3.3.07

Φεγγαριαστήκαμε!...


Μια εντυπωσιακή εναλλαγή χρωμάτων στη Σελήνη θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν οι κάτοικοι της Ελλάδας, κυρίες μου και κύριοι, το βράδυ του Σαββάτου, μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής. Στη διάρκεια της ολικής έκλειψης, το φεγγάρι δεν εξαφανίζεται εντελώς, αλλά βάφεται με το βαθυκόκκινο χρώμα που διαθλάται από την ατμόσφαιρα της Γης. (Είμαι έτοιμος για ρεπόρτερ του Star).

Το φαινόμενο, ορατό σε όλη τη χώρα, θα ξεκινήσει στις 22.18 και θα ολοκληρωθεί στις 04.23 τα ξημερώματα της Κυριακής. Η Σελήνη θα περάσει ολόκληρη μέσα στη σκιά της Γης από τις 23:30 έως τις 01.57, ενώ η ολική έκλειψη θα κορυφωθεί στις 01.20.
(Τώρα ρεπόρτερ και του Mega).

Η πρώτη καταγεγραμμένη έκλειψη Σελήνης αναφέρεται πριν από 4.150 χρόνια στην Κίνα.
Οι επόμενες ολικές εκλείψεις, ορατές από την Ελλάδα, θα σημειωθούν στις 21 Φεβρουαρίου 2008 και στις 21 Δεκεμβρίου 2010.
(και για όσους δεν κατάλαβαν, αυτό ήταν δελτίο Alpha)

Όσα είδε η Σελήνη

-16 Μαρτίου 413 π.Χ. Η ολική έκλειψη, διάρκειας 5 ωρών, σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των Αθηναίων στη Σικελία. Η απόφασης επιστροφής των Αθηναίων αναβλήθηκε και, έπειτα από μερικές μέρες, ακολούθησε η συντριπτική τους ήττα σε ναυμαχία. Αμέσως μετά, η Σελήνη πέρασε από Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να διακριβωθούν τα αίτια της συντριβής ημών. Για όλα, τελικά, έφταιγε ταξίαρχος που στον σάκο ιματισμού του έφερε στρινγκ, χρώματος ερυθρού, όπως και η όψη της Σελήνης, άλλωστε.

- 20 Σεπτεμβρίου 330 π.Χ. Το φαινόμενο διήρκεσε 6 ώρες και σημειώθηκε κατά τη Μάχη των Γαυγαμήλων μεταξύ του Μεγάλου Αλέξανδρου και του Δαρείου του Κοδομανού, for the glory of Greece. Από τις αφηγήσεις του Πλούταρχου, όχι του "Δεν-είναι-πια-εδώ-πονάω-φωνάζω-τρέμω-δακρύζω", του άλλου, του αρχαίου και του Αρριανού, που δεν είχε καμία σχέση με τα βραβεία Α(γ)ρίων, είναι γνωστό ότι η έκλειψη άρχισε δύο ώρες μετά τη δύση του Ηλίου.

-22 Μαΐου 1453 μ.Χ. Η μερική έκλειψη διήρκεσε 5 ώρες. Μερικές μέρες αργότερα ακολούθησε η άλωση της Κωνσταντινούπολης. Μωρέ, ας μην ήταν ο τύπος που άνοιξε τις Κερκόπορτες και θα σου ΄λεγα εγώ...

6 σχόλια:

βοιωτός είπε...

Πολύ ωραία η σελίδα. Μπράβο.
Η φωτογραφία της σελήνης από πού είναι;

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

την τράβηξα με τα χεράκια μου σε ένα από τα ταξίδια μου στον Ζούτον!
καλησπέρα!

βοιωτός είπε...

Τότε στο προφίλ σου πρέπει να προσθέσεις και "φωτογράφος".

Καλό βράδυ.

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

έλα, αστειεύομαι, ένας φίλος μου την είχε στείλει πριν από πολλά χρόνια. Αν σου αρέσουν αυτού του τύπου οι φωτογραφίες μπορώ να σου στείλω πολλές.
καληνύχτα

Ανώνυμος είπε...

άμα τσατίστηκε ο βοιωτός, να πιει ξυδάκι.
Μάκης Σ.

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

όχι, Μάκη, δεν πάει έτσι. Εάν δεν με ξέρει ο άλλος δεν είναι υποχρεωμένος να αντιληφθεί το χιούμορ μου...