα χρόνια από σταρ και μου έλειψαν οι ήρωες".
Και της είπα ότι θα γράψω κι ένα ποστ γι’ αυτό…

Μεγάλο κεφάλαιο, μου (μας) άνοιξα. Στην εποχή που ζούμε, οι έννοιες έχουν χαθεί, έχουν απολέσει την πραγματική τους διάσταση, αλλά – από τη μια - ίσως αυτό να είναι και καλό. Όπως μεταλλάσσονται οι εποχές, έτσι αλλάζουν και οι λέξεις, με το νόημά τους αντάμα.
Το κακό – από την άλλη - είναι ότι, πλέον, οι λέξεις βγαίνουν αβίαστα, χάνοντας σημαντικό κομμάτι απ’ την αξία τους. Η λέξη «ήρωας» ακούγεται και φοριέται πολύ, ήρωες οι μαθητές που παίρνουν 20, ήρωες οι Oλυμπιονίκες, όλοι ήρωες, ποιος είναι πιο ήρωας απ' όλους, ήρωες οι γονείς μου που μεγάλωσαν μέσα στη φτώχεια και δούλεψαν σκυλίσια στη Γερμανία, ήρωες όσοι ηλικιωμένοι ζουν με 200 ευρώ σύνταξη, ήρωες οι αποφοιτήσαντες του Χάρβαρντ που δουλεύουν 12ωρα και παίρνουν 700 ευρώ το μήνα, αυτοί είναι πιο ήρωες, ποιος είναι πιο ήρωας, υπάρχει «ηρωόμετρο»;

Ήρωες είναι ίσως εκείνοι που παίζουν ήρεμα το παιχνίδι της ζωής, εκείνοι που δυσφορούν με την ήρεμη ζωή, που έχουν πάντα την προσδοκία για κάτι άλλο, για ένα τολμηρό μέλλον. Όλοι αυτοί που γνωρίζουν καλά ότι η ομοιομορφία κατακρεουργεί το ανθρώπινο είδος, η ομοιομορφία της σκέψης φέρνει συντηρητισμό, μούχλα, έλος.
Οι νέο-ήρωες (έτσι μου αρέσει να τους αποκαλώ) είναι αυτοί που ξέρουν ότι η ζωή είναι συναρπαστική μόνο όταν έχει πάθος, όχι αν έχεις «στόχους» να τη βγάλεις καθαρή, να «την κάνεις».
Ήρωες είναι αυτοί που έχουν Ψυχή, άντερα, αρχίδια και δεν εννοώ μόνο τους αδένες που έχουν αποκλειστικά οι άντρες. (Υπάρχουν και γυναίκες με αρχίδια, πολλές φορές μεγαλύτερα από εκείνα κάποιων αντρών...)
Μιλάω για το είδος της ψυχής εκείνης που σε κάνει να συνεχίζεις με το κεφάλι ψηλά την πορεία προς το άγνωστο. Έτσι είσαι ήρωας. Κι ας ξέρεις ότι θα έχεις δυσκολίες, ότι θα φας τρελό πακέτο. Γιατί η «σωστή ψυχή» πρέπει να προχωρά χωρίς να σταματά, ούτε από τον άκρατο ενθουσιασμό, ούτε απ’ την κούραση της απογοήτευσης. Ούτε επανάπαυση και άραγμα, αλλά ούτε μεμψιμοιρίες και looserιές…
Ήρωας είναι ο διαθέτων ή η διαθέτουσα ψυχή που έχει εσωτερική Ντούρασελ και δεν σταματάει ούτε στην ευκολία, ούτε στη δυσκολία...

Παίρνω τα κλειδιά του νέου mini cooper clubman, ανοίγω την ηλιοροφή του ατομικού μου καταφυγίου, υγρασία έχει κι απόψε, στο ραδιόφωνο κάποιοι τσακώνονται για κάτι αδιάφορο, δεν αντέχω άλλο τα κρίσιμα διλήμματα των καιρών, με ξεπερνάνε, είμαι κουρασμένος, θέλω Σαββατοκύριακο, θέλω βόλτες και ηλιοβασιλέματα, δυνατά μουσικές που έχω γράψει εγώ, να πάω στο Νάκα να αγοράσω το σαξόφωνο που θέλω, να θυμηθώ να είμαι ο καλός μου εαυτός.
Στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου προβάλλω όλες τις εικόνες που ανακαλούν στη μνήμη μου όλα όσα σχετίζονται με τη λέξη και, βασικά, τη σημασία του «ήρωα».
Το rewind σταματάει στο πρώτο κόμικ που κυκλοφόρησε ποτέ στη χώρα μας: «Ο μικρός ήρως».
Πατάω το κουμπάκι «sport» στη βάση της κονσόλας, αυτόματα κατεβαίνει μια ταχύτητα, στη στροφή του ΚΑΤ μπαίνω με πολλά, χαμογελάω, «αυτό είμαστε», σκέφτομαι, «όλοι είμαστε εν δυνάμει ήρωες. Μικροί ή μεγάλοι…».

47 σχόλια:

Paranoia είπε...

Ρε Σπύρο

γράφεις όμορφα τελικά...
με παγίδεψες ανάμεσα

JoaN είπε...

ήρωεςς άπρατα βουνά, ήρωες με δώδεκαα ζωές σαλαλα

έγρα πανομοιότυπααα ήρωες με καρμπόν... σαλαλα

Xristos είπε...

A working class hero is something to be...If you want to be a hero well just follow me...(Μην το κάνεις...)

prasino liker είπε...

Ηρωες εχει γεμισει η καθημερινοτητα μας.Τα μεταλια θα ειναι λιγοστα σε λιγο καιρο.
Καλο σου βραδυ.

μαριάννα είπε...

Φοβερό ποστ! Γράφεις εξαιρετικά!
Κι επί της ουσίας του προβληματισμού που βάζεις, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου.
Όντως σήμερα ήρωες είναι οι αφανείς και οι ανώνυμοι. Αυτοί που καταφέρνουν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους, όντας αντιήρωες, αντιάντρες(κόντρα στον επιβληθέντα όρο, που θέλει τον «άντρα» να τα κουβαλά τρίκιλα) και σαφώς στις γυναίκες που παλεύουν μια ζωή, αποδεικνύοντας ότι τα τρίκιλα δεν βρίσκονται στους γνωστούς αδένες, αλλά στην ψυχή.
Μπράβο Σπύρο! Μπράβο!

MTdoggie είπε...

χεστηκα για τους ηρωες και τους δηθεν ηρωες εκει εξω.δεν εχω αναγκη να θεοποιησω κανεναν ξενο.για μενα ηρωες ειναι οι γονεις μου που εκαναν οικογενεια και καριερα,οι φιλοι μου που σπουδαζουν και δουλευουν,οι δυο θειοι μου που ενω αντιμετωπιζουν ανιατες ασθενειες δεν γκρινιαζουν αλλα γελανε και λενε αστεια και πολλοι αλλοι....

Sardonian είπε...

α ρε κλίκα
πολύ με ασυγκίνησες
άντε
άνοιξε την πόρτα
έρχομαι σε λίγο
η κυρά διαβάζει

νατασσΆκι είπε...

κι εγώ είμαι με τους μικρούς, καθημερινούς - αυτοί είναι σήμερα οι "ήρωες" - αυτοί που καταφέρνουν να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες, και να τα βγάζουν πέρα με χαμόγελο, παρά τις δυσκολίες.
Νομίζω πως μόνο αυτοί χωράνε πια, στην εποχή μας.

(πολύ όμορφο το κείμενο, μπράβο!)

Εvgenia Tr είπε...

πέρα από όρια και φόρμες , κανόνες! "πολεμώντας" αυτό που θέλει να σε καθηλώσει...

fevis είπε...

Εμένα πάλι με πέτυχες σε πολύ λάθος mood σήμερα.. Που διάθεση για ηρωϊσμούς.. Το μόνο που θέλω είναι να χωθώ κάτω από το κρεβάτι και να περιμένω να έρθουν καλύτερες μέρες...

Ανώνυμος είπε...

Εισαι ο μπλογκοηρωας μας :) Καλό?
Πολυ ομορφο ποστ!

Я верю в Сталина είπε...

Tina Turner We Don't Need Another Hero

Maria Mikro Analogo είπε...

Ως Μικρό Ανάλογο θα συμφωνήσω απόλυτα!!! Καλημέρα :-) Φοβερό το ποστ σου!

Φράνσις είπε...

Αναθεμα τα ποστ-φωτια που ανεβαζεις.Σπυρουλη μου, δε σου το εχω πει; Αν εχεις παντα ,προσπαθείς να εχεις παντα την ηλικια του μυαλου σου, κι οχι το αντίστροφο, είσαι ήρωας, για μενα.Οταν δεν μετρας την τεχνη σε ένα ιδιοτυπο ινστιτουτο αδυνατισματος με φρασεςι που σιχαινομαι του τύπου: αυτο το βιβλιο αν το διαβασετε, 200 σελιδες είναι μονο! Η' αυτη την ταιναι μην τη δειτε, δε λδει, 4 ώρες... Ηρωες για μενα είναι αυτοι που θεωρουν περιττο να αποβαλλουν τα παθη τους... Ε tweety μου; Φιλι και να ξεκουραστεις your own way..

Σπύρος είπε...

«όλοι είμαστε εν δυνάμει ήρωες. Μικροί ή μεγάλοι…».


Ναι Σπυράκο ο καθένας στην δική του ιστορια...

Agapi Manarioti είπε...

Γι άλλη μια φορά, ωραίο post και ωραία συζήτηση έχει ανοίξει εδώ σήμερα...
Αν και δεν είναι μια λέξη που χρησιμοποιώ συχνά, πιστεύω ότι δίπλα από τον ήρωα είναι η αξιοπρέπεια... Και όσο πιο πολύ στριμώχνουν πια τα πράγματα, τόσο πιο ηρωικό είναι να είσαι αξιοπρεπής, χωρίς τυμπανοκρουσίες και παράσημα, απλά για να κοιμάσαι καλά το βράδυ και να είσαι ήρωας στη συνείδησή σου...

purple είπε...

εξαιρετο ποστ!!! μου αρεσει ο τροπος που αντιλαβανεσαι το καθε τι γυρω σου.

Μαριλένα είπε...

Που να 'σαι τώρα
που 'σαι 'χω χάσει
μικρέ μου ήρωα
Γιώργο Θαλάσση..

Καλησπέρα Σπυρο
:)

the muppet show girls είπε...

Ήρωες για τα μικρά και τα μεγάλα.
Για όσα πονούν κι όσα συγκινούν.
Μα κυρίως, χωρίς να το φωνασκούν...

Φιλιά πολλά

2Σx2 είπε...

Ήρωας θα είναι εκείνος που θα μετονομάσει την περίφημη στροφή του ΚΑΤ σε στροφή Σπύρου Σεραφείμ. :)

η ψυχη μου το ξερει είπε...

Σπύρο μου,χαίρομαι που προβληματίστηκες,γιατί από αυτό έχουμε όλοι μας ανάγκη!
Ο ορισμός του ήρωα είναι σαφής.
Αν κι εγώ στην περιγραφή σου, θα έλεγα περιφραστικά:"Αυτός που περιγράφεις είναι αυτός που ξέρει να ζει."
Το θέμα είναι,γιατί έχουμε ανάγκη τους ήρωες;Γιατί έχουμε ανάγκη την προσωπολατρία;
Ο Τσε εξέφρασε μια ολόκληρη ιδεολογία,έναν τρόπο ζωής.Ποιος μιλάει γι' αυτό και ποιος νοιάζεται;Κανείς!Και ξέρεις γιατί;Επειδή επικεντρώνονται στο πρόσωπο και όχι σ' αυτό που εκφράζει το πρόωπο!
Ποτέ σε ότι διάβαζα στη ζωή μου,δεν έδινα προσοχή στο όνομα του συγγραφέα,του φιλόσοφου,του ποιητή.
Δεν έχασα τίποτα μέχρι τώρα και πιστεύω, πως και στο μέλλον δε θα χάσω :)
Θέλω τις ουσία των πραγμάτων.Μπορώ να την έχω;

φιλάκια

osela είπε...

πολύ όμορφα αυτά που έγραψες σπύρο.
βέβαια, πάντα πίστευα ότι δεν προσφέρονται όλες οι εποχές για ήρωες. η δική μας μου φαίνεται flat αλλά μάλλον υπάρχουν διάφορες μορφές ηρώων. για μένα είναι όποιος οραματίζεται ότι ξεπερνάει τον εαυτό του και το καταφέρνει.

kanataki είπε...

βρε εγω θα κυκλοφορούσα όλη μέρα με την βινύλ φόρμα της cat woman,αλλά έλα που με στενεύει....

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Εδώ και εγώ Σπύρο πάλι.

Αυτοί που πρατουν χωρίς να φάινονται, αλλά οι πράξεις τους επηρρεαζουν θετικά καταστάσεις και ανθρώπους, αυτοί που υπομένουν σιωπηλα και με αξιοπρέπεια το σταυρό τους, αυτοι που αφήνουν μετα θένατον την παρακαταθήκη τους μικρή ή μεγάλη στους επόμενους, αυτοι είναι οι Αληθινοί Ηρωες.
Καλημέρα σε όλους

Vrakas Kostas είπε...

Φταιω εγω τωρα,που νομιζω πως ειμαι ο ΒATMAN;
Οχι Σπυρο,κανενα κομπλιμεντο σημερα για το ποστακι σου!Εγραψες και θα γραψεις...και καλλιτερα!

Kwlogria είπε...

Ήρωες.. Πολλοί, ανώνυμοι και μέσα σ'αυτούς και γω! Αστειεύομαι φυσικά... Είσαι υπέροχος! Φιλιά πολλά πολλά!! :)))

Aurora* είπε...

Οι λέξεις έχουν πια χάσει το νόημα τους. Οι ήρωες, η αγάπη, το φιλί. Δες τε πόσο εύκολα στέλνουμε φιλιά, πόσο εύκολα λέμε "αγάπη μου", πόσο όλα είναι "πολύ". Ωστόσο ναι, υπάρχουν καθημερινοί ήρωες και είναι δίπλα μας χωρίς να καταλαβαίνουμε τον αγώνα τους.
Πάντως δεν θεωρώ ηρωικό ένα μαθητή που παίρνει 20 με αποστήθιση.
Και θεωρώ ήρωα τον Τσε και τον Αλέκο Παναγούλη και το Γιωργάκη που αυτοπυρπολήθηκε στη Γένοβα και ελάχιστοι τον ξέρουν. Και νοιώθω τόσο τίποτα όταν ξέρω ότι υπήρξαν τέτοιοι άνθρωποι.

Aggelos Spyrou είπε...

Κι όμως,
δεν θα συναντήσεις πουθενά έναν ήρωα.

Ο πραγματικός ήρωας είναι τόσο αφανής, που κοιτά από το παρασκήνιο τους επιφανείς "ηρωίσκους" να βραβεύονται για τα δικά του κατορθώματα.

Αυτό είναι το τίμημα της εξέλιξής μας. Απλά, διαλέγουμε σε ποιά κατηγορία ανήκουμε και ποιό είναι το κίνητρό μας...

Αυτά Σπυράκο μας! :)

takis είπε...

Πιο πολύ θα συμφωνήσω με το Νατασσάκι..για τους μικρούς καθημερινούς ήρωες..
τη ταμία στο σουπερμάρκετ πχ.

Λοιπόν τι λέγαμε? πάω να δω τον Σούπερμαν τώρα..

Cle Petridou είπε...

Ναι, νομίζω ο ήρωας είναι αυτός που δεν μπορεί να κάνει αλλιώς απ’ αυτό που λέει η ψυχή του.

magsoulini είπε...

Ο ήρωας που μπαίνει με πολλά στη στροφή του ΚΑΤ και πάντα μετά χαμογελάει...Όσο για τις λέξεις με ενοχλεί πολύ, που τις κακοποιούν και τις ντύνουν με μιζέρια και δήθεν... Έχω μια κούραση από τα 670 χιλιόμετρα του πήγενε - έλα μου χθες και σήμερα...εύχομαι να είχες καλό ΣΚ.

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Paranoia: καλημέρα, φιοράκι!

@ JoaN: ποιες δώδεκα ζωές; Ούτε 1!…

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ "Χ": δεν θα το κάνω!

@ prasino liker: όπως το είπες…
Καλή σου βδομάδα!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ ghteytria: στην ψυχή είναι ο ήρωας, κορίτσι μου!

@ MTdoggie: αυτοί είναι οι ήρωες. Οι άνθρωποι δίπλα μας που παλεύουν καθημερινά…

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Sardonian: έλα, φίλε, σε περιμένουμε!

@ νατασσάκι: ήρωες με χαμόγελο. Αυτούς θέλουμε…
καλημέρες!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Ευγενία: ακήρυχτος πόλεμος σε ό,τι θέλει να μας κυκλώσει…

@ fevis: οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας, κορίτσι μου...
μια χαρά σε άκουσα χτες…

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ onionfava: μπλογκοήρωας; Υπάρχει τέτοιο «πράγμα» ανάμεσά μας;
:)

@ dimosthenis s.: τραγουδάρα από τη (προ)γιαγιά της ροκ

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Μαρία: γεια σου, Μικρό Ανάλογο!
Καλημέρα :-)

@ auburn Kate: και γιατί να αποβάλλουμε τα πάθη μας; Αυτά μας ζουν…

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ LOCKHEART: όλοι γράφουμε την ιστορία μας, Σπυράκο!

@ Εκάτη: Αξιοπρέπεια... πολύ μεγάλη λέξη!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ purple: μου αρέσει το μωβ!

@ Μαριλένα: ήμουν σίγουρος ότι έτσι θα σχολίαζες!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ the muppet show girls: είπε... Ήρωες για όσα πονούν. Χωρίς φασαρία…

@ 2Σx2: Στροφή Σπύρου Σεραφείμ; Χαχαχαχαχα πολύ καλό!. :)

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ η ψυχη μου το ξερει: δεν είπα ποτέ ότι έχουμε ανάγκη τους ήρωες. Δεν γίνεται κάποιος ήρωας από άποψη, επειδή είναι μόδα, αλλά από ανάγκη, χωρίς να το καταλαβαίνει. Λόγω των συνθηκών της ζωής…
Σου εύχομαι (και μας εύχομαι) πάντα να βρίσκουμε την ουσία των πραγμάτων.
φιλάκια

@ osela: ας συνεχίσουμε να οραματιζόμαστε, λοιπόν…

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ tsaperdona: σε κόβει στον καβάλο;
:)

@ Sakis: όντως… αυτοί είναι οι σημερινοί, Αληθινοί (μικροί-μεγάλοι)) Ήρωες...
Καλημέρα!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ vrakas kostas: είσαι ο ΒATMAN; Νόμιζα ότι είσαι ένας black ninza!

@ kwlogria: κι εσύ ήρωας είσαι, κορίτσι μου!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ Aurora*: μπροστά σε όλους αυτούς είμαστε τίποτα. Αυτό, όμως, δεν μπορούμε να το αλλάξουμε;

@ Aggelos Spyrou: Αυτός είναι ο πραγματικός ήρωας, Αγγελάκο μου!
O αφανής...

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

@ takis: τον είδες τον Σούπερμαν, τελικά;
:)

@ για την Αρλέτα: Ναι, Κλέλια μου, στον ήρωα του μιλάει η ψυχή του…

@ magsoulini: εύχομαι να έχεις ξεκουραστεί από το πήγαινε-έλα. Και να χαμογελάς…

Αλεξάνδρα είπε...

Η καθημερινότητα είναι σκληρή οπότε όποιος μπορεί και επιβιώνει σ΄αυτήν είναι ήρωας. Γι αυτό γεμίσαμε ήρωες.

Οταν η κόρη μου τολμάει κάτι ή ξεπερνάει τον εαυτό αυτό της λέω: "είσαι η ηρωίδα μου".
Ας μην βάλουμε μεγέθη και στους ήρωες...

Ο Καζαντζάκης είχε γράψει: "Τράβα άνθρωπε στα άκρα. Πιο πολύ αγαπάει ο Θεός τον Διάολο παρά τον μισοδιάολο"

Πανέμορφη η ανάρτησή σου!

Υγ: ήρωας είναι όποιος τολμάει και κάθετε συνοδηγός σου όταν έχεις κέφι για τρέξιμο ;-D

Φιλιά Σπύρο