3.3.07

Του φεγγαριού οι σκέψεις


Σε ποιον ανήκει το φεγγάρι; Από τότε που ο Νιλ Άρμστρονγκ πάτησε το πόδι του στη Σελήνη και, για ευνόητους λόγους, κάρφωσε την αστερόεσσα στο έδαφός της, πολλοί πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί «έχουν» το φεγγάρι. Αν ξεχάσουμε τις φήμες που λένε πως όλη αυτή η «κατάκτηση του Διαστήματος» δεν ήταν παρά ένα σκηνοθετημένο σκετς σε τηλεοπτικό στούντιο, μας μένει η Διεθνής Συνθήκη Περί Διαστήματος, του 1968, Άρθρο 2, που λέει:
«Το Διάστημα... δεν είναι αντικείμενο κρατικού σφετερισμού για λόγους εθνικής κυριαρχίας, εκμετάλλευσης, κατάληψης ή για οτιδήποτε άλλο».
Η αμερικανική σημαία, λοιπόν, ήταν μόνο ένα συμβολικό σόου. Όπως και η Ανταρκτική, που έχει χαρακτηριστεί «παγκόσμιο πάρκο», έτσι και το φεγγάρι - και όλο το Διάστημα -ανήκουν «σε όλους και σε κανέναν».
Βασικά, στον Αλφ και στην παρέα του…

Cut


Τα κορόιδα οι Aμερικανοί. Φτιάχνουν, και φτιάχνουν, και πυραύλους, και τσάλεντζερ, και τι κατάφεραν ως τώρα; Άντε, πήγαν μέχρι το φεγγάρι. E, και τι έγινε, λοιπόν; Eμείς, με ελάχιστο κόστος, θα έχουμε φέρει το φεγγάρι στην Πάρνηθα. Για να καταλάβεις πόσο βλάκες είναι οι Aμερικανοί, τώρα το ’χουν βάλει σκοπό να πάνε και στον Άρη. Tι έξοδα, τι προπονήσεις στους αστροναύτες, πύραυλοι, καύσιμα και ένα σωρό τέτοιες βλακείες.

Yπάρχει πολύ πιο εύκολος τρόπος να πας στον Άρη.

Kαι τελείως ανέξοδος, κιόλας. Mπαίνεις μέσα στο σπίτι σου, κλειδώνεις την πόρτα και την ανοίγεις μετά από είκοσι με τριάντα χρόνια, άντε πενήντα, το πολύ. Aνοίγεις την πόρτα και τι να δεις; Όλη η Γη έχει γίνει Άρης. Oύτε ατμόσφαιρα, ούτε νερό, ούτε ζωή, τίποτα. Ένα μικρό πήδημα για τον άνθρωπο και ένα μεγάλο πήδημα για την ανθρωπότητα, όπως θα έλεγε και ο Άρμστρονγκ, όχι ο Λιούις με την τρομπέτα, ο Νιλ Άρμστρονγκ. Oπότε, τι βιάζεσαι; Σε πενήντα χρόνια θα έχει γίνει η Γη ό,τι θέλεις. Φροντίζει γι’ αυτό μετά μανίας ο άνθρωπος.
«Γεια σου, Γη, με λένε άνθρωπο. Είσαι για ένα μικρό πήδημα; Βασικά θα είναι ένα μεγάλο πήδημα για την ανθρωπότητα, αν δεχτείς»…

Cut


Eπάνω εκεί είναι νύχτα, φεγγάρι και αστέρια. Πέφτουν λουλούδια σαν γιρλάντες ανάμεσα στα αστέρια και το φεγγάρι. Για κάποιους είναι φεγγάρι – αγάπη – χωρισμός, που λέει κι ο Λιδάκης. Κι είναι και Σαββατόβραδο…

Cut

Σας αφήνω τώρα, πάω να δεθώ. Έχω αρχίσει να βγάζω νύχια και τρίχες

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

axaxaxxaxaxaxaxaxaxaxaxaxxaxaxaxxaxaxaxaxaaxaxaxxaa
γεια σου λυκανθρωπάκο!

Ανώνυμος είπε...

τα απίστευτα νεύρα είχα χτες και δεν ήξερα ότι θα γινόταν αυτό το πάρτυ με το φεγγάρι.
Καλημέρα
Δέσποινα Κραουνάκη

Ανώνυμος είπε...

τι γράφεις, ρε άνθρωπε; πας να μας τρελάνεις τελείως, έτσι;
γεια χαρά από Ολλανδία
Στυλιανή