31.3.07

Απρίλη μου, ξανθέ…


Ο Απρίλιος είναι ο 4ος μήνας του πολιτικού έτους, με διάρκεια 30 ημέρες.
Αρχικά, ήταν ο δεύτερος μήνας του αρχαίου δεκάμηνου ρωμαϊκού ημερολογίου. Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα «Aperire» που σημαίνει ανοίγω, γιατί τον μήνα αυτόν ανοίγουν, ανθίζουν τα λουλούδια. Φέτος, βέβαια, τα λέλουδα άνθισαν εδώ και κάνα μήνα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα…
Σύμφωνα με την αρχαία ρωμαϊκή παράδοση, ο Απρίλιος ήταν αφιερωμένος στη θεά Αφροδίτη, που οι Ρωμαίοι τιμούσαν με μεγαλοπρεπείς γιορτές την 1η αυτού του μήνα. Παράλληλα, ήταν αφιερωμένος και στον Απόλλωνα από τη λαϊκή ονομασία του οποίου Aperta ίσως και να προήλθε το όνομά του.
Από τις 4 μέχρι τις 10 Απριλίου, τελούνταν στη Ρώμη τα Megalesia, εορτή της μεγάλης θεάς μητέρας (Magna mater) Κυβέλης.
Η λατρεία της θεάς εισήχθη στη Ρώμη κατά τη διάρκεια του δεύτερου Καρχηδονιακού πολέμου από την Πεσινούντα της Φρυγίας, από όπου οι ιερείς τη μετέφεραν στη Ρώμη και το είδωλο της θεάς που τοποθετήθηκε στο κέντρο του ναού της στον Παλατίνο Λόφο. Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας αυτής γιορτής, κατά την οποία οργανώνονταν μουσικοί και γυμνικοί αγώνες, οι ευνούχοι ιερείς της Κυβέλης περίφεραν με πομπή στην πόλη το είδωλο της Θεάς, που οι πιστοί έραιναν με νομίσματα και ροδοπέταλα.

Στις 21 Απριλίου οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τα Palilia, ποιμενική γιορτή προς τιμή της θεότητας Pales, αντίστοιχη προς τη Vesta (Εστία) ή προς τη Μεγάλη Μητέρα των Θεών, Κυβέλη, εφόσον η Εστία αντιστοιχούσε προς τη Μεγάλη Θεά Κυβέλη. Κατά τη διάρκεια των Palilia οι ποιμένες, κρατώντας κλαδιά δάφνης, ράντιζαν με νερό το έδαφος. Στη συνέχεια άναβαν φωτιές και πηδούσαν τρεις φορές πάνω απ’ αυτές για να εξαγνιστούν.

Οι Ρωμαίοι, επειδή πίστευαν ότι την ημέρα αυτή ο μυθικός Ρωμύλος είχε χτίσει τη Ρώμη, θεωρούσαν τα Palilia ως επέτειο της κτίσης της αιώνιας πόλης. Η γιορτή αυτή διατηρήθηκε μέχρι το 787 μ. Χ. οπότε καταργήθηκε από τη Ζ’ Οικουμενική Σύνοδο ως ειδωλολατρική.

Στις 22 Απριλίου οι Ρωμαίοι γιόρταζαν με κρασοκατανύξεις τα Vinalia priora τα πρώτα “οινοφόριά” τους, δηλαδή τις πρώτες γιορτές του κρασιού στο έτος.
Στις 28 Απριλίου άρχιζαν και συνεχίζονταν μέχρι τις 2 Μαΐου τα Floralia, τα Ρωμαϊκά Ανθεστήρια, προς τιμή της Flora, θεάς της βλάστησης, της χλωρίδας και της άνοιξης.

Ο αυτοκράτορας Νέρων, (54-68 μ.Χ.) θέλησε να μετονομάσει τον Απρίλιο σε Neronius, σε ενθύμηση της σωτηρίας του ύστερα από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του τον Απρίλιο του έτους 65 μ.Χ., απόπειρα στην οποία συμμετείχε και ο δάσκαλός του φιλόσοφος Σενέκας, ο οποίος, για να αποφύγει τον εξευτελισμό, αυτοκτόνησε.
Η ονομασία όμως αυτή, δεν επικράτησε…
(σ.σ. Μα, γιατί, μια χαρά παιδί ήταν ο Νέρων, απλώς, βρε παιδί μου, του άρεσε η θαλπωρή!)

4 σχόλια:

MTdoggie είπε...

@spirous please μην ανεβαζεις τοσα posts μαζι δεν προλαβαινω να τα διαβαζω!!

an205 είπε...

Καλό μήνα!

Ανώνυμος είπε...

τέλεια τα αφιερώματα που έκανες. Σα να ακούω εκπομπή σου!

Ανώνυμος είπε...

καλό μήναααααααααααααααααααα!!!